Varicele

Cele mai bune leacuri contra varicelor

Durerile de picioare trec cu ceaiuri, comprese, bai si masaj cu preparate pe baza de plante

  • Castanul protejeaza venele bolnave

Castanul salbatic (scoarta si semintele) este extrem de eficace impotriva problemelor de circulatie venoasa. Extractul de castane intareste peretii venelor, reducand astfel permeabilitatea si fragilitatea acestora. Pentru a usura disconfortul produs de varice, puneti pe zonele afectate o compresa cu infuzie de castan porcesc. Pentru aceasta, se amesteca jumatate de lingurita de praf de castan porcesc cu doua cani de apa. Pentru imbunatatirea circulatiei sanguine in venele bolnave, 50 de g de flori uscate sau fructe de castan maruntite se macereaza in 0,5 1 vodca, timp de 14 zile la intuneric si caldura, agitandu-se zilnic. Se consuma cate 30-40 de picaturi, de 3-4 ori pe zi, timp de trei saptamini. O alta reteta, valabila si in caz de artrite, consta in macinarea castanelor cu coaja cu tot. Pulberea se pune in tuica de 40-50 grade, pana cand capata o culoare galbena. Cu aceasta solutie se fac comprese. Ceaiurile din coada-soricelului, rachitan, tataneasa, turita-mare, urzica, urzica-moarta sunt si ele de ajutor in boala varicoasa. Un alt remediu contra varicelor este tinctura din muguri de plop negru, cate 20 picaturi pe zi, la fel si pentru tinctura de propolis. In ulcere varicoase, se fac bai sau se pun cataplasme cu plante care influenteaza favorabil circulatia si au proprietati antiseptice si cicatrizante: musetel, coada-soricelului, frunze de alun (vasoconstrictor), radacini de tataneasa (efect cicatrizant). Intern, se mai pot face cura cu boabe de ienupar si cea cu suc de orz verde.

Deseori, durerile de picioare sunt provocate de varice. Furnicaturile neplacute, umflarea picioarelor pot avea legatura tot cu varicele. Acele vene umflate si rasucite, de culoare albastruie, sunt inestetice si fac pe oricine sa se simta stanjenit. Nimeni nu este ferit de varice, nici macar barbatii. Statisticile arata ca varicele apar intre 30 si 70 de ani si afecteaza una din doua persoane peste 50 de ani. De obicei, varicele se agraveaza odata cu trecerea timpului, daca nu se recurge la vreun tratament. Dar nu sunt periculoase, atita vreme cat nu se sparg. In schimb, sunt dureroase. E bine sa incepeti lupta cu varicele cat mai curand. Dupa ce consultati medicul specialist, spuneti-i si de aceste leacuri vechi care au avut succes intotdeauna impotriva nesuferitelor varice.

  • Ce sunt varicele?

In latina, termenul varix inseamna stramb sau rasucit. Este o denumire potrivita, daca ne gandim ca varicele sunt niste vene deformate si dilatate, vizibile sub piele. Situate in majoritatea cazurilor la picioare, varicele se formeaza din cauza unei insuficiente venoase. Ereditatea este responsabila de aparitia varicelor in opt cazuri din zece, dar si inaintarea in varsta este un factor important. Venele sunt prevazute cu valvule. Cand acestea nu mai functioneaza bine, sangele tinde sa stagneze, venele picioarelor se dilata, ducand la aparitia varicelor. Aceasta afectiune benigna se manifesta la inceput prin senzatia de picioare ingreunate si durere atunci cand se sta mult in picioare sau la expunerea la o sursa de caldura. Varicele se mai asociaza si dilatarii celor mai fine vase, capilarele. Sunt prea putin periculoase pentru sanatate, deoarece ele afecteaza vene superficiale. Dar este posibil sa se rupa si atunci produc hemoragii externe sau o difuzie interna de sange in tesutul subcutanat. Cateodata, vena varicoasa se poate inflama sau poate dezvolta in interiorul ei un cheag de sange. Toate aceste probleme sunt relativ usor de tratat, daca sunt observate la timp. Insa, daca varicele dezvolta ulceratii, exista riscul suprainfectarii, iar vindecarea este de lunga durata. Ulceratiile sunt precedate de o pigmentare maronie a pielii (dermatita), cel mai des la nivelul gleznelor. Consultati imediat un medic specialist, inainte de a aparea durerile specifice. In plus, varicele sunt o problema de estetica, importanta mai ales pentru femei. Picioarele frumoase nu pot avea varice.

  • Chirurgia moderna da rezultate bune

Daca aveti varice si ezitati sa va operati, nu trebuie sa va fie teama pentru ca este vorba despre o operatie simpla, cu rezultate foarte bune. Mediul specialist va poate recomanda fie chirurgia, fie scleroterapia, metoda care consta in injectarea unei substante in interiorul venei varicoase pentru lipirea peretilor acesteia, vena fiind astfel inchisa. Scleroterapia este eficienta in formele usoare de varice. Daca varicele sunt mari, numeroase si refluxul considerabil, chirurgia devine indispensabila. Metoda clasica este stripping-ul, care consta in extirparea venei principale prin doua mici incizii, una la glezna si alta la genunchi. De cativa ani, o tehnica chirurgicala numita CHIVA (cura hemodinamica a insuficientei venoase in ambulatoriu) este din ce in ce mai practicata. Consta in aplatizarea varicelor, fara sa fie scoase, prin ligaturarea in mai multe locuri a venei principale. Criochirurgia utilizeaza o sonda a carei extremitate este racita la o temperatura foarte joasa. Astfel se permite congelarea venei care se lipeste de sonda, dupa care vasul de sange este scos. Aceste metode se pot practica sub simpla anestezie locala sau generala. Vena poate fi cauterizata si cu laserul endovenos, tratament care dureaza circa o ora. Avantajul tehnicii este ca se poate efectua in ambulatoriu, sub anestezie locala. Inconvenientul este ca doar vena principala poate fi tratata, nu si venele adiacente care depind de aceasta. Metodele chirurgicale nu sunt indicate femeilor insarcinate, celor care alapteaza, care au suferit anterior de flebita, persoanelor cu infectii, diabet.

  • Bai si unguente pentru picioare

Amestecul de tarate de grau, otet de mere si apa se macereaza 3-4 zile, se strecoara si taratele se storc bine, apoi se aplica sub forma de cataplasme si se tin ziua timp de 30-40 minute. Un alt macerat, de data aceasta la soare, timp de 40 zile, se obtine din nuci verzi peste care se toarna ulei de masline. Se ung zilnic locurile bolnave. Tot in ulcer varicos, trebuie sa stim ca, in timpul tratamentului si dupa, piciorul trebuie ferit de efort mare. Tratamentul nu da rezultat la diabetici. Se prepara un unguent dintr-un pahar de ulei nerafinat si 2/3 de pahar de foi de dafin tocate marunt, care se lasa la intuneric timp de 6 zile. Dupa o baie calda la picioare, se frectioneza zonele afectate cu acest unguent. Se pot unge venele cu ulei de arnica, de 2-3 ori/zi . Se aplica seara cataplasme locale cu terci de coada calului. De trei ori pe saptamina, se sterg picioarele cu apa de gheata, de jos in sus, apoi pe locurile bolnave se aplica frunze de hrean sau varza. Un alt remediu pentru varice are la baza frunzele de par care se pun pe venele bolnave dupa ce au fost incalzite bine in aburi sau apa fierbinte, timp de 1 minut. Daca seara apar dureri de picioare sau de talpi insuportabile, se fac bai cu sare la picioare (o lingura cu virf de sare la 3 litri de apa), dupa care picioarele se sterg cu otet. Dupa uscare, picioarele se infasoara intr-un prosop incalzit si se tin ridicate o ora. Metoda inlatura si crampele musculare. Durerile la nivelul picioarelor si umflarea lor se calmeaza rapid daca se unge zona afectata cu ulei de menta amestecat cu ulei de limba mielului. Acelasi efect il are invelirea picioarelor intr-o pinza inmuiata in decoct de coaja de stejar rece (un pumn la un litru de apa).

  • Leacuri din vechime

Medicina traditionala indica mersul in sosete prin roua, apoi se lasa picioarele sa se usuce de roua. Pe vremuri, satenii luau un ulcior de lut umplut cu apa si-l puneau pe pamint inainte de culcare. Dimineata, pamintul de sub ulcior il adunau cu lingura, il intindeau pe o pinza de in, intr-un strat nu prea gros, si il aplicau pe locul bolnav. Cu succes se foloseau si produsele lactate. Pe locurile bolnave se aplica brinza de vaci sau lapte acru. Venele umflate se ungeau cu smantana si deasupra se presara pulbere de creta. Vara si toamna, se foloseau pelin sau feriga. Imediat dupa culegere, plantele se toaca si se amesteca cu o cantitate egala de lapte acru. Amestecul obtinut se unge pe o fasa de tifon cu care se panseaza locurile bolnave. Dupa cinci zile de tratament, se face o pauza de cinci zile, dupa care procedura se repeta. O alta metoda de la tara: trei frunze de ficus maruntite se pun in jumatate de litru de votca, se astupa bine si se tine totul la intuneric timp de sapte zile. Se aplica peste venele umflate, se infasoara cu un fular de lana si se lasa asa peste noapte. Compresele se fac zilnic, timp de 10 -15 zile. Taranii mai folosesc si palamida, cu tot cu radacina. Se spala bine si se taie marunt. Intr-un ceaun umplut pe jumatate cu plante, se toarna apa, se fierbe 40-60 minute, se inveleste bine cu o plapuma si se lasa 4 ore. In fiertura se inmoaie fisii de bumbac sau in nevopsite, cu care se panseaza lejer picioarele, de jos pana sus. Lichidul nu se stoarce. Deasupra pansamentului se leaga celofan si o basma calda sau un fular de lina si se lasa timp de doua ore. O felie de piine alba se inmoaie in otet de mere, se presara cu bicarbonat de sodiu, se aplica pe locul bolnav si se tine pana apare senzatia de arsura. Se prepara o alifie dintr-un galbenus de ou crud, amestecat cu aceeasi cantitate de miere de albine si de vodca. Se unge pe un servetel de in, se aplica pe locul bolnav, iar pe deasupra, se inveleste cu celofan. Procedura se repeta timp de 10 zile.

  • Alifia de galbenele, leac imbatabil

Daca boala varicoasa s-a instalat deja, alaturi de tratamentul recomandat de medic este bine sa aveti in vedere si remediile naturale, care sunt de mare efect. Simptomele pot fi ameliorate cu succes pe cale naturala, cu ceaiuri, comprese, apiterapie, gimnastica medicala si tratament fiziobalnear. Astfel, extractul de galbenele sub forma de crema este bun in terapia varicelor. Galbenelele stimuleaza sistemul circulator, previn umflarea picioarelor supuse unei presiuni mari pentru un timp andelungat, situatie ce determina aparitia varicelor. Un alt remediu consta in aplicarea pe varice a frunzelor de varza proaspata. Acestea se zdrobesc cu o sticla, inainte de aplicare. Varza are actiune decongestionanta si elimina senzatia de gambe grele. Se pun 2-3 straturi de frunze si se tin sub comprese toata noaptea. Se leaga fara sa stringem prea tare. Argila este un alt remediu impotriva varicelor. Amestecata cu apa pana se obtine o pasta moale, se aplica pe partile bolnave timp de trei ore. Se andeparteaza daca apare senzatia de frig sau durere. Foarte eficient este si otetul de mere. Cu otet se unge pe zona varicoasa dimineata si seara. Se maseaza usor cu palma, de la genunchi pana la degetul mare de la picior. Intern, se iau cate doua lingurite de otet de mere intr-un pahar cu apa. Atentie, otetul de mere trebuie sa fie natural. Orice tratament extern va fi insotit de ungerea zonei afectate cu alifie de galbenele.

  • Comprese cu infuzii de plante

Un tratament excelent pentru varice este urmatorul decoct: frunze si fructe de paducel, frunze si fructe de afin, frunze de urzica, papadie, scoarta de salcie, flori de sulfina si talpa gistei. Din acest ceai se beau 1-2 litri pe zi. Apiterapia recomanda un preparat din 600 ml suc de ceapa rosie cu 300 grame miere de salcim. Se stoarce ceapa maruntita si se strecoara prin tifon. Se adauga mierea si se amesteca bine. Se pastreaza la frigider. Se iau cate 50 grame, inainte sau dupa mesele principale, timp de o luna. Dupa o pauza de o luna, tratamentul se poate repeta, pana la disparitia varicelor. Preparatul este contraindicat in gastritele hiperacide si ulcerele de stomac si duoden. Ghimpele este recomandat impotriva senzatiei de picioare grele, influenteaza permeabilitatea vasculara, daca e combinat cu vitamina C. Alte plante au o actiune protectoare datorita moleculelor antioxidante pe care le contin. Aceste substante intaresc rezistenta membranelor si actioneaza ca antiinflamatoare. Dintre ele, frunzele de vita-de-vie rosie si conurile de chiparos sunt foarte utile prin aportul de antioxidanti venoprotectori. Ceaiul de salvie sau papadie se prepara din lingurite de planta la 250ml apa clocotita, se bea dupa mesele principale, cate 2-3 cani. Sucul de lamaie face minuni in cazul varicelor atat pe cale interna, cat si sub forma de comprese, dimineata si seara. Compresele pot fi si cu untdelemn de masline cald sau cu dovleac. Puneti comprese cu decoct de flori de fin, rece (doua miini de fin la un litru de apa). Se aplica de doua ori pe saptamina. Se mai pot pune si comprese calde din decoct de radacini si seminte de brandusa de toamna. Pentru varice si flebite, un veac leac recomanda sa se aplice timp de 21 de zile cataplasme cu malai si hrean ras. Daca apar iritatii, se renunta la tratament. Se pot face si bai locale cu cu decoct de castane salbatice zdrobite sau frectii cu tinctura de spanz, apoi picioarele trebuie masate.

  • Masuri simple pentru a preveni varicele

- evitati statul prea mult in picioare, mai ales in pozitii fixe

- evitati sa stati mult timp cu genunchii andoiti sau cu picioarele incrucisate

- evitati pantalonii stramti pe corp si sosetele cu elastic strimt

- purtati ciorapi elastici numai cu avizul medicului. Ciorapii antivarice se gasesc in farmacii si se cumpara pe baza unei prescriptii medicale, in functie de gradul insuficientei venoase de care sufera pacientul.

- dormiti numai in picioarele goale, nu in ciorapi, mai ales elastici

- imbracamintea trebuie sa fie mai larga ca de obicei si lejera, incaltamintea sa fie comoda, cu tocurile de maximum 5 cm, evitandu-se cizmele stranse pe picior

- tropaitul si depunerea de eforturi mari sunt interzise

- rezolvati constipatia

- stati 10 minute pe zi cu picioarele mai sus decat capul

- faceti cat mai multa miscare: plimbari, jogging sau exercitii fizice speciale pentru picioare

- masati-va talpile si picioarele in sensul circulatiei de intoarcere a sangelui. Folositi spirt cu camfor sau rozmarin

- zilnic, faceti dusuri usoare reci si mergeti cateva minute in varful degetelor.

- nu expuneti varicele la soare puternic, aplicati creme protectoare

- renuntati la lift, urcati pe scari

- inaltati putin patul in dreptul picioarelor, pe durata noptii

- acordati o mare atentie greutatii corporale, pentru a nu supune picioarele unui efort de sustinere prea mare

- renuntati la tigari, orice tratament nu are efect daca fumati.

    • Dieta echilibrata pastreaza vasele sanatoase

Varicele apar in primul rand la persoanele care stau mult in picioare. Dar si obezitatea, lipsa exercitiului fizic, sarcina si alimentatia nesanatoasa pot fi cauze ale acestei afectiuni. Grija pentru ceea ce mancam este una dintre cele mai importante cai de a ne apara impotriva varicelor. Consumati alimente care contin cantitati mari de fibre si antioxidanti naturali, acestea intarind tesuturile si mentinandu-le sanatoase, prevenind astfel aparitia varicelor. Evitati consumul de alimente prelucrate, precum si alimentele care dilata si obosesc celulele (lactatele, zaharul, piinea, sarea, cartofii prajiti, alcoolul si cafeaua). Ananasul contine un produs chimic natural (bromelina) care poate trata varicele. Ceapa, merele si ceaiul negru contribuie si ele la prevenirea aparitiei varicelor, prin continutul de chercetina, o substanta antiinflamatorie. Asadar, consumati cat mai multe fructe cum ar fi fructe de padure, cirese sau citrice, pentru a obtine cantitatea necesara de vitamina C si de bioflavanoizi. Nu evitati usturoiul si ceapa, cerealele integrale, fasolea, mazarea, pentru ca fibrina din aceste legume contribuie la scaderea presiunii din interiorul venelor varicoase. Mancati multe stafide, struguri, nuci, smochine, curmale si peste. Reduceti consumul de carne rosie si grasimi pentru a nu agrava simptomele varicelor. Se spune ca patru kiwi pe zi sau un grepfruit pe stomacul gol reduc simtitor sansele de a face varice. Fitoterapeutii mai spun ca, de doua ori pe an, timp de o luna, daca avem predispozitie la varice, sa bem de trei ori pe zi ceai din frunze de patrunjel. Nu in ultimul rand, trebuie sa tinem cont ca o hidratare corespunzatoare (minimum 2 litri de apa pe zi), plus o dieta bogata in fibre, cu evitarea prajelilor si a mancarilor picante, ajuta la pastrarea vaselor sanatoase.

Cititi si Lipitorile si Masajul si Mersul pe jos.