Meteodependenta

Meteodependenta

Oscilatiile temperaturii si ale presiunii atmosferice, ploaia si zilele mohorate ale toamnei, ii fac pe unii oameni sa se simta rau

  • Leacuri pentru dureri de oase

Daca totusi meteodependenta nu vrea nicicum sa se lase pacalita, trebuie sa va tratati serios afectiunile care va supara. Dar nu neaparat cu medicamente, incercati si leacurile pe baza de plante, masajul si baile. Cei mai afectati de oscilatiile meteorologice sunt adultii si batranii. Daca aveti probleme cu inima, cu tensiunea arteriala si cu circulatia sangvina, evitati trecerile bruste de la cald la frig, si invers. Daca suferiti de depresie, nu va plimbati in aer liber cand e ceata. Faceti o cura cu polen. Acesta actioneaza asupra sistemului neuropsihic (mareste capacitatea intelectuala), a metabolismului general (regleaza functiile organismului, previne imbatrinirea precoce) si asupra aparatului cardiovascular (ajuta hipertensivii, pe cei cu ateroscleroza si fragilitate vasculara). Ceaiurile de paducel si roinita, indulcite cu miere redau somnul, buna dispozitie. Extractul de galbenele ajuta in cazul cresterii bruste a tensiunii arteriale si a inflamatiilor reumatismale. Tot pentru cei cu dureri reumatice, se recomanda uleiurile de cinepa, de in sau coacaze negre, deoarece contin acizi grasi esentiali, necesari pentru a scadea inflamatiile. La fel, acizii grasi Omega-3 din uleiul de peste.

  • Organismul trebuie intarit

O dieta bogata in usturoi, combinata cu legume si fructe, va mari rezistenta organismului la factorii externi. Pentru combaterea asteniei si a depresiei se recomanda un regim bazat pe produse lactate nepreparate termic, cu oua, icre, seminte. Frunzele de hrean aplicate pe frunte si pe ceafa rezolva durerile de cap. Radacina de hrean rasa si adaugata in apa de baie domoleste crizele reumatice. Tot acum, e timpul pentru o cura cu echinaceea care va intari sistemul imunitar. Practic, aceasta planta este un vaccin antigripal natural si combate guturaiul. Beti ceai verde, are proprietati antioxidante, eliminand si toxinele acumulate. Evitati alcoolul, acesta deshidrateaza si diminueaza imunitatea. Aromoterapia va poate fi un real folos, genereaza o stare de bine, daca folosim acele arome care actioneaza asupra organului afectat de meteodependenta. Si, mai ales, nu spuneti niciodata „Ce vreme groaznica!“, riscati sa va intristati mai mult decat sunteti si sa-i mohorati si pe cei din jur. Mai bine: „Dupa ploaie, va rasari iar soarele!“.

  • Leac babesc

Pentru cei cu stari de meteodependenta severa, iata un leac babesc: se pune intr-o sticla inchisa la culoare o parte radacina de ghimbir maruntita si se toarna 4 parti tuica. Se lasa 10 zile la macerat, apoi, fara a se filtra, se ia o lingurita din acest leac, in putina apa sau ceai, pe stomacul gol sau inainte de masa.

  • Tu ce fel de meteodependent esti?

In functie de intensitatea reactiei la schimbarile meteorologice, exista patru categorii de persoane.

1. Meteoadaptabilii: nu au nici un fel de dificultate in a se adapta la fluctuatiile climei.

2. Meteodependentii: influentele atmosferice se repercuteaza direct asupra echilibrului psihic si a starii de sanatate. Ei reactioneaza cu irascibilitate, dureri de cap, indispozitii si tendinte depresive.

3. Anticipativii: presimt modificarea vremii chiar si cu 48 de ore in avans, arin dureri aparute la nivelul unor operatii sau fracturi vechi.

4. Meteosensibilii: vechile boli se activeaza (reumatism, ulcer, depresie).

Cititi si Ozonoterapia si 100 sfaturi naturiste si Depresia de toamna

Vremea schimbatoare de la o zi la alta are un impact profund asupra moralului si bunei noastre dispozitii, dar, si asupra sanatatii. Venirea toamnei constrange organismul se de acomodeze treptat cu temperaturile scazute, vintul si umezeala. Stam mai mult timp in casa, beneficiem mai putin de lumina soarelui, care oricum, e mai palida. Toxinele incep sa se acumuleze, vechile afectiuni se acutizeaza. Schimbarile sunt firesti, dar nu toate persoanele reusesc sa le depaseasca fara a suferi dezechilibre in organism. Iata ce trebuie sa stim despre asa-zisa meteodependenta si cum poate fi depasita.

  • Legumele si fructele, un antidot natural

Simpla constientizare a schimbarilor de clima, deci, implicit, a celor din starea de sanatate, ajuta la combaterea meteodependentei. Nu intotdeauna vom gasi instintiv cai de a ne menaja, de aceea, trebuie sa cunoastem si alte metode prin care putem depasi simptomele dependentei de capriciile vremii. Trebuie sa stim ca natura a prevazut pentru fiecare schimbare de anotimp si antidotul eficace. Astfel, toamna rece si trista, ofera in schimb un remediu nemaintalnit in alte sezoane: bogatia si diversitatea de legume, fructe, seminte. Sa profitam, asadar, de recolta din acest an pentru a revitaliza organismul cu o alimentatie bogata in minerale si vitamine. Meteodependentii trebuie sa stie ca otetul de mere, mierea, uleiul de peste, vitamina C sunt doar cateva remedii naturiste cu care simptomele nedorite pot fi contracarate. Astfel, legumele albe (radacini de patrunjel, telina, pastirnac) contin cantitati insemnate de magneziu, potasiu si vitamine. Legumele si fructele rosii contin mult fier si magneziu. Cele portocalii sunt bogate in betacaroten, iar cele verzi, bogate in clorofila, calciu, magneziu si zinc. Hipertensivii trebuie sa aiba grija si la temperatura alimentelor, sa nu fie foarte fierbinti si sa nu contina condimente.

  • Fiecare meteosensibil, cu durerile lui

Meteosensibilitatea nu inseamna ca acea persoana e bolnava, ci doar ca resimte acut oscilatiile vremii, prin mecanisme specifice care recepteaza diversi factori stresanti. E o stare de disconfort. De exemplu, „ma dor oasele“, este un panaiciu de meteodependenta in aceasta perioada, si un semn de dereglare, daca apare in anotimpul cald. Meteosensibilitatea este de 3 ori mai frecventa in cazul femeilor decat al barbatilor. Este mai des intilnita la persoanele care locuiesc in orase. Fiecare meteosensibil are un mod unic de manifestare. Simptomele variaza de la hipertensiune arteriala, probleme circulatorii, dureri de cap, stari de epuizare fizica, somnolenta, depresii, ameteli, dificultati de concentrare sau insomnie, la dureri osteoarticulare. Copiii care sufera de meteosensibilitate sunt somnolenti si iritabili. Concret, meteodependenta presupune modificari in starea de sanatate datorita schimbarilor de temperatura, presiune atmosferica, ionizarea atmosferei, vant, ceata, umiditate.

  • Frigul, ceata, vantul, umiditatea

Temperatura influenteaza afectiunile cardiovasculare si reumatice. Expunerea brusca la frig produce o vasoconstrictie la nivelul circulatiei periferice, pentru a impiedica pierderea caldurii, si astfel apar durerile de maini si picioare. Presiunea atmosferica influenteaza oxigenarea sangelui si circulatia sanguina. O presiune scazuta antreneaza o accelerare a batailor inimii si o crestere a tensiunii arteriale. O presiune crescuta, cum e vara, scade frecventa respiratiilor si favorizeaza oxigenarea sangelui. Toamna, ceata este un fenomen frecvent. Din punct de vedere medical, meteodependentii prezinta diverse reactii neurovegetative, mergand pana la anxietate si depresie. Celor cu probleme pulmonare, ceata le ingreuneaza respiratia. Umiditatea are influente nefaste la nivelul aparatului respirator. Vintul rece poate declansa crize de angina pectorala. Aeroionii negativi ii vor ajuta pe hipertensivi, dar celor cu tensiune scazuta le vor da ameteli si dureri de cap. Cu imbracaminte adecvata, vantul rece e mai usor de suportat decat cel fierbinte, care e daunator cardiacilor. in plus, vantul imprastie norii de poluare care stagneaza deasupra oraselor.

  • Nu fugiti de natura, mergeti in mijlocul ei!

Persoanele cele mai afectate de schimarile de clima sunt cele care sufera de reumatism, artroza, boli cardiovasculare, depresie, dereglari ale sistemului neurovegetativ. Daca puteti „prezice“ modificarile vremii cu o zi, doua inainte, prin durerile pe care le resimtiti in fracturi sau rani vechi, atunci sigur sunteti sensibili la venirea toamnei. Pentru ca nu putem trai sub un clopot de sticla, trebuie sa ne gasim remediile specifice pentru afectiunile care ne pandesc in acest anotimp. Daca stiti ca aveti anumite probleme de sanatate, incercati sa le rezolvati la timp, nu le amanati. Meteosensibilitatea ataca la punctul slab, asa ca, incercati sa intrati in toamna cat mai sanatosi. Petreceti cat mai mult timp in aer liber, pentru a va antrena organismul in lupta cu clima. Faceti plimbari prin natura, peisajele vor actiona asupra starii de spirit si va vor reda optimismul. Nu va uitati prea mult la televizor, evitati calculatorul si persoanele pesimiste. in acest anotimp, este ideal sa mergeti in statiuni balneoclimaterice. Tratamentul specific si noile raporturi sociale vor contribui semnificativ la schimbarea in bine a dispozitiei dumneavoastra.