Cum dormim?

Suntem asa cum dormim

Pozitiile pe care le adoptam inconstient in timpul somnului ne tradeaza adevarata personalitate

  • Stiati ca?

- Conform studiilor, aproape jumatate din oameni prefera sa doarma in pozitia fetus, femeile fiind de doua ori mai multe decat barbatii.

- Unul din zece oameni se acopera cu plapuma peste cap. Cei ce se invelesc in timpul noptii sunt aparent puternici in societate, dar vulnerabili, in realitate. isi plang singuri de mila.

- Se spune ca daca dormi pe partea dreapta si cu palma sub cap, ai mai mult noroc.

- Cei ce se foiesc si strang cearsafurile sub ei sunt zgarciti si dictatori.

- Cei ce dorm pe partea stanga sunt persoane calme, multumite cu ceea ce au, sprijin pentru familie. Atentie, insa, atunci cand corpul apasa partea stanga, preseaza si inima, ceea ce va face ca la trezire sa va simtiti neodihniti.

- Cine doarme cu fata catre perete este un introvertit, care-si petrece timpul liber in familie sau in cercul de prieteni.

- Persoanele care dorm cu spatele la perete sunt extrovertite, le plac iesirile in oras.

- Daca cel putin un picior e deasupra paturii, acest lucru semnifica teama de necunoscut.

- Cei carora le cad picioarele din pat si se simt bine dormind asa sunt oameni care se considera intr-o situatie fara iesire si cauta o rezolvare.

- Pozitia mumie caracterizeaza oamenii care se infasoara in cearsafuri si paturi. Acestia sunt sfiosi, izolati, putin sociabili. Simt nevoia de siguranta si protectie, prezinta o mare labilitate psihica.

  • Somnul in doi

Pozitia in timpul somnului poate spune totul de stadiul relatiei dintre cei doi partneri.

- Cei care dorm fata in fata, imbratisati, indica faptul ca, ori se afla la inceputul idilei, ori ca se iubesc la fel ca in prima zi.

- Cand unul dintre parteneri sta cu spatele, iar celalalt il tine in brate, este etapa in care partenerii se stiu deja destul de bine si nu mai au temeri unul in privinta celuilalt. Aceasta este si pozitia celor aflati la a doua casnicie.

- Exista cupluri in care fiecare partener se simte mai bine in spatiul lui de dormit, in amintirea vremurilor cand dormea singur. Chiar daca partenerii dorm spate in spate, pe spate sau pe burta, ei simt totusi nevoia sa se atinga. Este o relatie sigura, de incredere si de durata. Este pozitia cuplului modern. Atunci cand cei doi au picioarele desfacute, ca si cum s-ar pregati sa se ridice din pat, avem de-a face cu un cuplu care a rezistat doar din interes.

- Cand cei doi dorm impreuna, iar unul se lipeste intr-un mod disperat de celalalt, care sta suficient de relaxat, chiar distant, probabil ca acesta din urma a devenit mai rece, iar celalalt se teme ca il poate pierde in orice moment. Este pozitia suspiciunilor.

- Daca partenerii dorm cu spatele unul la altul la o distanta considerabila, atunci inseamna ca relatia nu merge bine. Genunchii indoiti denota senzatia de singuratate. Aceasta pozitie anunta separarea.

Cat de cald trebuie sa fie in dormitor?

Intr-o camera cu o temperatura prea joasa sau prea ridicata, somnul nu e odihnitor

Felul in care dormim dezvaluie secretele personalitatii noastre. Dar limbajul corpului in timpul noptii tradeaza nu numai felul nostru de a fi, ci si starea de sanatate. Alegem inconstient o anumita pozitie, in functie de marimea patului, saltea, persoana de langa noi, gradul de epuizare sau stres. De regula, fiecare om are pozitia lui preferata pe care nu si-o schimba in timpul vietii. Totusi, cu vointa, daca aceasta influenteaza negativ sanatatea, putem sa ne impunem sa dormim si altfel. Iata care sunt trasaturile de personalitate secrete ce se ascund sunt cele mai comune posturi in timpul somnului.

  • Pe o parte

Psihologii sustin ca persoanele care dorm in pozitia fetus, cu picioarele indoite si cu bratele ca si cum ar strange la piept un obiect, doresc sa fie ocrotite, au nevoie de protectie. Este pozitia persoanelor usor timide, pesismiste, indecise. Femeii care doarme in aceasta pozitie ii place sa se pisiceasca, iar daca nu gaseste la partener ocrotire, o va cauta la altul. Barbatilor le scapa accese de gelozie si cauta in partenera imaginea mamei. O varianta este pozitia semi-fetus. Persoana doarme tot pe o parte, dar cu bratele pe langa corp sau in zona capului. Acesti oameni sunt increzatori, fara complexe. Cand isi tine mana sub cap, este un indiciu ca, desi are multe calitati, sinceritate, iubire, amabilitate, este tematoare si nefericita. Daca ambele brate sunt intinse, atunci e vorba de un om nehotarit, cinic, neinduplecat. Pozitia impiedicata este asemanatoare celei anterioare, cu deosebirea ca picioarele sunt incrucisate. Aceste persoane sunt nelinistite, au multe probleme de rezolvat. Pozitia sandvici este o pozitie semi-fetus, dar cu picioarele intinse unul peste altul, pe toata lungimea. Cine doarme asa este multumit de imaginea sa si vrea sa pastreze impresia pe care a creat-o asupra celorlalti. Este o persoana conventionala, opusul rebelului. Extrema pozitiei fetus este cand corpul se face covrig, caracteristica oamenilor gelosi, razbunatori, iritati. Cine doarme pe o parte cu un genunchi indoit este inclinat sa fie mereu morocanos, se plange incontinuu si-si face probleme din orice.

  • Pe burta

Pe burta este pozitia celor ce vor sa controleze totul, sa elimine imprevizibilul. Sunt ordonati, constiinciosi, rigurosi, chiar chitibusari, punctuali. Pentru ei, orice surpriza e neplacuta. Aceasta pozitie este si cea a persoanelor introspective. Se spune ca indragostitii au tendinta de a dormi pe burta. Femeile care prefera aceasta pozitie sunt extrem de fidele si nu iarta tradarea. Medicii sustin ca atunci cand dormim pe burta ne odihnim cu adevarat. Dar asta numai cu conditia sa mincam cu cel putin doua ore inainte de culcare. Altfel, pozitia devine contraindicata, mai ales pentru cei cu afectiuni digestive. Tot in timpul somnului pe burta, poate fi afectata coloana vertebrala. Daca nu puteti dormi in alta pozitie, micsorati tensiunea creata asupra spatelui asezand o perna sub bazin. in pozitia Sfinxului, persoana doarme pe burta, dar cu genunchii ghemuiti sub corp. Este o pozitie des intilnita la copii, dar si la adultii care adorm cu greutate. Semnifica dorinta ca, la trezire, sa reia lucrurile exact de unde le-a lasat. Atunci cand mainile inconjoara perna, iar capul este intr-o parte, avem de-a face cu o persoana prietenoasa si galagioasa, agitata. Nu suporta criticile, e mereu cu capul in nori si nu-si face planuri de viitor.

  • Pe spate

Cei ce dorm pe spate sunt mereu in centrul atentiei, sunt increzatori, senini, puternici, potenti. Cu cat aceasta pozitie este mai deschisa, cu bratele si picioarele departate, cu atat este mai mare deschiderea catre placerile vietii, libertate, confort, dar denota si o mare generozitate. Acestei persoane ii place sa birfeasca si sa se amestece in problemele altora. Cu fata in sus dorm de obicei femeile care invata lucruri noi tot timpul, mamele grijulii si sotiile fidele si un pic pisaloage. O varianta a acestei pozitii este cea numita a soldatului, adica pe spate si cu ambele brate pe langa corp. Aceste persoane sunt tacute, perfectioniste, pretentioase. in pozitia stea de mare, cu manile sub cap dorm persoanele prietenoase, altruiste, gata sa ofere o mana de ajutor. invata din orice situatie fara a sta in centrul atentiei, au idei inovatoare si excentrice pe care putini le inteleg. sunt buni familisti, se indragostesce usor, dar iubesc cu greu. Este o pozitie buna pentru digestie. Pozitia pe spate cu picioarele incrucisate apartine celor obsedati de propria persoana, solitari. Pe spate este o pozitie mai putin odihnitoare si favorizeaza sforaitul.

  • Expresia fetei

Chipul trece si el prin transformari in timpul noptii, muschii se incordeaza sau se relaxeaza compunand o anumita expresie. Unii oameni dorm cu o fata inexpresiva, dand impresia ca se afla in stare de veghe. Este vorba de persoane temperamentale, cu un caracter puternic, dar in acelasi timp reci si impasibile. sunt preocupate de autocontrol, au putine reactii spontane. in schimb, au un dezvoltat simt al independentei. O fata incruntata, cu cute pe frunte, apartine persoanelor vesnic nemultumite de ele insele, care isi doresc intotdeauna ceea ce nu au. Psihologii spun ca acesta expresie apartine celor negativisti, care interpreteaza realitatea astfel decat este, sunt irascibili, iau decizii pripite. Expresia uimirii e intalnita la persoane foarte sensibile, emotive, inclinate spre interiorizare, cu o bunatate exagerata. sunt reticente in fata noului, dar foarte fidele familiei. Un chip serios, sobru, usor incruntat denota o inteligenta mult peste medie, cu un calm aproape imperturbabil. Expresia fetei zeflemiste, cu o incercare de zambet, apartine caracterelor puternice, orgolioase, care se cred superioare si care pot deveni agresive. Daca primesc dovezi clare de afectiune si respect, raspund cu aceeasi moneda. Un chip luminos, linistit tradeaza o persoana bine dispusa, adaptabila, receptiva la noutati, cu trairi puternice, de un optimism molipsitor. Oamenii cu fete intristate in timpul somnului, ca si cum ar plinge, sunt putin rezistenti la stres, sunt dependenti de afectiune, dar au o intuitie iesita din comun.

Dormim o treime din viata, asa ca, trebuie s-o facem cum trebuie. Regulile unui somn odihnitor sunt simple: trebuie sa adormim inainte de miezul noptii, sa nu mincam cu doua ore inainte de a ne baga in pat, sa avem un somn de 6-8 ore si sa indepartam sursele de electricitate, lumina, zgomot. Dar care este calitatea ideala a aerului din dormitor pentru a dormi bine, mai ales in aceasta perioada, cu zile geroase? Daca va treziti peste noapte dirdiind sau aruncand patura de pe dumneavoastra, e clar ca nu aveti in dormitor o temperatura adecvata. Se pare ca o camera racoroasa favorizeaza mai degraba un somn bun decat una supraincalzita. Asa ca, nu va temeti de ger si nu va grabiti sa dati caloriferul la maximum! Specialistii au mai multe sfaturi:

1. Pe timp de iarna, temperatura optima din camera de zi trebuie sa se afle undeva intre 19 si 22 grade C, cea din dormitor trebuie sa fie de 16-18 grade C, in baie intre 22-24 grade C, iar in beci, nu trebuie sa depaseasca 6 grade C. Vara, se recomanda maximum 22 grade Celsius, ziua si noaptea.

2. Aerisirea dormitorului cu 15 minute inainte de culcare este esentiala, chiar si in cele mai geroase nopti. Aerul rece il va inlocui pe cel cald si plin de vapori dinauntru, combatind aparitia durerilor de cap si a mucegaiului pe pereti. In plus, aerul proaspat, oxigenat, se incalzeste mai repede decat cel statut. Pentru evitarea pierderilor inutile de caldura, se recomanda ca locuintele sa fie aerisite putin si des.

3. Somnul este mult mai odihnitor intr-o camera mai racoroasa (dar nu sub 12 grade Celsius), decat intr-una foarte calduroasa. Cind e prea cald, somnul e agitat si poate fi intrerupt de treziri bruste. Aerul prea cald ingreuneaza respiratia, favorizeaza aparitia insomniilor. O temperatura ridicata va tine ocupat creierul, care trebuie astfel sa transmita semnale spre organele vitale, in special catre inima. Temperatura corpului scade putin in timpul somnului, daca mediul ambiant e supraincalzit, creierul va sta treaz, incercind sa se adapteze exteriorului.

4. La temperaturi optime, visam frumos. In camere prea reci si in cele prea calde, apar cosmarurile.

5. E de preferat o temperatura mai joasa, dar sa fim bine acoperiti, decat sa ne dezvelim intr-o atmosfera supraincalzita. Nu e indicat sa dormim fara a fi acoperiti. Vara, pe canicula, un cearsaf este suficient. Iarna, ideale sunt paturile, pilotele si plapumile, care trebuie obligatoriu invelite in cearsaf. Cat de groase? Acata cat are nevoie fiecare pentru a se simti confortabil.

Cititi si Luna Plina si Insomnia si Praful si Sindromul cladirii bolnave