Copiii

Ce trebuie sa stim despre sanatatea scolarului

Igiena stricta, activitatile fizice, un regim alimentar echilibrat si cunoasterea tratamentelor naturiste feresc elevii de bolile copilariei

  • Remedii naturiste pentru oreion

Parotidita epidemica (oreionul) apare iarna sau la inceputul primaverii. Se transmite direct, pe calea aerului dupa un contact prelungit sau repetat cu bolnavul de oreion si are contagiozitate mai redusa decat celelalte boli eruptive. Se manifesta prin febra moderata, dureri de gat si auriculare, gat rosu, varsaturi. Tratamentul consta in repaos la pat, regim alimentar (fara exces de dulciuri si fainoase), tratamentul febrei si o buna igiena bucala. Naturist, boala poate fi ameliorata cu un decoct din argintica de padure (3p), lichen de piatra (5p), rostopasca (1p), coaja de salcie (10p), floare de soc (5p), fructe de catina alba (10p), macese (5 p) si talpa gastei (5p). in ureche se pun cate 4-5 picaturi, de 3-4 ori/zi, din suc de frunze de urechelnita (Serpemvivum tectorum) si cataplasme reci in zona urechii cu frunze zdrobite din aceeasi planta sau faina de mustar negru. Este indicat si uleiul de menta, intern, 5-10 picaturi in putina apa calda, de 2-3 ori/zi, inainte de masa, iar extern, 3 picaturi, de 2 ori/zi, in ureche. in toate cazurile de boli infecto-contagioase, retineti ca trebuie consultat medicul si urmat tratamentul medicamentos cu strictete. in plus, nu dati copilului aspirina, adiministrati-i in schimb, multe lichide.

  • Pentru mancarimile varicelei

Varicela sau varsatul de vant se manifesta de obicei intre varstele de 2 si 10 ani, sezonul de imbolnavire fiind iarna si primavara. Se transmite pe calea aerului prin picaturile de secretie din nas si gura. Manifestari: oboseala, inapetenta, febra, mici puncte rosii pe torace, fata si apoi membre, puncte care devin vezicule cu lichid. Eruptia din varicela nu lasa cicatrice, ci numai leziunile suprainfectate in urma scarpinatului sau a ruperii fortate a crustelor. Complicatiile sunt rare si constau in laringita, pneumonie si, foarte rar, complicatii ale sistemului nervos. Pentru prurit se foloseste mixtura sau talcul mentolat. Baia generala este permisa numai dupa uscarea crustelor. in apa de baie se pot adauga bicarbonat de sodiu alimentar si musetel, pentru calmarea mancarimii. Fulgii fini de ovaz se dizolva in apa, iar pasta obtinuta se aplica pe corp. Are efect calmant si usuca repede bubitele. Ceaiurile de levantica, de pasiflora si de tei sunt si ele calmante. Copilul trebuie izolat la domiciliu timp de doua saptamani. Scarlatina, este o alta boala intilnita la copil. Se manifesta prin angina, febra, varsaturi si eruptii sub forma de mici puncte rosiatice, aspre la palpare, pometii devin rosii, apare o paloare in jurul nasului si a gurii, iar limba capata aspect zmeuriu. Scarlatina se trateaza obligatoriu cu antibiotic, dar copilul trebuie sa includa in alimentatie multe supe, ceaiuri de musetel, sucuri naturale. sunt indicate salatele de morcov, rosii, broccoli si ficat, alimente bogate in vitamina A.

  • Ghiozdanul deformeaza coloana

Rahitismul este o boala metabolica a sistemului osos ce se manifesta prin oase moi si osificare tarzie, in special in copilarie. Iata cateva sfaturi naturiste. Dati copilului sa bea suc proaspat de spanac, de caise si de varza cu morcovi. Se poate face infuzie din frunze de nuc. Pulberea de pin (din ace de pin) se administreaza cu putina miere, luandu-se cate 2-3 lingurite pe zi. La fel, pulberea de coada calului. Calciul nu trebuie sa lipseasca, prin aportul de lactate, dar si de surse naturale de vitamina D: uleiul de cod, lapte, soia, cereale. Scolarii pot avea probleme din cauza ghiozdanului. Greutatea potrivita pentru spatele unui copil nu trebuie sa depaseasca 10%-15% din masa corporala a copilului, potrivit specialistilor. Un rucsac prea greu da dureri de spate, copilul poate face scolioza, o deformare a coloanei in forma de S. Copiii mai pot avea probleme si cu postura din cauza ghiozdanului. Ei se pot apleca prea mult in fata, cu tot cu umeri, ceea ce duce la un spate inconvoiat si o deteriorare a nervilor gatului. Lasarea pe spate poate duce la deformarea coloanei si la fractura pe baza de stres a vertebrelor. Daca poarta geanta pe un umar, acest lucru ii va da dureri musculare in zona gatului si deformari ale coloanei (scolioza). Un alt sfat pentru prevenirea problemelor coloanei vertebrale este practicarea unui sport sau a exercitiilor fizice regulate. Ghiozdanul trebuie purtat intotdeauna pe ambii umeri, baretele trebuie sa fie dublate de burete, ceea ce va distribui greutatea pe tot umarul. Un ghiozdan n-ar trebui sa aiba mai mult de trei kilograme.

A inceput scoala si copiii s-au intors in colectivitati, fiind mai expusi imbolnavirilor de tot felul, de la gripa pana la bolile grave ale copilariei. La varsta scolarizarii, copiii se imbolnavesc frecvent de afectiuni contagioase. Este un lucru natural, sistemul lor imunitar nu este inca dezvoltat. Dar, ca parinti, le putem fortifica sanatatea cu o alimentatie adecvata, astfel incat organismul copilului sa reziste atacurilor cu microbi din mediul scolar. Mai e nevoie si de niste reguli stricte de igiena, pe care daca le deprind, riscul imbolnavirilor scade considerabil. Iar daca, totusi, copilul a contactat o boala a copilariei, trebuie sa stim care sunt remediile naturiste care il pot ajuta sa o invinga fara complicatii.

  • Mai multe proteine

Primul sfat cu privire la sanatatea scolarului se refera la alimentatie. Din cauza activitatii sporite, prin invatatura si miscare, cheltuiala energetica a copilului este mai mare in perioada scolii decat de obicei. De asemenea, necesitatile calorice sunt mai mari iarna decat vara. in plus, aportul alimentar corect trebuie respectat pentru ca este vorba de o perioada de crestere. Nutritionistii spun ca nevoile optime ale copiilor de 6 ani sunt de circa 1.800 cal/zi (61 g proteine, 62 lipide si 231 g glucide). Nevoile energetice ale copilului intre 5 si 15 ani sunt de 65-50 cal/kg corp/zi. Aceste nevoi calorice ale scolarului sunt mai mari decat ale adultului. Unii specialisti recomanda, in vederea unei mai bune cresteri a organismului, o cantitate mai mare de proteine: 3-3,2 g/kg corp/zi. in general, in aceasta perioada de viata, proteinele trebuie sa acopere 12-15% din aportul total caloric, substantele energetice, respectiv glucidele, 40-50% si lipidele, 40%. Proteinele au un rol esential in toata perioada de crestere. Trebuie, insa, respectat un echilibru intre cantitatile de proteine animale si cele de origine vegetala. Copilul de varsta scolara poate sa consume carne de doua ori pe zi, una din mese constand in carne de peste. Cele mai bune surse de proteine sunt: unt, brinzeturi, oua, peste, fructe de mare, carne macra de vita, carne alba de pui fara piele, legume.

  • Cum, cat si ce mananca un copil?

Copilul are nevoie si de glucide, de preferat din paine intermediara, dulciuri, fructe, cartofi, legume uscate sau proaspete, marmelada, fainoase. Vitaminele sunt continute in cantitati suficiente in alimente ca: unt, brinza, oua, fructe, legume crude, carne, piine (mai ales vitamina B2), lapte, fructe si legume verzi, cereale. Echilibrul fosfo-calcic in ratia alimentara este esential pentru procesul de osificare a scheletului. De aceea, pe langa produsele care contin fosfor (paine, cereale), copilul trebuie sa primeasca si alimente bogate in calciu (lapte, branza, galbenus de ou, fructe uscate, legume verzi). in acelasi timp, se impune si acoperirea nevoilor de fier, care se gaseste in cantitate mai mare in spanac. Evident, in alimentatia scolarului trebuie sa predomine fructele si legumele cude, trebuie sa se evite abuzul de dulciuri si carne. Copilul de varsta scolara are nevoie de 4-5 mese pe zi, dintre care 1-2 sa fie gustari. in niciun caz nu se sare peste micul dejun, obicei care poate duce la stari de hipoglicemie. Acestea se manifesta prin oboseala, cefalee, ameteli, scaderea randamentului la efort fizic si intelectual. Nevoia de lichide trebuie de asemenea respectata, iar mincarurile prea condimentate trebuie evitate. Bauturile alcoolice sunt strict interzise. Este bine ca regularitatea meselor sa fie supravegheata de catre parinti, nu numai obezitatea, dar si anorexia se pot instala la varsta scolara.

  • Joaca, somn, invatatura

Noul regim de viata care vine odata cu inceperea scolii poate fi un soc, o schimbare brusca in viata copilului. Acesta poate fi atenuat discutand mai mult cu el despre scoala, recapituland cateva notiuni la unele materii, pregatind rechizitele, uniforma. Pentru dezvoltarea armonioasa a scolarului, pentru deprinderea unor obiceiuri sanatoase, este necesar ca intreaga familie sa cunoasca si sa respecte reguli stricte de igiena. Parintii trebuie sa-i stabileasca un orar zilnic de activitate, cu ore fixe pentru tot ce face copilul de-a lungul zilei, respectand si orele de activitate, dar si de somn (10-11 ore pentru scolarii mici si 8 – 9 ore pentru cei din clasele mari). Nu trebuie sa lipseasca minimum doua ore de petrecere a timpului in aer liber, cu jocuri si sporturi specifice varstei. Programul de privit la televizor trebuie limitat, iar emisiunile rpermise sa fie cele adecvate varstei. Recreatia dintre ore, in aer liber, este excelenta pentru repaus, pentru refacerea fortelor sistemului nervos. Efortul muscular si cardio-respirator depus in jocuri trebuie sa fie moderat ca sa aiba rolul de odihna activa. Ocupatiile preferate ale scolarului dupa terminarea lectiilor au, de asemenea, caracter de odihna activa prin schimbarea tipului de efort si a preocuparilor (lectura, muzica, indeletniciri practice diverse). Activitatile extrascolare (desen, sport, muzica) sunt distractive si relaxante, ofera un mai bun control asupra miscarilor corpului, imbunatatirea pozitiei corporale, disciplineaza calaretul si ofera incredere in propriile forte.

  • Ceaiuri pentru rujeola

Camera in care doarme copilul trebuie sa fie bine aerisita si linistita, fara televizor sau calculator. in locul de pregatire a lectiilor, trebuie asigurat un iluminat corespunzator, iar scaunul si biroul trebuie sa fie confortabile, astfel incat sa-i asigure pozitia corecta. Parintii trebuie sa se asigure ca scolarul si-a format deprinderile de igiena individuala, incepand cu spalarea mainilor inainte de masa. Aceasta este regula numarul 1 in evitarea imbolnavirilor de orice fel. in colectivitatile de copii se transmit cu usurinta bolile infectioase. Rujeola, cunoscuta sub denumirea populara de pojar, cori sau bubat este foarte contagioasa, poate aparea sub forma de mici epidemii locale. Copilul are febra mare, ochii plinsi, ii curge nasul si are eruptii pe piele, pe mucoasa bucala. Pot aparea complicatii respiratorii (bronhopneumonie, laringita, bronsiolita, pneumonie interstitiala), nervoase (encefalita). Tratamentul este profilactic prin vaccinare obligatorie inclusa in programul national de vaccinare. Copilul trebuie izolat la pat, iar pe langa tratamentul medicului, mama poate sa-i administreze adjuvante naturiste. in primul rand, e necesara o cura de sucuri de fructe, zarzavaturi, lapte, apa cu lamaie. Mai este bun sucul de orz verde. Bolnavului i se recomanda ceaiuri din urmatorul amestec de plante: 20 g cimbru, 10 g coaja de salcie alba, 20 g sovarf, 20 g isop, 10 g limba mielului, 10 g ciubotica cucului, 10 g lumanarica.

  • Leacuri pentru gripa

In acest sezon, copiii se pot intoarce acasa cu gripa. Sucul din ceapa coapta in spuza, din care se beau doua linguri, este un remediu traditional. O alta reteta foloseste un decoct din doua cepe cu coaja, taiate marunt, si trei nuci zdrobite, fierte impreuna intr-un litru de apa, timp de 10-15 minute. Se indulceste cu miere de albine si se beacu inghitituri mici. Are efecte emoliente, expectorante si imuno-stimulatoare. Actiune deosebita in calmarea tusei are infuzia din flori de tei, flori de soc, podbal, salcam, bujor (petale), mac rosu (petale), trandafir de dulceata (petale), lavanda, nalba mare, ciubotica-cucului, luminarica, piersic, porumbar, frunze de menta, patlagina, salvie. In uz extern, sunt eficiente compresele calde pe gat si piept, in faza de debut, cu decoct de musetel, compresele cu bitter suedez aplicate pe piept, dupa ungere prealabila cu alifie de galbenele, cataplasmele calde cu faina de mustar, cu faina de in sau frunze proaspete de branca ursului. Se pot face frectii pe piept cu ulei de ricin. Mierea de albine, polenul, tinctura de propolis sunt remedii extrem de valoroase in sporirea imunitatii si vindecare. Regimul alimentar trebuie sa fie bogat in zarzavaturi si fructe proaspete sau sub forma de sucuri.

  • Maseaua de minte

Copiii mai au probleme si cu dantura. Parintii trebuie sa le insufle obiceiul de a merge la dentist. Se pot caria si dintii de lapte si cei definitivi. Respectarea igienei orale este sentiala, prin periajul dintilor de doua ori pe zi si evitarea consumului exagerat de dulciuri. inca de la varsta de 8-10 ani se poate observa la radiografie prezenta sau lipsa maselelor de minte. La 12 ani, coroana este formata. La 17-18 ani, radacinile sunt dezvoltate, ceea ce corespunde varstei medii a eruptiei. Aparitia maselei de minte poate determina deformari ale celorlalti dinti, dureri si complicatii grave. Numai medicul stomatolog poate stabili daca trebuie extrasa.

  • Antiinflamatorii naturale pentru amigdale

Parintii trebuie sa fie atenti la amigdalita, o infectie care se poate instala usor la copii, dar si la inflamarea apendicelui. Pentru amigdale dureroase si inflamate, se aplica de trei ori pe zi comprese calde la git, cu otet, argila sau infuzie de salvie. Se coc cartofi in coaja, se aplica cu ajutorul unui prosop pe gat, pe toata durata noptii. Se clateste gura sau se face gargara cu infuzie de musetel, salvie, menta sau cu apa sarata. Se beau ceaiuri din salvie, nalba mare, coada calului, care sunt dezinfectante si antiinflamatorii. Se da copilului sa mestece propolis. Se mai poate aplica o cataplasma cu lut si ceapa rasa pe regiunea anterioara a gatului, timp de doua ore pe zi. Mai e bun sub forma de cataplasma externa, terciul de tataneasa sau frunze de varza cruda. Se aplica o compresa calda pe timpul noptii din infuzie cu coaja de stejar la 300 ml de apa fiarta.

  • Cand copilului ii curge sange din nas

Epistaxisul (sangerarea nazala) este un accident obisnuit, mai ales la copii si poate fi tratat foarte simplu. Apare de obicei ca rezultat al unor mici traumatisme cauzate de scobirea in nas sau suflarea nasului. Poate fi cauzat si de infectii ale mucoasei. Trebuie mers la medic daca sangerarea e abundenta si apar palpitatii, dificultati de respiratie, paloare, varsaturi. Pentru oprirea sangerarii, copilul trebuie sa stea in picioare si sa incline capul spre spate, dar nu foarte mult, pentru a nu inghiti sange. Copilul trebuie sa scuipe sangele.