Marea
Cura heliomarina
Apa marii, soarele, aerosolii, nisipul si namolul au efecte profilactice si terapeutice
Terapie cu soare si nisip
Soarele trebuie folosit din plin la mare. Este preferabil ca baile de soare sa se faca intre orele 8-11, evitandu-se orele amiezii, cand intensitatea razelor calorice creste la maximum si produce o supraincalzire a organismului. Are efecte importante in metabolismul calciului si fosforului. Expunerea la soare trebuie facuta cu masura si nu la ore periculoase. Astfel, veti obtine un bronz auriu, in loc de arsuri. Si nisipul de pe plaja are rol terapeutic. Se impacheteaza cu nisip intregul corp sau doar unele parti, se sta asa 10 minute, apoi se intra in mare. Baia de nisip actioneaza asupra corpului prin intermediul a trei factori terapeutici: termic (temperatura nisipului poate ajunge la 40-45 grade), chimic (nisipul are un bogat continut de elemente chimice) si mecanic (frecarea pielii cu nisip stimuleaza circulatia).
Inspirati picaturile marii!
Aerul marin mareste capacitatea de respiratie a plamanilor si relaxeaza nervii. O componenta importanta a aerului de mare o reprezinta aerosolii marini, bogati in iod si clorura de sodiu, cu efecte benefice asupra aparatului respirator, circulator si a glandei endocrine. Tratamentul consta in inspirarea micropicaturilor de apa produse de spargerea valurilor si aduse spre tarm de briza. Aceste micropicaturi, incarcate cu numeroase oligoelemente, sunt deosebit de utile celor cu suferinte pulmonare cronice. Plimbarea de doua ore pe faleza face minuni la orice varsta. Daca vom combina aceste bai de aer, soare, apa si nicip, cu cea de namol, ptem spune ca organismul nostru a primit o infuzie de sanatate. Astfel se pot trate rahitismul, reumatismul, nevralgiile, bolile inflamatorii ale organelor genitale, bolile de piele, eczemele, anemiile.
Atentie la inima!
Cura heliomarina este contraindicata sau necesita precautii in cazul persoanelor cu insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala severa, hipertiroidism, insuficienta renala si nefrite cronice, boli ale sistemului nervos central, boli psihice si nevroze, tuberculoze in faze evolutive.
Sa mergem la mare!
Cura heliomarina are rol profilactic si terapeutic, vindecand suferintele trupului, dar si ale sufletului
Sub razele binefacatoare ale soarelui
Prin caracteristicile ei, Marea Neagra ajuta la vindecarea diferitelor afectiuni. Efectele ei tonice se manifesta prin mai multi factori. Se stie ca expunerea la soare in doze optime are o actiune antirahitica prin sinteza vitaminei D la nivelului pielii, vitamina indispensabila fixarii calciului in oase, de aceea este bine sa stati cat mai mult in lumina soarelui. Acest lucru este important mai ales pentru copiii care sunt in crestere. Lumina solara stimuleaza metabolismul calciului si fosforului. Are un efect de relaxare si binedispunere, creste imunitatea organismului. Utilizarea terapeutica a soarelui e practicata in tratamentul afectiunilor dermatologice. Nu in ultimul rand, se stie ca soarele infrumuseteaza pielea persoanelor acneice, conferind pielii un aspect fin si matasos. Cu toate acestea nu este bine sa va expuneti la soare in intervalul 12-17,00, cand radiatiile solare sunt nocive si favorizeaza aparitia cancerelor si imbatranirea prematura a pielii. Pentru o protectie eficienta, folositi creme fotoprotectoare, aplicate regulat (la fiecare 2-3 ore), dupa fiecare baie, pe toata suprafata corpului si in cantitate suficienta. Nu in ultimul rand, acoperiti-va capul cu palariute pentru a evita aparitia insolatiei. Ultravioletele sunt benefice dimineata, pentru stimularea imunitatii. Caldura soarelui determina secretia de endorfine si astfel suntem mai putin stresati. Dupa o zi pe plaja, somnul e mai profund. Lumina soarelui echilibreaza nivelul colesterolului, reducand astfel riscul de infarct.
Valurile ofera cel mai bun masaj
Valurile reprezinta un alt agent terapeutic important. Talasoterapia actioneaza asupra corpului prin componentii chimici ai apei de mare, prin factorul termic si prin cel mecanic (valurile si presiunea hidrostatica, ce influenteaza direct circulatia periferica venoasa si neuroreceptorii periferici). Baile reci de mare au efect de tonifiere a vaselor sanguine si a sistemului nervos. Nu trebuie sa stati mult in apa, iar cand intrati in mare e bine s-o faceti dupa o baie de soare. La modul ideal, apa marii trebuie sa aiba 24 de grade C. In zilele cu vant puternic sau cand temperatura aerului este sub 20 grade C, renuntati la baie. Pentru ca pielea sa absoarba o mare cantitate de saruri minerale si pentru stimularea circulatiei sanguine, sunt indicate inotul si gimnastica in apa pana la genunchi. Utilizarea fortei valurilor face bine in afectiuni ginecologice cronice, boli de piele, afectiuni neurologice, tulburari de crestere la copii, bronsita. Statul in apa marii favorizeaza atenuarea varicelor, prin presiunea pe care o exercita la nivelul picioarelor. Ca sa aiba efect, o sedinta de masaj gratuit facuta de valuri trebuie sa dureze minimum 15 minute si trebuie repetata de patru-cinci ori in fiecare zi. Hidromasajul contribuie la regenerarea celulelor, are efect de relaxare, inlatura stresul, ajuta la mentinerea greutatii corporale si intareste musculatura. Este recomandat in curele de slabire. Nu este indicat pe stomacul gol sau dupa masa.
Rezervorul de minerale
Apa de mare are un continut complex de saruri, acizi organici, oligoelemente, sare, iod, proteine, vitamine, substante bacteriostatice, antibiotice si antivirale. Continutul de minerale al apei de mare nu este acelasi in toate marile si oceanele, cel mai scazut fiind in Oceanul Arctic (3,5 g/litru), iar cel mai crescut, in Marea Moarta (300 g/litru). Marea Neagra are o mineralizare de 17,6 g/litru. Concentratia puternica de sare care caracterizeaza apa marii curata eficient pielea de substantele nocive acumulate. Dermatologii recomanda curele cu apa de mare chiar si in psoriazis. In timpul sejurului la mare, neplacutele descuamari se vor reduce semnificativ. Substantele minerale din apa marii elimina sursele de infectie ale pielii. Aceasta este si explicatia pentru care crizele de acnee, iritatiile si mancarimile se calmeaza atunci cand intram in mare. Transferul de minerale din apa in piele este cu atat mai eficient cu cat apa marii are o temperatura cuprinsa intre 20 si 25 de grade C. Pe langa compozitia obisnuita a apei de mare, in zona sudica a Litoralului, la Mangalia, sub apa marii, se gasesc numeroase izvoare de apa minerala sulfuroasa, bicarbonatata, sodica, hipotermata si mezotermala (21-28 grade C). Tratamentul cu apa de mare este practicat in toata lumea, vara, pe litoralul oceanelor si marilor calde, iar in sezonul rece, in servicii specializate, sub forma de bai calde, dusuri si aerosoli. Apa de mare are efecte antiinflamatorii si intensifica metabolismul glucidelor, proteinelor, lipidelor, calciului, fosforului.
Apa marii, la flacon
Apa de mare contine proteine si vitamine furnizate de algele marine. Chiar daca ne ferim de ele atunci cand le vedem in apa, algele actioneaza in favoarea sanatatii noastre. Ele sunt bogate in calciu, fosfor, potasiu, azot, fier, sulf, magneziu, iod si cobalt, aminoacizi si aproape toate vitaminele si au rolul de a elimina toxinele din epiderma si de a combate celulita. Apa de mare poate fi bauta ca o apa minerala obisnuita, dupa ce a fost diluata cu apa dulce, pana la obtinerea unei concentratii maxime de 2g saruri/litru. Se mai poate folosi pentru gargara, in gingivite, stomatite sau la comprese pentru rani. Exista apa de mare in flacoane care se vand in farmacie si pot fi consumate in cure. O cercetare recenta a pus in evidenta efectele de exceptie ale apei de mare asupra recuperarii organismului dupa o suprasolicitare fizica. Acest efect apare datorita substantelor nutritive din apa de mare care accelereaza recuperarea dupa stresul fizic. Apa din adancul marii e utilizata pe scara larga in diferite industrii, in special in prelucrarea produselor alimentare, agricultura industria farmaceutica si cosmetica. Cercetatorii au descoperit ca administrarea pe cale interna a apei de mare imbunatateste metabolismul lipidic si previne arteroscleroza. Studiile sugereaza ca apa de mare poate fi un potential agent anti-obezitate si ar putea juca un rol important in metabolismul glucozei.
Cine nu trebuie sa mearga la mare?
Cura heliomarina este contraindicata sau necesita precautii in cazul persoanelor cu insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala severa, hipertiroidism, insuficienta renala si nefrite cronice, boli ale sistemului nervos central, boli psihice si nevroze, tuberculoze in faze evolutive, tuse convulsiva, enterita cronica, blefarite, conjunctivite, otita, dermopatita pruriginoasa si umeda. Persoanele care sufera de hipotiroidie, insuficienta ovariana, reumatism, tuberculoza osoasa, boli de piele, osteoporoza e bine sa-si petreaca vacanta la mare. Hidromasajul nu este indicat femeilor insarcinate, celor cu rani majore pe corp, hipertensivilor si celor cu boli psihice.
Cititi si Helioterapia si Muntele si Namolul si Comprese si Pielea.
Baile de aer, de soare si de mare, combinate cu practicarea gimnasticii si a jocurilor sportive pe nisip, ajuta la intarirea sanatatii si sporirea vitalitatii. Organismul se caleste, devine mai rezistent la imbolnaviri si mai rezistent la oboseala. Daca vreti sa mergeti la mare, luati cu dumneavoastra si aceste sfaturi care va vor ajuta sa combinati zilele de vacanta cu o adevarata cura de sanatate.
Sanatatea din valuri
Litoralul are un climat stimulator, care imbunatateste metabolismul general, crescandu-l cu 10-14%. Marea, cu efectele ei tonice, ajuta la vindecarea diferitelor afectiuni. Baile reci de mare au efect de tonifiere a vaselor sanguine si a sistemului nervos. Nu trebuie sa stati mult in apa, iar cand intrati in mare e bine s-o faceti dupa o baie de soare. In zilele cuvant puternic, sau cand temperatura aerului este sub 20 grade Celsius, renuntati la baie. Pentru ca pielea sa absoarba o mare cantitate de saruri minerale si pentru stimularea circulatiei sanguine, sunt indicate inotul si gimnastica in apa pana la genunchi. Apa de mare are un continut complex de saruri, acizi organici, oligoelemente, sare, iod, proteine, vitamine, substante bacteriostatice, antibiotice si antivirale. Utilizarea fortei valurilor face bine in afectiuni ginecologice cronice, boli de piele, afectiuni neurologice, tulburari de crestere la copii, bronsita.
Inotul si mersul prin apa
Persoanele care vor sa slabeasca ar trebui sa mearga sau sa alerge prin apa. Jucati-va in valurile marii pentru a va tonifica intreg organismul si mai ales sistemul cardiovascular. In apa sarata, corpul cantareste numai a saptea parte din greutatea lui. Prin urmare, coloana vertebrala, oasele bazinului si musculatura se odihnesc si se destind. Pentru efecte maxime, specialistii recomanda practicarea inotului alternativ, cand pe burta, cand pe spate. Spre deosebire de alte sporturi care stimuleaza sistemul circulator, precum joggingul sau ciclismul, prin inot inima pompeaza sangele numai pe plan orizontal, ceea ce inseamna ca inotul este tratamentul ideal pentru inima. Cura de valuri este o modalitate de atenuare a stresului, a nervozitatii, a oboselii cronice, este o cale de detoxifiere si remineralizare. Marea si inotul in valurile agitate sunt un remediu atat pentru trup, cat si pentru suflet. In doar o saptamana de vacanta la mare, starea de oboseala si depresiile dispar.
Respirati picaturile marii!
Aerul de la mare, incarcat cu ioni negativi si vapori de apa, dar lipsit de lipsit de praf si de microbi, contine sare, iod, brom, magneziu, calciu, potasiu. De aceea, aerosolii marini fac minuni in cazul bolilor respiratorii, iar plimbarile matinale, chiar inainte de rasaritul soarelui, intre orele 6,00 si 9,00, trateaza rinitele,astmul, limpezesc plamanii. O simpla plimbare pe malul marii sau pe digurile amenajate aduce un plus sanatatii noastre. Prin respiratie, aerosolii ajung in plamani, iar de aici sunt absorbiti de organism si patrund in profunzime in toate straturile. Picaturile din apa de mare vor reduce in mod natural secretia de mucus si pe cea bronsica si le vor fluidiza. Astfel, este intensificat procesul de tratare a bronsitei sau a astmului bronsic si amelioreaza capacitatea cardiorespiratorie. Din acest motiv populatiile insulare nu au niciodata probleme cu sinusurile. Mai mult, aerosolii trateaza si alergiile si starile de astenie si anxietate. Se recomanda plimbari zilnice de trei ore pe malul marii, inspirand adanc picaturile marii produse de spargerea valurilor si aduse spre tarm de briza. Aerosolii marini, bogati in iod si clorura de sodiu au efecte benefice si asupra glandelor endocrine. Atunci cand tiroida duce lipsa de iod apar si se instaleaza starile de moleseala si apatie, aerul marii impregnat de iod face minuni. Iodul joaca un rol important pentru dezvoltarea si maturizarea creierului. Iar ionii negativi actioneaza asupra organismului uman conferindu-i starea de bine si de destindere. In plus, o veste buna pentru cei care vor sa slabeasca, iodul favorizeaza pierderea naturala in greutate. Aerosolii marini accelereaza capacitatea de absorbtie a oxigenului, echilibreaza nivelurile de serotonina. Asa se face ca, dupa o vacanta la mare, ne simtim mai relaxati, dar si cu bateriile incarcate.
Si baile de nisip sunt benefice
Marea este remediu terapeutic si prin baile de nisip, cu rezultate remarcabile in diferite afectiuni. Astfel, baia de nisip cald, tavaleala sau acoperirea totala a corpului cu nisip, recunoscuta ca terapie in Franta si Italia, combate retentia de apa din organism, atenueaza durerile reumatice, elimina toxinele si creste rezistenta la infectii. Se sta impachetat in nisip 10 minute, apoi se intra in mare. Baia de nisip actioneaza asupra corpului prin intermediul a trei factori terapeutici: termic (temperatura nisipului poate ajunge la 40-45 grade), chimic (nisipul are un bogat continut de elemente chimice) si mecanic (frecarea pielii cu nisip stimuleaza circulatia). Mersul andelungat cu picioarele goale prin nisip este excelent pentru tonifierea musculaturii. Iar pentru a imbunatati circulatia sanguina, pentru modelarea siluetei, mersul cu pași repezi prin apa este ideal. Puteti merge prin apa pana la jumatatea coapselor, reducand durata exercitiului, deoarece va trebui sa depuneti un efort mai mare. Mersul pe varfuri tonifica muschii picioarelor si ai feselor. Cand mergeti desculti pe plaja, alegeti locuri in care plaja este curatata periodic si riscul de ranire e mic. Astfel, veti avea parte de un masaj cu totul special, care stimuleaza toate punctele de presopunctura de pe talpa piciorului (unde sunt reprezentate toate organele si functiile organismului). Pana si statul intins pe nisip e benefic. Coloana vertebrala se intinde si se relaxeaza mai bine pe sol. Nisipul reprezinta un excelent tonic psihic, previne celulita, activeaza circulatia venoasa, stimuleaza activitatea cardiaca, scade tensiunea arteriala. Masajul firelor de nisip e de folos in artroze, febre, accidente in zona cervicala, boala Crohn, dureri, insomnii, spondiloze, scleroze multiple, lupus, stari refacerea post-operatorii. Mersul cu picioarele goale prin nisipul grunjos de pe plaja previne si trateaza aparitia platfusului. Psamoterapia (acoperirea corpului cu nisip, urmata de expunerea la soare) este recomandata celor incarcati cu toxine.
Namolul, doctorul articulatiilor
Nu in ultimul rand, marea este un factor vindecator prin intregul peisaj pe care-l ofera privirii: scoici, alge, valuri, intinderea nesfarsita, pescarusi, sunetele naturii. Zgomotul valurilor modifica vibratiile creierului inducand o stare profunda de relaxare. Climatul marin imbunatateste metabolismul general, crescandu-l cu 10-14%. Pe omul sanatos, climatul marin il face mai vioi si mai tonic, il ajuta sa se destreseze, il binedispune, il caleste. Stimuleaza nutritia celulara, printr-o revigorare generala. Litoralul Marii Negre are un climat stimulator. Ofera conditii climatice si terapeutice favorabile pe toata lungimea tarmului românesc (245 km). Apa de adancime mica din dreptul plajelor favorizeaza o buna penetratie și retentie a radiatiei solare, media temperaturii estivale a apei marii fiind de 21-24 grade C. Sa nu uitam si de beneficiile namolului de la mare. O impachetare cu namol oblojeste articulatiile, calmeaza durerile articulare si musculare, nevralgiilor reumatice. Mai mult, cercetarile stiintifice au demonstrat ca o baie calda de namol este foarte relaxanta si ca un tratament de numai cateva minute va andeparta in totalitate stresul acumulat. Namolul, datorita concentratiei ridicate de ioni, este folosit in amestec cu apa marina pentru un efect analgezic. Se utilizeaza ca atare si ajuta la ameliorarea acneei si eczemelor. Mecanismul vindecator nu este inca pe deplin elucidat, dar ceea ce se stie deocamdata cu certitudine este ca intreaga actiune a namolului se exercita prin intermediul sistemului nervos. Influenteaza formula sangelui, viteza de sedimentare a globulelor rosii, metabolismul substantelor azotate, secretiile gastrice, biliare, pancreatice, renale si a tuturor glandelor cu secretie interna. De asemenea, namolul actioneaza pozitiv in oprirea din evolutie a proceselor inflamatorii cronice, in special a celor de natura reumatismala.