Durerile

Leacuri de alungat si cele mai pacatoase dureri

Cu medicamente, durerile revin, dar medicina traditionala spune ca orice crampa se sperie definitiv de leacurile din plante

  • Leacuri pentru dureri de gat, dinti si urechi

Se spune ca durerile de urechi sunt printre cele mai pacatoase. Iar medicii ne avertizeaza ca sunt si foarte serioase, netratarea la timp si corecta a otitelor putand genera complicatii grave. Iarna, inflamatiile urechii sunt destul de frecvente, asa ca nu strica sa stim ce leacuri avea bunica pentru aceste dureri. Tratamentul traditional insa, chiar daca este eficient in prima faza, trebuie urmat neaparat de vizita la medicul de specialitate. Se pun picaturi de bitter sudez pe un tampon de vata cu care se fac dopuri in urechi. Se mai pot folosi: suc de potbal, tinctura din frunze de matraguna, ulei de migdale, ceai din flori de maces, tinctura de propolis, suc de busuioc sau leurda. Se amesteca suc de ceapa (terci) cu putin ulei de in si se introduce in urechi un tampon inmuiat in acest amestec. O alta varianta: taiati ceapa marunt, infasurati-o intr-o panza si striviti-o. Tineti saculetul usor incalzit pe urechea bolnava timp de o ora. Nu picurati zeama direct in ureche. Pentru dureri de dinti, se face o pasta din cinci lingurite de miere si una de scortisoara cu care se imbraca dintele care doare. Ceaiurile de galbenele si musetel s-au dovedit calmante veritabile pentru durerile de gat. Ceaiul de macese si de catina, cate o lingura la o cana cu apa clocotita se bea cate 2-3 cani pe zi. Pentru o ameliorare rapida si durabila a bolii, nimic nu e mai eficient decat o gargara cu apa sarata.* Bicarbonatul de sodiu calmeaza si el inflamatia gatului. La fel, otetul de mere, mierea cu scortisoara si mierea cu lamiie. Pentru calmarea durerilor sinusurilor se prepara o pasta din 500 g seminte de in cu putina apa. Se aplica intr-un saculet textil.

Nu e om sa nu fi avut cel putin o data in viata o durere cumplita de cap sau de dinti. Cu totii am trecut prin dureri de spate, de stomac, de articulatii. Iar in sezonul rece, durerile par mai cumplite ca oricand. Ce faceau taranii cand ii sageta cate un junghi? Nu aveau medicamentele de acum, dar nici nu rabdau pana trecea de la sine. Farmacia verde are leac pentru dureri. Remediile sunt simple si merita incercate cel putin ca masura de prim ajutor, pana ajungem la medic.

  • Au, capul!

Cu durerea de cap nu e de glumit. Poate fi o manifestare pasagera sau poate ascunde o alta afectiune. Atunci cand durerea nu trece nicicum sau e prea puternica, e bine sa consultam medicul. Dar daca este o suferinta trecatoare, o putem face singuri sa dispara cu metode traditionale. Ceaiul din flori de levantica este foarte eficient, cate 1-2 cani pe zi. Mai sunt bune infuziile de iasomie, cretisoara, iarba de mare, lamiita, flori de maces. Sunt cunoscute drept plante care alunga durerea de cap maghiranul (ceai), menta (decoct), paducelul (decoct), ruscuta de primavara (tinctura), florile de salcim (decoct). Este foarte eficient sucul de coacaze negre, cate un sfert de pahar, de trei ori pe zi. Apiterapia in cazul migrenelor recomanda doua lingurite de miere de albine la fiecare masa. Se recomanda concomitent cu ceaiurile, aplicarea unei pungi cu gheata pe frunte. Extern, putem pune comprese cu infuzie din frunze de aloe. Se pot aplica felii de cartof crud pe frunte si timple sau frunze proaspete de visin, menta, cimbrisor ori podbal. La fel se poate face cu frunze de varza strivite. Se spune ca inlatura durerea si jumatatile de ceapa, tinute pe timple 15-20 de minute. Se pun comprese cu mustar sau hrean ras la ceafa si mustar la talpi. Se taie coaja de la o lamiie (fara partea alba) si se aplica pe timple. Se fierbe pelin in ulei de masline. Cu amestecul obtinut se unge locul dureros. Puteti incerca si cu un espresso si cateva picaturi de suc de lamaie.

  • Nesuferitele dureri de articulatii

Durerile articulatiilor sunt ceva obisnuit la brasoveni, iar la frig, se acutizeaza. Sunt cauzate, in cele mai multe dintre cazuri, de problemele reumatismale precum artroza. Incercati masajul articulatiilor cu ulei esential de menta. E bun si pentru dureri de spate. Se prepara un decoct din ceapa, punand la fiert intr-un litru de apa trei cepe cu coaja, bine spalate, taiate felii. Se fierbe amestecul timp de 15 minute, dupa care se pot bea cate 2-3 cani pe zi. E bun contra durerilor si decoctul din coaja de crusin. Trebuie consumate plante cu efect detoxifiant, diuretic, antiinflamator si antalgic: urzica, coada-calului, gheara-diavolului, gheara-matei, soc, cretusca, lemn-dulce, ienupar, scoarta de salcie sau rozmarin. Si cataplasmele cu frunze de varza incalzite, compresele cu bitter suedez sau masajul cu unguent cu venin de albine mai pot ajuta la ameliorarea durerilor articulare. In caz de artrita, se amesteca o parte miere si doua apa calduta, apoi se adauga o lingurita de scortisoara pudra. Faceti o pasta si masati-o usor in partea de corp care va doare. Durerea cedeaza in 15 minute. Cartilajul de rechin are actiune benefica asupra sistemului osteo-articular. Daca faceti o cura, durerile vor fi mai rare. Pentru calmarea durerilor reumatice si a celor de sale, se poate face o pernuta umpluta cu pedicuta care se aplica pe zona dureroasa. Odinioara se mai folosea o alifie din spanz, pe care e bine s-o cumparam din magazine naturiste.

  • Reumatism, guta, dureri de sale

Termenul de reumatism este folosit ca sa descrie dureri si probleme la incheieturi, oase si muschi. Exista peste 200 de boli reumatice (numite si afectiuni musculo-scheletice sau articulare). Iata ce solutii ne ofera natura. Ghimbirul amelioreaza durerile articulare, pus in apa de baie. Hreanul era folosit in Antichitate pentru tratarea reumatismului cronic, durerilor musculare si de piept. Puneti o radacina de grean rasa intr-un prosop si aplicati pe zona dureroasa. Beti o lingurita de suc de cartofi cruzi inainte de fiecare masa. Adaugati in apa de baie o jumatate de cana cu flori uscate de lavanda. Nu uitati de nuci. Mancati cate 4-5 pe zi, deoarece sunt bogate in acizi grasi omega 3 si reduc inflamatiile. Leacul naturist cel mai cunoscut in lupta cu durerile reumatice este varza cruda. Cataplasmele cu foi de varza sunt cunoscute de generatii pentru efectul lor benefic. Intern, in durerile reumatismale, cat si in cele provocate de guta, se recomanda sucul de varza, cate doua pahare pe zi, in cure de trei saptamani. Scoarta de salcie, care nu este altceva decat aspirina naturala, este folosita de mii de ani pentru alungarea durerilor de tot felul. Cercetarile au demonstrat ca miscarea amelioreaza suferintele provocate de reumatism. Deci nu stati numai in casa. Durerile de picioare trec cu urmatorul leac: se amesteca un hrean ras cu o lingura de sare grunjoasa, o lingura de faina si spirt medicinal cat cuprinde, ca sa formeze o pasta. Compozitia se pune intr-un saculet, o seara se pune pe o talpa, a doua seara pe cealalta talpa. Sau se face masaj cu ulei de sunatoare si ulei de coada calului in parti egale, iar intern, se bea ceai de macese. Durerile de spate se trateaza cu cartofi fierti in coaja si inveliti intr-un prosop. Puteti face cai fierbinti cu lavanda, flori de fin sau ace de molid.

  • Plante pentru suferintele oaselor

Trotuarele sunt pline de gheata, putem aluneca si ne putem lovi destul de grav. In cazul unei fracturi, ca leac babesc, e foarte buna coada-calului. Intareste oasele si vindeca rapid fracturile prin aportul mare de minerale. Este bine sa se ia 3-4 lingurite de pulbere de planta, cu 5-10 minute inainte de masa. Pentru durerile acute din timpul noptii, aplicati comprese din: o lingura de miere de albine, doua linguri de rachiu, o lingura de apa distilata. Galbenelele se stropesc cu apa, apoi se storc la centrifuga. Se aplica sub forma de cataplasme pe locurile afectate. Se bea zilnic o cana de infuzie de flori de ciubotica cucului, pana cand durerile dispar. Se unge locul dureros cu alifie de visc. Se zdrobesc frunze de brusture sau de varza si se aplica sub forma de cataplasma, de mai multe ori pe zi pana dispare problema. Pentru reducerea inflamatiei in primele ore de la producerea fracturii, se aplica miez de paine imbibat cu vin rosu, o ceapa strivita (nu taiata, pentru ca este nevoie de zeama) peste care se pune sare grunjoasa. Pe hematom se pune un pachet de mazare congelata. Arnica face minuni. Se aplica sub forma de comprese pe locul dureros, peste pielea unsa in prealabil cu ulei de masline sau alifie de galbenele. O luxatie astfel tratata cedeaza in 2-3 zile, oricat ar fi de dureroasa si de inflamata. Se toaca foarte marunt patru catei de usturoi si se amesteca cu 250 ml ulei de masline. Se aplica masand incet. Acest medicament, numit „mustarul diavolului“, era folosit altadata pentru calmarea durerilor musculare, a crampelor si a durerilor provocate de entorse.

  • Carcei, torticolis si crampe

Crampele musculare sau carceii sunt contractii involuntare si dureroase ale muschilor. Apar brusc si trec cu greu. Pentru tratamentul carceilor exista cateva manevre utile, care decontracteaza muschiul, dar si leacuri naturiste. Pe moment, criza dureroasa poate fi ameliorata masand zona in directia naturala a muschiului, atat cat puteti suporta. Aplicati caldura daca muschiul este tensionat si rece daca muschiul este dureros la atingere, dupa ce crampa a trecut. Cojile de la patru oua crude se piseaza si se amesteca cu zeama de la doua lamii. Se lasa la macerat trei zile, apoi se adauga miere, dupa gust. Doua linguri din amestec pe zi, va vor aduce necesarul de calciu zilnic. Pentru deficitul de potasiu, luati un amestec format din doua linguri de otet de mere si o lingurita de miere, intr-un pahar de apa calda. Mancati ananas. Pentru cei care au des carcei, inainte de fiecare masa, se iau doua lingurite de miere cu laptisor de matca si apilarnil. Zilnic se bea o cana de ceai de macese, urzica, busuioc, coada calului. Se umple un saculet de panza cu pedicuta uscata. Se pune pe picioare sau unde apare carcelul si se doarme asa. Planta are proprietati active si un an de zile. Levantica este un adevarat tranchilizator vegetal, fiind recunoscuta pentru proprietatile ei calmante. Masajul cu ulei de levantica normalizeaza circulatia si elimina contractiile musculare. In caz de carcei, masati muschiul respectiv cu Infuzie de maghiran si ulei de masline. Locul masat cu unguent de untul pamantului se va incalzi, iar contractia musculara va disparea ca prin minune. Torticolisul trece cu masaj cu tinctura de rozmarin. Caldura umeda ajuta la reducerea rigiditatii unui gat dureros cauzata de tensiune musculara.

  • Remedii vechi pentru durerile de stomac

Durerile de stomac apar din cauza afectiunilor gastro-intestinale, digestive, a stresului, a unei alimentatii nepotrivite. Pot fi tratate cu remedii naturiste pe baza de plante si condimente. Ceaiul de menta si cel de musetel actioneaza ca un balsam asupra intestinelor, relaxand totodata muschii. Beti un amestec din apa, zeama de la doua lamii, putin zahar si o jumatate de lingurita cu praf de copt. Consumati in fiecare zi iaurt amestecat cu o pasta din seminte de schinduf. Cand aveti dureri de burta, luati un amestec de miere si ceai de lamiie. Mancati o felie de piine prajita cu miere de albine. Lasati peste noapte in jumatate de litru de apa cate 2 g de seminte de chimen dulce si coacaze negre. A doua zi, pasati semintele, apoi adaugati putin zahar. Urmati acest remediu in fiecare zi, pentru reducerea durerilor cronice de stomac. Radacina de lemn-dulce calmeaza spasmele dureroase ale stomacului, avand totodata actiune antiinflamatoare si cicatrizanta. Se poate lua o lingurita cu pulbere de radacina de lemn-dulce inainte de mese. Arsurile stomacale pot fi tratate cu urzici oparite. Pentru calmarea spasmelor digestive adaugati trei virfuri de cutit cu pulbere de scortisoara intr-un pahar cu apa fierbinte. Se consuma cu inghitituri mici. Pentru alinarea indigestiilor, beti un pahar cu lapte caldut peste care adaugati o jumatate de lingurita cu scortisoara si putina miere. In cazul durerilor de burta, remediul cel mai bun este o compresa calda cu musetel. Mai puteti pune intr-o soseta putin orez, amestecat cu ulei de levantica. Asezati-o calda la nivelul zonei abdominale. Eficient este si masajul cu suc de ghimbir. Ceaiul de dafin este bun pentru orice problema digestiva. Arsurile la stomac se calmeaza cu ceai de porumbe sau de ghimbir. Dupa o masa copioasa ar fi bine sa beti suc de ridiche sau de varza. Durerile menstruale se calmeaza cu un masaj abdominal cu ulei de roinita si o sticla de apa calda la spate.

  • Mesteacanul, singura alinare in durerile de ficat

Unii oameni se pling dureri de ficat. Se toaca marunt 300 g de ceapa, se amesteca cu doua linguri de pelin uscat, 100 g de miere de albine si 700 ml de vin alb, sec. Amestecul se macereaza 20 de zile intr-un loc racoros, la intuneric, se agata periodic, apoi se strecoara. Se beau cate 50 ml, de trei ori pe zi, inainte de fiecare masa. Ca masuri de urgenta, se dizolva o lingura cu virf de zahar intr-o jumatate de pahar de apa si se bea. Se mananca 2-3 banane foarte, foarte coapte. Bananele verzi nu au acelasi efect. Se bea ceai fierbinte de menta. Se adauga o lingura de planta la 300 ml de apa si se infuzeaza 15 minute. Orice parte a mesteacanului, frunzele, mugurii, crengutele tinere, sau un amestec din ele se foloseste sub forma de ceai. Aplicati in zona ficatului o moneda de cupru sau bucati de staniol.

Cititi si Carceii si Hemoroizii si Migrene si Terapia Bowen