Meloterapia

Meloterapia, leac pentru suflet

Muzica terapeutica ne scapa de depresii, stres, hipertensiune si dureri cronice

  • Stiati ca?

- Vechii greci tratau febra si bolile mintale cu ajutorul muzicii, considerand ca orice afectiune se datoreaza unui dezechilibru aparut in ordinea cosmica. Meloterapia era folosita pentru a-i revigora pe cei deprimati si pentru a-i incuraja pe cei care plecau la lupta.

- Muzica clasica activeaza zonele din creier responsabile cu inlaturarea oboselii si starea de euforie.

- Muzica usoara activeaza sub 50% din scoarta cerebrala, muzica simfonica moderna 60-70%, muzica clasica ajunge pana la 90% si numai Mozart atinge 100%.

- In China antica, se compunea muzica pentru sanatatea fiecarui organ in parte: tobe pentru rinichi, clopote pentru plamini, instrumente cu coarde pentru inima, flaut pentru ficat.

- Amerindienii practicau niste dansuri sfinte cu ajutorul carora vindecau bolnavii prin modulatii melodice repetate. In triburile africane, vracii vindecau cu un anume ritm de tobe.

- In Tibet, sunetele scoase de clopote sau de mici trompete erau folosite pentru vindecarea migrenelor, a bolilor psihice si a dezechilibrelor metabolice.

  • Cand se prescrie o melodie?

Stari de agitatie Beethoven - Adagio din Sonata pentru violoncel si orchestra in sol minor Ceaikovski - Lacul lebedelor

Insomnii Mozart - Concert pentru pian si orchestra nr. 21.

Schubert - Ave Maria

Schuman - Reverie

Tonifiere

Verdi - Aida

Wagner - Marele Mars

Liszt - Rapsodia ungara

Relaxare

J. Strauss - Voci de primavara

Liszt - Vis de dragoste

Porumbescu - Balada

Beethoven - Simfonia pastorala

Schubert - Serenade

Debussy - Clar de luna

Chopin - Nocturnele

Vangelis - Apocalipsa animalelor

Surmenaj intelectual

Bach - Fugile

Grieg - Dimineata

Calmarea durerilor

Ravel - Rapsodia spaniola

Beethoven - Simfonia pastorala nr. 6

Chopin - Concertul nr. 1 in mi minor

Cheaikovski - Simfonia nr. 6

Depresie

Dvorak - Carnavalul

  • Terapia cu vocale

Terapia cu vocale a fost descoperita de catre Lesser Lasario, care a observat ca pronuntarea anumitor vocale determina stari de fericire, tristete sau chiar fac copiii sa plinga. Experimentand pe propria persoana, Lasario s-a vindecat de depresie. Metoda de utilizare a vocalelor A, A, E, I, Â, O, U este simpla: se inspira profund pe nas si se expira pronuntand vocala lung, melodios. Iata ce efecte se obtin:

- A mareste randamentul proceselor cerebrale, amelioreaza memoria, armonizeaza afectivitatea.

- A vindeca afectiunile digestive. Amplifica vointa si increderea in sine.

- I amelioreaza durerea de git, infarctul miocardic, gastritele, ulcerul, tuberculoza pulmonara, aduce buna dispozitie si armonie.

- E actioneaza asupra gusei endemice si ragusala.

- I ajuta la expectoratie, migrene, tulburari cardiace, aduce veselie.

- O induce calm, iubire, vitalitate.

- U elimina constipatia si bolile hepatobiliare, vindeca rinichii si sporeste apetitul sexual.

  • Cum vindeca notele muzicale?

Cercetari mai ample au aratat ca fiecare nota muzicala are o vibratie care influenteaza anumite zone ale corpului uman, fiind recomandate pentru tratarea anumitor afectiuni:

DO - circulatie proasta, anemie, afectiuni ale sangelui, paralizie, dificultati de urinare, melancolie, umflarea gleznelor, racirea picioarelor.

RE - astm, bronsita, guta, pietre la vezica biliara, obezitate, purificarea toxinelor, apatie.

MI - constipatie, indigestie, afectiuni ale ficatului, gastrointestinale, tuse, dureri de cap, piele.

FA - guturai, alergii, raceli, traume, socuri, colici, epuizare, ulcere, iritabilitate, hipertensiune, piele uscata.

SOL - laringita, amigdalita, afectiuni oculare, boli de piele, mincarimi, voma, spasme musculare, dureri menstruale, febra, stimuleaza centrul atentiei si calmul.

LA - toate afectiunile nervoase, convulsii, oboseala, siangerari, dificultati respiratorii, umflaturi.

SI - nevralgii, deficiente imunitare, metabolismul vitaminelor, dereglari nervoase.

Cititi si Bioritmul si Feng Shui si Manastiri si Aromaterapia

Meloterapia este o forma de psihoterapie si chiar de terapie a trupului. Ascultand o anume melodie, fara sa ne dam seama, devenim mai calmi, mintea se limpezeste, cresc puterea de concentrare si pofta de viata, dispar durerile, iar emotiile negative se risipesc. Toate aceste beneficii se obtin fara medicamente, doar prin relaxare, meditatie, acordandu-ne o clipa noua insine. Muzica vindeca de la tulburari sufletesti, la cele fizice. Trebuie sa invatam sa alegem acele melodii care ne fac bine, in functie de problema pe care vrem s-o amelioram. Intre sunetele cu putere tamaduitoare, cele compuse de Gheorghe Iovu si-au castigat aprecierea in lumea medicinii alternative. Iovu este un terapeut al sufletului. Daca v-ati oprit sa-l ascultati, probabil ca v-ati simtit invaluiti intr-o stare de pace. Daca ati fi zabovit mai mult, rezultatele ar fi fost mai profunde. Cum functioneaza meloterapia si cum ne putem ameliora suferintele sub vraja muzicii?

  • Sunetele care vindeca

Tensiunea, pulsul, respiratia, sensibilitatea la durere, toate sunt racordate la o anumita cadenta si o anumita lungime de unda. Cu alte cuvinte, rotitele organismului uman se misca pe un fel de melodie, orice modificare a ei ducand la schimbari majore in functionalitatea diferitelor organe. Sunetele naturale sunt cele mai agreate, omul fiind intii de toate o creatie a naturii. Dar, din pacate, suntem asaltati si bruiati de zgomote. In haosul civilizatiei moderne, oaza de confort auditiv ne-o mai poate oferi doar muzica adecvata. Ascultand o melodie placuta sufletului, ne recapatam echilibrul. Auditia nu este doar un moment reconfortant, ci si un tratament necostisitor, dar cu imense beneficii. Pe baza acestui principiu functioneaza meloterapia, considerata o metoda de tratament neconventionala. Medicamentele muzicoterapiei sunt invizibile, melodiile fiind cele care genereaza in organism efecte curative. Putem asculta sau putem cinta, tot despre meloterapie este vorba. Toata lumea se poate bucura de efectele acestei terapii, si bolnavi, si sanatosi, tineri si batrani. A fost compusa muzica speciala cu rol terapeutic, dar si melodiile clasice au asemenea efecte. Cei care compun o astfel de muzica pot fi numiti si muzicieni si tamaduitori, iar creatia lor e si opera artistica, si leac.

  • O metoda la indemana oricui

Ce se intampla in timpul unei auditii cu rol terapeutic? Nivelul hormonilor stresului, adrenalina si cortizolul, scad cu 19% in timp ce ascultam o melodie romantica. Obstetricienii cunosc acest lucru si nu e de mirare ca in unele sali de nasteri se aude muzica. Femeile suporta mai usor durerile nasterii daca asculta o melodie placuta, pacientii care fac acest lucru inainte de operatie au nevoie de 50% mai putine calmante, iar in timpul interventiei, au un nivel al hormonilor de stres mult mai redus. Inima si creierul functioneaza mai bine, ca urmare, e nevoie de mai putine medicamente pentru mentinerea functiilor vitale. Zilnic putem aplica aceasta metoda asupra noastra insine. Putem fi proprii nostri terapeuti, fara sa ne dam peste cap programul obisnuit. Nu avem nevoie decat de niste casti si un disc cu melodiile preferate. Momentul nu trebuie transformat intr-o repriza de auditii interminabile, ascultati doar melodia preferata si efectul antistres va aparea imediat. Nu dati volumul tare. Zgomotele foarte puternice si de lunga durata produc dilatarea pupilelor, cresterea adrenalinei si a colesterolului, palpitatii, perturbarea somnului, declansarea crizelor de epilepsie sau ulcer duodenal. Dupa ultimele cercetari, majoritatea ascultatorilor de rock sufera de boli de stomac.

    • Iovu, vraciul muzician

Folositi meloterapia in situatii stresante, la sfarsitul unei zile obositoare, ori de cate ori aveti nevoie de deconectare. Iar daca sunteti acasa, efectul armoniilor muzicale poate fi combinat cu metoda aromaterapiei. Melodia care va place cel mai mult va actiona cel mai intens. Puteti folosi si muzica clasica sau ambientala. Sau, pur si simplu, sunete din natura (sunetele padurii, ale unei cascade, ciripit de pasari). Daca nu stiti care este melodia de care aveti nevoie, puteti incerca o compozitie a renumitului meloterapeut Gheorghe Iovu, cunoscut pentru melodiile lui ambientale care induc calmul si linistea. De peste 30 de ani, Iovu face muzica pentru sufletul românilor, dar pe care o folosesc si oameni din alte tari. Efectul este acelasi. Bolnavii uita de suferinta, ceilalti devin mai relaxati. Timisoreanul s-a dedicat acestui gen muzical in 1976 dupa ce a cintat intr-un spital de psihiatrie, pentru medici si bolnavi. In prezent, este cel mai cunoscut compozitor de gen din România. In 1998, a deschis la Timisoara primul centru de meloterapie din tara, unde sedintele sunt gratuite, iar auditiile sunt live. Nici concertele sale nu urmaresc un cistig financiar, daruieste tuturor melodii si, odata cu aceste sunete placute, sanatate. Cei care au trecut prin centru si i-au ascultat muzica, au simtit schimbarea. Daca vor sa repete experienta pot continua tratamentul acasa, Iovu a scos 10 albume pana acum. Muzica lui a fost testata si validata, chiar are efecte terapeutice. In cateva cabinete si clinici din România, SUA, Germania, Austria si Elvetia, metoda este folosita cu succes, bolnavii vindecandu-se cu melodiile lui Iovu.

    • Sa deschidem larg urechile si sufletul

„Prin muzica spirituala se obtine liniste si armonie interioara. Tensiunile nervoase sunt dezintegrate fulgerator. Se amplifica iubirea altruista. Pulsul se normalizeaza, inima se relaxeaza, obtinand calm launtric. Intr-o auditie profunda, apar stari de constiinta foarte inalte. Toate gandurile si agitatia mentala se topesc in armonia muzicii spirituale“, spune Dorin Achim, un alt compozitor de muzica terapeutica. Fagaraseanul ne indeamna sa ascultam melodia potrivita stand pe scaun, cu coloana vertebrala dreapta, cu palmele asezate in jos, pe genunchi, si cu ochii inchisi, pentru o mai buna interiorizare. Cei care sunt foarte obositi sau bolnavi se pot aseza pe podea (nu in pat) pe spate, cat mai relaxati, cu picioarele usor departate si miinile pe linga corp. Trebuie sa deschidem larg urechile si sufletul si sa lasam muzica sa ne invaluie. „Chiar daca par monotone, frazele muzicii terapeutice exprima si imprima celui care le asculta, stari benefice, de iubire, fericire, curaj“, explica Dorin, autorul cartii „Muzica malefica si muzica benefica“. Prin metoda lui, pacientii si-au depasit stresul, timiditatea, anxietatea.

  • Clinici „melodioase“

Muzica nu actioneaza doar asupra oamenilor. S-a constat ca plantele cresc mai repede si produc mai multe flori, fructe si seminte atunci cand in incapere se difuzeaza muzica instrumentala (mai ales vioara si flaut). Vacile care „asculta“ Vivaldi dau mai mult lapte decat cele care „asculta“ rock. La muzica zgomotoasa, plantele isi incetinesc cresterea. Muzica influenteaza chiar si lucrurile neinsufletite. Daca rostim cuvinte pozitive in preajma unui vas cu apa, lichidul va cristaliza sub forma unor flori frumoase, iar daca vom spune cuvinte incarcate de rautate, apa va forma cristale in forme nearmonioase. In lume, exista numeroase sanatorii si clinici care folosesc muzicoterapia ca metoda integrata psihoterapiei. Rezultatele sunt spectaculoase. Cele mai frecvente boli care pot fi ameliorate cu ajutorul muzicii sunt: anxietate, astenie, nevroze, dureri de cap, insomnie, depresie, HTA, dislexie, boala Parkinson, Alzheimer, aritmie, insuficienta cardiaca. Meloterapia dezvolta sensibilitatea, ajuta in comunicare, previne si reduce tulburarile de comportament. Dificultatile de invatare, hipertensiunea, durerile cronice sunt ameliorate prin aceasta metoda in care sporesc abilitatile intelectuale (atentie, memorie) si se dezvolta agilitatea. Este folosita cu succes in cazul copiilor cu probleme de vorbire si al celor cu autism.

e.