Personalitatea

Spune-mi de ce suferi ca sa-ti spun cine esti

Bolile de care suferim sunt strans legate de caracter si comportament

  • Anxiosii au probleme cu tensiunea

Persoanele inhibate sunt mult mai vulnerabile in fata infectiilor virale, arata cercetarile medicilor de la University of California. Cei care se stapinesc prea mult, care tin in ei furia sau nemultumirea sunt predispusi infarctului si atacului cerebral. Anxiosii sunt predispusi la ulcer, la fumat, la consum de alcool si, nu in ultimul rand, la tulburari de somn. Cercetatorii din Paris si Toronto au descoperit ca persoanele anxioase prezinta de cinci ori mai multe riscuri de a dezvolta ulcer stomacal. Totodata, acestea sunt mai susceptibile de a avea obiceiuri alimentare nesanatoase. Toate acestea determina cresterea nivelului aciditatii din stomac, provocand ulcere. Insa persoanele anxioase pot avea parte de o viata sexuala mai bogata, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Sheffield. Femeile nevrotice pot avea mai multe relatii de scurta durata, acest lucru sugerand o legatura intre apetitul sexual si anxietate. Este posibil ca teama de a nu gasi persoana potrivita sau de a nu avea urmasi sa le determine pe aceste persoane sa aiba mai multe relatii sexuale de scurta durata. Anxiosii risca sa aiba probleme si cu tensiunea, potrivit unui studiu de la Northern Arizona University. Persoanele care au fobii, de exemplu, frica de inaltimi sau de insecte, pot avea probleme cu inima sau colesterolul. Timizii prezinta cu 50% mai multe riscuri de a suferi un atac cerebral sau un infarct. Cercetatorii de la Universitatea din Northwestern, Chicago sustin ca persoanele timide duc vieti linistite, fara sa-si asume riscuri, iar orice situatie noua pentru ele poate fi o sursa de stres. Racesc des, indiferent de anotimp, iar imbolnavirile lor apar datorita stresului.

  • Pesimistii fac mai multe carii

Pesimistii prezinta un risc de deces prematur cu 19% mai mare decat optimistii. Unele studii au relevat ca disperarea ca stil de viata duce, in cele din urma, la cancer si la risc crescut de infarct miocardic. Cu migrene si dureri de cap in general se confrunta persoanele instabile din punct de vedere emotional, care sunt prea pesimiste, depresive si permanent nemultumite. In schimb, persoanele naive, emotive si sensibile din punct de vedere emotional pot sa aiba de furca cu astmul bronsic. Studiile au mai aratat ca acei copii care sufera de astm sunt introvertiti, pesimisti si dependenti de adultii din jur. Barbatii sensibili, care dau dovada de empatie si compasiune, au un nivel al stresului mai scazut si prezinta mai putine riscuri de a suferi un infarct, spun cercetatorii de la Universitatea din Glasgow. Riscul de a suferi de o maladie cardiaca este invers proportional cu nivelul de trasaturi feminine al barbatilor. Ei sunt capabili sa vorbeasca despre emotiile lor si vor cauta ajutorul celorlalti, inclusiv al medicilor. Oamenii de stiinta neozeelandezi au descoperit ca un sfert dintre pacientii cu probleme dentare sunt persoane pesimiste, cu o mare teama de dentist. Ei ignora problemele danturii pana cand e prea tarziu. Inclusiv teama de inaltime este o caracteristica e persoanelor cu carii netratate. Statisticile au aratat ca pana la varsta de 32 de ani, pesimistii vor avea un numar dublu de dinti cariati sau cazuti, spre deosebire de optimisti, care viziteaza dentistul mai des.

Personalitatea ne poate influenta starea de sanatate si predispozitia pentru anumite afectiuni. Ba chiar si felul cum reactionam si luptam cu boala. Conteaza daca suntem optimisti, calmi, veseli, ostili, tristi sau agresivi, pentru ca organismul reactioneaza diferit la fiecare stare sufleteasca. Studiile au confirmat o legatura intre tipul de personalitate si starea de sanatate. Asa s-ar explica de ce si persoanele care au grija de sanatatea lor se pot alege cu o boala cronica. Practic, nu au atitudinea potrivita. Chiar daca tratamentul functioneaza, boala poate sa revina atita timp cat nu incercam sa ne corectam defectele de caracter. Sa ne schimbam cat ai bate din palme nu se poate, dar postul Craciunului este o ocazie numai buna pentru a face ceva pentru sufletul nostru, de a aduce modificari in modul in care ne traim viata. Apartenenta la o anumita categorie de personalitate nu inseamna neaparat dezvoltarea unei anumite boli, insa e bine sa stim de ce anume sa ne ferim. Iata principalele tipuri de personalitate si tulburarile cu care sunt asociate.

  • Impulsivii fac ulcer si diabet

Comportamentul ostil, agresiv este una dintre cele mai nesanatoase trasaturi ale personalitatii. Persoanele ostile traiesc intr-o stare permanenta de stres, iar acest lucru predispune la aparitia bolilor cardiace si a diabetului. Furiosii reactioneaza mai repede si mai puternic la stres, fapt care determina cresterea tensiunii arteriale si a pulsului. Cercetatorii greci au descoperit ca persoanele cu caracter agresiv prezinta mai multe sanse de a fi diagnosticate cu cancer mamar. Acelasi rezultat l-au obtinut si specialistii americani, studiind bolnavii de cancer de colon. Se pare ca furia afecteaza sistemul imunitar, lasand organismul mai vulnerabil in fata bolilor. O personalitate ostila, pesimista poate prezenta un nivel mai ridicat de colesterol, de a avea probleme cardiace sau de a fi supraponderala. Pentru ca nivelul de stres este mult mai ridicat la aceste persoane, creste riscul de atac de cord. Specialistii scotieni au demonstrat ca oamenii care sufera de arteroscleroza (artere ingustate) au un risc mai mare de a avea o personalitate ostila. De asemenea, persoanele agresive sunt expuse unui risc mai mare de inflamatii cronice in organism. Tipul de personalitate agresiv este expus si unui risc mai mare de depresii severe, conform unui alt studiu american. Impulsivii se pot imbolnavi de ulcer gastric, conform medicilor suedezi care spun ca acesti oameni au tendinta de a reactiona la stres cu rate mai ridicate de acid gastric, declansand ulcere peptice. Furia slabeste sistemul imunitar, marind tensiunea arteriala. Ulcerul este asociat si cu o personalitate rigida, care nu se poate relaxa deloc si care prefera singuratatea. Colericii prezinta risc foarte ridicat de astm.

  • Optimistii sunt supraponderali

Persoanele optimiste traiesc mai mult. O persoana relaxata, optimista, care priveste viitorul cu incredere si are o viata sociala activa, traieste mai mult cu cinci ani decat ceilalti oameni si cu 7,5 ani mai mult decat pesimistii. Sanatatea optimistului e mai buna, in general, dar e si el predispus la unele probleme, printre care obezitatea. Cercetatorii japonezi au constatat ca, supusi unor cure de slabire, supraponderalii optimisti au dat jos cele mai putine kilograme. Optimistilor le pasa mai putin de problema greutatii si nu rezista tentatiilor. Riscul de a muri timpuriu de o boala este cu 55% mai redus in cazul oamenilor optimisti, sustin cercetatorii olandezi. Exista o teorie conform careia optimismul reduce nivelul hormonului stresului, denumit cortizol. Pe de alta parte, optimismul stimuleaza sistemul imunitar si ne protejeaza de stresul psihologic. Insa, prea mult optimism nu e bun, deoarece o incredere exagerata in fortele proprii duce la asumarea mai multor riscuri. Expertii americani au aratat ca o optimismul in exces poate sa accentueze consumul de alcool si tutun, inclinatia spre pasiuni periculoase si riscul de deces. Persoanele optimiste evita mai bine angoasele si stresul, dar prezinta si disfunctii ale lobilor frontali ai creierului, potrivit unui studiu de la University College din Londra. Autorii au detectat o activitate scazuta in lobii frontali, zona asociata cu controlul emotional, astfel ca optimistii ignora faptul ca realitatea nu e deloc roz. Acest optimism care orbeste ajuta la evitarea unui stres inutil, dar are si riscurile lui. Solutia este optimismul cu masura, sa zambim mai des, fiindca atunci cand zambim, creierul secreta serotonina care ne face fericiti.

  • Extrovertitii au mai multi copii

O personalitate extrovertita este mai ferita de infectii si se reface mult mai repede dupa o boala, pentru ca nivelul de stres este mult mai mic decat in cazul persoanelor introvertite. La persoanele extrovertite cu un grad scazut de nevrotism, calme si optimiste, riscul de aparitie a dementei este la jumatate fata de persoanele nervoase si anxioase. Asadar, o personalitate echilibrata se va bucura mai mult de viata. Barbatii extrovertiti prezinta o mai mare probabilitate de a avea mai multi copii. Din punct de vedere fizic, ei nu sunt mai fertili, in schimb sunt foarte petrecareti, ceea ce creste cu 14% probabilitatea de a avea mai multi urmasi, conform unui studiu britanic. Acesti barbati nu sunt predispusi la maladii cardiace, potrivit unuii studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Milano. Ei sunt mai putin expusi infectiilor. Acest lucru se datoreaza unui nivel mai mic de hormoni ai stresului si faptului ca, daca au o problema medicala, vor vorbi deschis despre asta. S-a mai constatat ca persoanele cu cel mai dezvoltat simt al umorului traiesc mai putin decat cei seriosi. Un studiu american arata ca tinerii care au fost considerati de catre parinti si profesori ca fiind foarte veseli au murit mai devreme decat cei care aveau simtul umorului mai putin dezvoltat. Se pare ca persoanele mai vesele subestimeaza pericolele vietii si le poate fi mai greu sa se adapteze situatiilor grele.

  • Depresivii sufera de constipatie

Persoanele oneste prezinta mai putine riscuri de a se imbolnavi, in general, si in special sunt ocoliti de diabet, hernie, tulburari osoase, sciatica, accident cerebral, Alzheimer, spun specialistii scotieni. Onestii fac sport si au grija de dieta lor alimentara. Se crede ca oamenii meticulosi evita riscurile si au sanse mai mari sa adopte si sa pastreze un stil de viata sanatos. Diabetul, dar si alte boli cronice, apar din cauza unui conflict psihologic, pe fondul unei personalitati imature, indecise, careia ii lipsesc increderea si maturitatea. Specialistii au mai observat ca personalitatile pasive pot suferi de cancer, obezii sunt cei insetati de iubire, depresivii sufera de constipatie, iar cei emotivi au probleme endocrine. Exista si studii legate de inteligenta. Astfel, un coeficient de inteligenta scazut este asociat cu un risc mai mare de anxietate, dementa si tulburari de stres posttraumatic, spun cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh. Una dintre posibilele explicatii este ca persoanelor cu un nivel mai scazut al inteligentei le este mai dificil sa inteleaga importanta unei vieti sanatoase.

  • Cauzele din spatele problemelor de sanatate

Psihologii sustin ca daca suferi de miopie, inseamna ca ti-e teama sa privesti in departare, catre viitor, iar daca ai hipermetropie inseamna ca nu reusesti sa vezi ceea ce este in jurul tau sau te faci ca nu observi probleme evidente. Afectiunile de la nivelul gatului ar putea fi un semn ca persoana nu se comporta cum trebuie cu cei din jur, ca este nedreapta cu ei. Cine are probleme cu urechile sau cu auzul inseamna ii ignora pe cei din jur, prefacandu-se, chiar si neintentionat, ca nu aude dorintele, nevoile sau criticile lor. O afectiune ginecologica poate fi un semn de nemultumire in plan personal sau ca viata sexuala reprezinta o sursa de stres. Schimbarea partenerului ar putea fi o solutie, daca lucurile nu se amelioreaza. Se pare ca si anumite locuri sau persoane pot provoca alergii, la baza reactiei stind emotiile pe care le provoaca. In acest caz, trebuie gasita sursa alergiei si schimbata atitudinea fata de ea. Daca nu se pot rezolva conflictele, persoana alergica trebuie sa evite pe cat posibil factorul declansator.

Cititi si Jocul si Sistemul nervos si Stresul