Turmeric

Turmericul, cel mai puternic

antioxidant al naturii

Condimentul indian are efecte benefice in prevenirea si tratarea bolilor de ficat, diabet, artrita si maladia Alzheimer

  • Stimulent al sistemului imunitar

Fiindca e bun antiseptic, turmericul poate fi intrebuintat ca remediu dezinfectant pentru taieturi, rani, arsuri si alte infectii ale pielii, accelerand procesul de vindecare. Turmericul este eficient si in tratarea psoriazisului. Cu proprietatile sale antibacteriene, antivirale si antifungice, turmericul ajuta organismul sa lupte impotriva racelilor, a tusei sau a gripei. in acelasi timp, in compozitia turmericului se afla si o substanta numita lipopolizaharida care stimuleaza sistemul imunitar. Locuitorii din insula Okinawa, celebri pentru longevitatea lor, consuma ceai de turmeric zilnic. Cercetari de ultima ora au aratat ca substanta numita curcumina poate creste nivelul proteinei numita Peptida Antimicrobiana Catelicidina (CAMP) care este o componenta importanta a sistemului nostru imunitar, cunoscuta pentru rolul sau in prevenirea infectiilor. Rolul acesteia este de a identifica agentii patogeni (bacterii, virusi, fungi etc.), chiar si atunci cand organismul ii intalneste pentru prima data si de a ajuta la indepartarea acestora. Constituie o bariera impotriva instalarii bolilor cronice. Alte studii au aratat ca Vitamina D si curcumina luate impreuna isi potenteaza reciproc efectele in lupta impotriva infectiilor si inflamatiilor. Curcumina ne face mai rezistenti la raceala si gripa. S-a descoperit ca poate lupta cu succes impotriva unor super-virusuri precum febra Rift Valley, herpes si chiar a virusului HIV.

  • Indicat in afectiuni digestive si hepatice

Turmericul stimuleaza vezica biliara, ceea ce atrage dupa sine imbunatatirea digestiei. Cercetarile arata ca turmericul este bun pentru gastrita, dureri de stomac si alte probleme digestive, dar si in boli ce vizeaza inflamarea intestinului precum colita ulcerativa. Este recomandat ca in bolile digestive turmericul sa nu fie consumat ca supliment alimentar, ci in stare cruda. Curcuminul este un tratament eficient, ieftin si bine tolerat pentru bolile inflamatorii ale intestinului (boala Crohn sau colite ulcerative) gratie efectelor antioxidante coroborate cu abilitatea de a inhiba unul dintre agentii majori (NF kappa-B) ai inflamatiei celulare. Folosit frecvent la condimentarea mancarurilor, turmericul impiedica formarea gazelor in intestin. Acest condiment are si efect detoxifiant asupra ficatului, prevenind in acelasi timp aparitia bolilor hepatice. Turmericul mareste productia de enzime in ficat, ajutand astfel ficatul sa filtreze si sa detoxifieze sangele. in plus, turmericul este cunoscut si pentru rolul sau in reducerea efectelor secundare ale supradozelor de analgezice ce afecteaza sanatatea si buna functionare a ficatului. De asemenea este de mare ajutor la eliminarea tesutului adipos si a celulitei.

Turmericul este un condiment cu aroma deosebita, insa in medicina traditionala orientala este un medicament cu sute de intrebuintari. Indienii il foloseau in ritualuri religioase si-si vopseau hainele in galben auriu, culoare considerata magica. Turmericul este, de altfel, nelipsit din bucataria indienilor. Pulberea este obtinuta din radacina plantei. Proprietatile terapeutice ale acesteia sunt uimitoare, iar cercetatorii descopera noi si noi efecte benefice asupra sanatatii, de la banale raceli, la cancer si maladia Alzheimer. Puteti folosi cu incredere acest condiment, poate ajuta la vindecarea multor boli si e mai ieftin ca orice medicament: doar cativa lei suta de grame.

  • O planta esentiala pentru sanatate

Turmericul (curcuma longa) este o planta erbacee de origine asiatica, inrudita cu ghimbirul. Este cultivat in India, sudul Chinei, Taiwan, Japonia, Indonezia, Africa. Noi il stim ca un condiment cu gust iute amarui, obtinut din radacina uscata. Se foloseste mai ales pentru condimentarea carnii de pasare si a orezului, e un bun conservant si intra in compozitia prafului de curry (amestec de mai multe condimente). Culoarea radacinii variaza intre portocaliu inchis, galben pal sau galben rosiatic. Alte denumiri: Turmeric, Madras Turmeric, Alleppey Turmeric, Indian Saffron, Yellow Ginger, Curcuma. Ca planta de leac, turmericul este si mai valoros, fiind folosit de 4.000 de ani. Din cele peste 400 de studii care au avut ca obiect turmericul, s-au adunat peste 580 de potentiale beneficii ale acestei radacini si ale principalului sau polifenol, curcumina. Motiv pentru incepe sa fie considerata una dintre cele mai importante plante ale lumii. Cea mai importanta calitate a turmericului este aceea de antioxidant extrem de puternic, prin substantele biologice active continute (curcuminoidele). Curcumina este cea care ii confera turmericului si culoarea galben-portocalie. Se estimeaza ca, in 100 g de turmeric, se afla 3-5 grame de curcumina. Pentru proprietatile curcuminei, turmericul mai este numit si regele condimentelor. Este bogat in vitaminele C, B3, K, E, sodiu, potasiu, calciu, fier, magneziu sau zinc, proteine si fibre. Radacina mai contine uleiuri volatile, saruri minerale, peptide solubile in apa si polizaharide.

  • Agent antidiabetic

Aceasta planta deosebita stimuleaza eliberarea bilei, creste capacitatea ficatului de a elimina toxinele. Are actiune antiinflamatorie, antioxidanta, antibacteriena, antivirala, imbunatateste circulatia, previne formarea trombilor vasculari, purifica singele, reduce nivelul colesterolului, previne boala Alzheimer prin dizolvarea microplacilor care se formeaza intre neuronii din creier, creste mobilitatea articulatiilor, calmeaza tusea, durerea in git, inmoaie secretiile bronsice, cicatrizeaza. Preparatele fitoterapeutice pe baza de turmeric sau consumul condimentului propriu-zis sunt indicate in caz de tulburari circulatorii, luxatii, contuzii, febra musculara, boli hepato-biliare, infectii respiratorii, reumatism. Gratie agentilor antioxidanti pe care ii contine, turmericul este excelent si in prevenirea si tratarea diabetului de tip 2. Studiile arata ca turmericul poate reduce rezistenta la insulina. Contribuie totodata la reglarea nivelului insulinei si al glucozei din singe, crescind eficacitatea medicamentelor utilizate in tratamentul diabetului. in combinatie cu alte ierburi, proprietitile antidiabetice ale turmericului sunt chiar mai pronuntate. Nu folositi turmeric daca suferiti de diabet fara a cere si sfatul medicului. in combinatie cu medicatia specifica, turmericul poate cauza hipoglicemie.

  • Cel mai mare dusman al cancerului

Curcumina previne aparitia si dezvoltarea multor tipuri de cancere. Inhiba sinteza unei proteine despre care se crede ca este raspunzatoare de formarea tumorilor. Totodata, ajuta corpul sa distruga celulele canceroase modificate, impiedicandu-le astfel sa se raspandeasca in organism. Studiile au descoperit si alte cai prin care curcumina actioneaza in cazul cancerului: inhiba proliferarea celulelor din tumori, scade inflamatiile, opreste procesul de transformare a celulelor normale in celule canceroase, inhiba sinteza unei proteine care pare a fi instrumentul formarii de tumori, ajuta la prevenirea dezvoltarii de vase de sange suplimentare care sa alimenteze celulele canceroase, fenomen cunoscut sub numele de angiogeneza. in India, unde turmericul este nelipsit din alimente, prevalenta a patru tipuri de cancer frecvente (de colon, san, prostata si plamani) este de 10 ori mai mica. De fapt, cancerul la prostata este rar in India. Turmericul previne si reduce riscul dezvoltarii leucemiei. Conform unui studiu american, curcumina micsoreaza leziunile precanceroase precum polipii de colon, mai ales daca este luata cu o cantitate mica de quercitina, un antioxidant puternic din ceapa, mere si varza. Numarul polipilor scade cu pana la 60%, iar cei care raman se micsoreaza cu 50%.

  • Suprima durerile de articulatii

O alta calitate uimitoare a turmericului este cea de bun antiinflamator, reducand durerile reumatice. Ca antioxidant, curcumina este capabila sa neutralizeze radicalii liberi, chimicalele care trec prin corp si creeaza mari daune celulelor sanatoase si membranei celulelor. Acest lucru o face sa fie de ajutor in artrita, radicalii liberi fiind responsabili de dureroasele inflamatii ale articulatiilor. Combinatia proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii din turmeric explica de ce folosirea regulata in mancare a condimentului de catre persoanele cu artrita reumatoida a dus la o imbunatatire a starii de sanatate comparabila cu rezultatele tratamentului cu fenilbutazona sau hidrocortizon. S-a demonstrat ca ingerarea a 1,200 de miligrame de curcumina are acelasi efect ca ingerarea a 300 de miligrame de fenilbutazona. Spre deosebire de medicamente, care dau efecte secundare (ulcer, scaderea celulelor albe, sangerari intestinale), curcuminasuprima durerile usoare si moderate fara a produce efecte toxice asupra organismului. Cercetarile au demonstrat ca respectivul condiment distruge terminatiile nervoase ale substantei P, un neuropeptid care transmite durerea in sistemul nervos central.

  • Hraneste si repara creierul

Turmericul ajuta la mentinerea sanatatii creierului, indepartand depunerile de amiloid-ß din creier si formarea placilor, dar si la oxigenarea creierului. Acest efect previne si incetineste progresul bolilor neurodegenerative. Mai nou, inflamatiile sunt considerate a fi unul din factorii ce favorizeaza dezvoltarea afectiunii Alzheimer. Rolul curcuminului consta in sustinerea producerii de bilirubina antioxidanta care protejeaza creierul de deteriorarea cauzata de radicalii liberi. Curcumina impiedica dezvoltarea unei substante numite beta-amiloid, care apare in cazul creierului cu pierderi de memorie. Datorita turmericului creierul se poate autorepara, conform cercetatorilor japonezi. Un studiu german demonstreaza si ca turmericul favorizeaza dezvoltarea celulelor cerebrale. Cu cat extractul de turmeron era mai concentrat, cu atat procesul e mai intens. Despre curcumina se spune ca stimuleaza fericirea, avand un rol important in productia de serotonina si noradrenalina. Un studiu de laborator a aratat ca un supliment de curcumina poate fi util pentru a contracara simptomele cauzate de lipsa somnului.

  • Bun pentru piele si inima

Condimentul imbunatateste circuitul sanguin, ajuta la hematoame si diminueaza riscul trombozei si al infarctului. Purifica sangele si stimuleaza formarea globulelor. Prin componentele sale, turmericul este un puternic protector cardiovascular: curcumina este capabila sa previna oxidarea colesterolului, iar vitamina B6 ajuta la controlarea nivelului de homocisteina din corp. Homocisteina este direct corelata cu deteriorarea peretilor vaselor sanguine. Curcumina impiedica deteriorarea vaselor de sange si astfel reduce riscul de accidente cerebrale si atacuri de cord. Studiile recente au demonstrat ca una din afectiunile impotriva carora lupta curcuminul este si fibroza chistica, o afectiune grava care ataca plamanii si poate cauza infectii fatale. Totodata, turmericul poate contribui si la reducerea inflamatiei asociate cu astm. Turmericul poate fi folosit in alimentatia copiilor. si pielea uscata, sensibila si alergica la diversi factori, are de castigat de pe urma substantelor din turmeric. Fiind antiseptic, e recomandat in prevenirea si tratarea cosurilor. Principala calitate a mastilor cu turmeric este de a curata pielea de toxine. Au si efect de intinerire, facand tenul neted si suplu.

  • Mancaruri care vindeca

in bucatarie, turmericul este un condiment folosit la prepararea de sosuri (celebrul sos Worcestershire), supe de pui si de paste, bauturi (aperitivul din vegetale Piccalilli), carne slaba (de pasare sau peste), muraturi. Da o culoare galbena apetisanta orezului. Curcuma are un miros asemanator cu cel al ghimbirului, dar are aroma mai puternica si este mai picanta. in preparatele orientale, praful de curcuma se adauga in timpul procesului de prajire sau la inceputul celui de fierbere. Curcuma poate fi folosita ca inlocuitor mai ieftin al sofranului (cel mai scump condiment). Atentie insa in ce cantitati il folositi, deoarece aroma patrunzatoare devine si mai puternica atunci cind este gatit. Puteti adauga mirodenia la gatit, doza optima fiind de 400 mg de curcumina, de 3 ori pe zi. De asemenea trebuie sa fiti atenti la modul in care il folositi in bucatarie deoarece coloreaza foarte usor tot ce vine in contat cu el. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de radacina la o cana cu apa. Se pot consuma doua cani pe zi. Din tinctura se iau 15-20 de picaturi pe zi.

  • Cum folosim turmericul?

Turmericul se gaseste sub forma de condiment la magazinele naturiste. Poate fi adaugat direct in mancaruri sau se poate administra cate o jumatate de lingurita de trei ori pe zi, in amestec cu suc de fructe (morcov, mar, portocale, struguri) sau legume. Iata cum si in ce cazuri se recomanda turmeric in scop terapuetic:

- Pentru slabit: se ia cate o lingurita de pudra la fiecare masa.

- Turmericul in amestec cu piperul negru este absorbit mult mai usor si mai rapid in organism.

- Pentru astm: adaugati o lingurita de pudra de turmeric intr-un pahar de lapte cald.

- Pentru intarirea sistemului imunitar se poate folosi si sub forma de ceai, impreuna cu ghimbir si suc de lamaie sau fiert in lapte.

- Amestecat cu unt sau diluat cu iaurt, turmericul devine un excelent medicament pentru tratarea problemelor de la stomac.

- Consumat sub forma de pasta, turmericul ajuta la regenerarea ficatului.

- Sucul proaspat obtinut din radacina de turmeric, luat zilnic, ajuta la eliminarea parazitilor intestinali.

- Amestecat cu miere in proportii egale si luat de doua ori pe saptamana, turmericul curata corpul de toxine si diminueaza retentia de apa.

- Diluat in lapte, turmericul se foloseste in mod traditional pentru tratarea tusei iritative la copii.

- Pudra de turmeric in combinatie cu semintele de chimen reprezinta un bun mod de a trata racelile la copii.

- Presarati putina pudra de turmeric pe o rana pentru a grabi procesul de vindecare al ranilor. Ajuta si in zgarieturi si crapaturi adanci.

  • Precautii si contraindicatii

- Turmericul nu este un condiment ce provoaca alergii si nu contine cantitati masurabile de oxalati si purine. Totusi, este indicat sa va sfatuiti cu medicul inainte de a consuma acest condiment.

- Consumul prelungit de turmeric in cantitati mari pot cauza tulburari gastrice, deshidratare si constipatie.

- Ar trebui evitat de persoanele care sufera de calculi biliari, probleme de coagulare a sangelui, litiaza renala si de catre femeile insarcinate.

Cititi si Condimentele si Pulberi