Stresul

Cum ne ajuta natura in lupta cu stresul?

Atunci cand problemele va coplesesc, in loc de pastile, alungati stresul cu ceaiuri din plante, fructe si legume proaspete

  • Plantele aromate, leacuri antistres

Roinita contine magneziu si calciu. Are efecte invioratoare asupra psihicului, antidepresive, favorizand gandirea optimista, amplificand tonusul psihic. Verbina are in compozitia sa substante amare si minerale. Ceaiul din aceasta planta este antiinflamator, antiseptic, anestezic, antimigrenos, astringent, antinevralgic, ajuta in afectiunile ficatului. Ginsengul este un renumit tonic, revigorant si fortifiant al organismului. Imbunatateste adaptarea la stres crescand capacitatea de lucru si de concentrare. Indeparteaza starea de oboseala si slabiciune. Rhodiola este o planta care creste capacitatea de adaptare a organismului la diferite tipuri de stres: intelectual, fizic, psihologic, termic, lipsa de somn, expunere la substante toxice, radiatii, infectii. Rozmarinul combate o serie de afectiuni, printre care indigestiile, pierderile de memorie si starile de anxietate. Aceasta planta e buna si in mancare, si in ceaiuri, dar si adaugata in apa de baie. Paducelul este un remediu eficient impotriva stresului si a palpitatiilor pe care le induce acesta. Floarea de tei este, probabil, unul dintre cele mai placute si vechi leacuri impotriva insomniei, agitatiei si anxietatii. Se recomanda cate trei ceaiuri pe zi si ori de cate ori va simtiti nervos, stresat, coplesit de problemele zilei. Parfumul teilor are un efect calmant asupra intregului organism. In tratamentul stresului, se mai utilizeaza ciubotica-cucului, hameiul, nalba, sanzienele galbene. Macinate fin, se pot amesteca cu miere. Se ia cate o lingura din aceasta pasta de trei ori pe zi, la 30 de minute dupa masa.

  • Spuneti ce va apasa!

Ce masuri se pot lua impotriva stresului? Vestea buna este ca, in combinatie cu alimentatia si ceaiurile din plante, putem gestiona stresul eficient invatand si cateva trucuri. Unele sunt eficiente in cazul unor persoane, in cazul altora, nu ajuta. Este posibil ca nicio masura sa nu inlature complet stresul, dar intensitatea acestuia poate fi redusa. Specialistii ne sfatuiesc in primul rand sa ne gestionam corect timpul, rezolvand intai problemele prioritare. In acest fel, ramanand doar cu probleme de importanta secundara, diminuam semnificativ stresul. Este clar ca odihna suficienta, o dieta sanatoasa, evitarea fumatului si a consumului de alcool inseamna cat mai multa grija pentru sine, deci stresul nu va gasi niciun dezechilibru in care sa se instaleze. Cand apar grijile, gandurile, acestea trebuie oprite initiind o alta activitate. Reveniti la problema stresanta mai tarziu. Comunicarea are si ea un rol pozitiv in gestionarea stresului, diminuand intesitatea acestuia. Studiile au demonstrat ca persoanele care au legaturi puternice cu familia si prietenii reusesc sa gestioneze mai bine stresul. De aceea, comunicarea cu un prieten sau un membru al familiei poate fi utila, poate chiar mai utila decat o sedinta de psihoterapie.

  • Miscarea si hobby-urile, trucuri contra stresului

Nu exista o reteta unica pentru a diminua stresul, insa specialistii recomanda cateva metode eficiente in cele mai multe cazuri. Activitatea fizica practicata in mod constant reprezinta una din cele mai bune cai de a controla stresul. Mersul pe jos este eficient in lupta cu stresul. Metoda asternerii pe hartie a sentimentelor si gandurilor este utila, ajutand la descarcarea de tensiuni si clarificarea unor aspecte ale problemei. Tot o descarcare este si exteriorizarea sentimentelor. Nu e nimic in neregula daca cineva rade, plange, vorbeste sau isi exprima sentimentele atunci cand simte nevoia, mai ales daca interlocutorul este unul de incredere. Hobby-urile sunt de mare ajutor in gestionarea stresului. Implicati-va in actiuni de voluntariat, aduceti bucurii altora. Satisfactia obtinuta va poate elibera de stres. Nu strica sa invatati anumite exercitii de relaxare prin respiratie, masaj, acupunctura, yoga, aromoterapie, meditatie, ascultarea unei melodii relaxante. Este foarte importanta pastrarea atitudinii pozitive si a optimismului. Rasul poate fi cel mai bun medicament. Incetati sa va mai invinovatiti, ganditi vesel si optimist, nu va mai ingrijorati pentru ziua de maine, intelegeti ca din fiecare situatie grea veti iesi mai bogat in invataminte. Sprijinul oferit de familie, prieteni, membrii ai comunitatii are un impact major asupra modului in care o persoana trece prin stres. Sprijin si suport inseamna dragoste, incredere si sfaturile constructive si pozitive ale celorlalti. In cazul in care stresul nu poate fi gestionat prin forte proprii, este recomandat sa se apeleze la profesionist (consilier, psihoterapeut).

Fie ca ne dam seama, fie ca inca nu stim, viata noastra este influentata de stres. Efectele neplacute se manifesta nu doar asupra dispozitiei, ci si in starea de sanatate a organelor. Uneori, gasim motive si explicatii pentru simptomele resimtite, dar trebuie sa luam in considerare in primul rand stresul de la locul de munca, de acasa, ca principal inamic al echilibrului nostru. Prin urmare, este benefic sa recunoastem semnalele din timp si sa incercam sa gestionam o perioada stresanta din viata noastra cat mai bine cu putinta, pentru a nu ajunge la afectiuni grave. Si cum altfel putem combate stresul mai eficient daca nu cu ajutorul darurilor naturii? Exista o serie de plante care ne pot reda linistea, increderea, optimismul. Cu un simplu ceai sau cu o tinctura, adaugate unui stil de viata sanatos, putem face minuni in lupta cu stresul.

  • Stresul ne insoteste peste tot

Stresul ne afecteaza sanatatea, fericirea, cariera, calitatea vietii. Iar daca nu facem nimic pentru a-l gestiona corect, ne consuma cu totul, fiindca stresul genereaza mai mult stres. Exista numerosi agenti stresori, fie ca sunt exteriori (familia, scoala, locul de munca, mediul social, starea de sanatate), fie ca fac parte din constructia noastra interioara: temperament, puterea de a lupta cu situatiile stresante. Stresul apare atunci cand trecem prin evenimente traumatizante, experiente negative, necazuri zilnice, zgomot, conflicte interpersonale, lipsa de timp, competitii, dar si cand avem parte de evenimente pozitive, dar cu mare impact emotional, cum ar fi o promovare sau nasterea unui copil. Suntem tot timpul panditi de stres. De cele mai multe ori, dupa incetarea situatiei stresante, ne revenim. Reactia si rezistenta la stres sunt diferite de la om la om. In cele mai multe cazuri, stresul se manifesta prin: anxietate, iritabilitate, cresterea pulsului, senzatia de gura uscata, tremuraturi, dureri de ceafa, tulburari de vedere, deprimare, subestimare, cefalee, mancarimi ale pielii, hipertensiune, indigestii, palpitatii, senzatia de greata, transpiratii, constipatie sau diaree, frecvente raceli sau infectii minore. Apar dificultatile in luarea deciziilor, tulburari de memorie, de concentrare, insomnii, ticuri nervoase, persistenta gandirii negative, rezultate slabe. Uneori, persoanele stresate isi pierd apetitul, alteori mananca in exces. Consumul mare de alcool sau cel de tigari pot insoti stresul. Daca unele din aceste simptome se manifesta pe o perioada mai indelungata, este nevoie de sprijin de specialitate.

  • Alimente care ne detensioneaza

Atunci cand constientizam ca stresul ne afecteaza viata, dam fuga la farmacie. Dar natura are si ea leacurile ei, la fel de puternice. In cazul in care factorul stresant nu poate fi nicicum eliminat, atunci, cu o alimentatie sanatoasa si cateva ceaiuri, putem invinge stresul. Ca sa facem fata problemelor generate de stres, trebuie sa-i oferim organismului alimente bogate in vitamine si minerale, capabile sa lupte cu stresul. Portocalele nu sunt doar o gustare sanatoasa si delicioasa, ci sunt foarte bogate si in vitamina C. S-a descoperit faptul ca vitamina C reduce stresul, iar tensiunea arteriala revine la valorile normale, dupa un moment mai tensionat al zilei. Concentrate in antioxidanti, afinele ataca direct stresul. O leguma care ajuta la reducerea stresului este sparanghelul. Acesta este bogat in acid folic si ajuta la stimularea starii de spirit. Pentru a diminua tensiunea arteriala este recomandat fructul avocado. Grasimile nesaturate si potasiul din avocado ajuta la indepartarea stresului. Iaurtul preparat in casa contine si el potasiu, cu actiune benefica asupra starii psihice. La fel de bogate in potasiu sunt si bananele, merele, kiwi, mierea de albine, otetul din mere, dar si cartofii. Ouale bine fierte, consumate mai ales dimineata, calmeaza. Spanacul e nutritiv si ajuta in lupta cu tensiunea psihica. Cel mai indicat este sa fie consumat proaspat, in salate. Vitaminele si mineralele din spanac imbunatatesc rapid starea de spirit.

  • Rontaiti ca sa combateti stresul!

Gustarile care se rontaie, precum nucile, alunele sau migdalele, calmeaza si dau energie pozitiva. Susanul contine o substanta numita triptofan, un aminoacid esential organismului, care reuseste sa induca somnul natural, reduce sensibilitatea la durere, tensiunea nervoasa si anxietatea. De aceea, semintele de susan sunt considerate un antidepresiv natural. Cerealele sunt indicate persoanelor care au o viata agitata, dorm putin si sunt obosite. Substantele naturale din cacao cresc secretia de serotonina, ajutand la o stare de spirit mai buna. Orezul integral combate aparitia stresului. Datorita vitaminelor din complexul B pe care le contine din abundenta, orezul integral are un efect calmant de lunga durata. Broccoli combate anxietatea. Consumul regulat de broccoli este indicat impotriva senzatiei de panica. Patrunjelul este un excelent antioxidant, care contine vitamina C si fier mai mult decat spanacul. O legatura de patrunjel pe zi este cel mai eficient leac contra stresului. Pestele, bogat in vitamina B, fosfor si calciu, reda si el bun dispozitie. Laptele indeparteaza radicalii liberi, asociati stresului. Desi se spune ca o ceasca de cafea agita, efectele antistres sunt evidente: stimuleaza atentia, insufleteste si energizeaza.

  • Ceaiuri care calmeaza

Ceaiurile sunt remedii excelente in lupta cu stresul. Cel de musetel are proprietati sedative, relaxante si antidepresive. Alunga insomnia si potoleste indigestia. Ceaiul de menta calmeaza atat din punct de vedere psihic, cat si fizic, ameliorand durerile de cap. Este folosit si in caz de greata, depresie si anxietate. Ceaiul din floarea pasiunii este foarte popular in tratamentul insomniei, depresiei, anxietatii. Reduce emotivitatea fara a crea dependenta. Extractul de passiflora se ia in doze de cate 600-800 mg pe zi, in 2-3 reprize dintre care ultima, seara. Valeriana este folosita de generatii, fiind eficienta in calmarea nervilor. Desi este nevoie de o perioada de timp de acomodare cu mirosul specific, merita. In general, ceaiurile puternic aromate au efect calmant. Valeriana este un somnifer foarte bun si totodata, un calmant psihic puternic. Se foloseste pe termen scurt, cel mult o luna de zile. Se poate administra si sub forma de tinctura (2 linguri pe zi) sau de extract uscat (400 mg pe zi). Ceaiul de sunatoare este indicat persoanelor care sufera de forme usoare sau moderate de depresie. Studiile arata ca mai mult de 60% dintre cei care au luat extract de sunatoare au remarcat o imbunatatire semnificativa a starii lor, desi factorii de stres au ramas neschimbati. Se recomanda 200 mg extract, de 3-4 ori pe zi, in cure de 60-90 zile. Ceaiul verde este un relaxant natural, datorita teaninei. Are efecte antistres, energizante, contine antioxidanti, sporeste atentia si memoria, e un bun laxativ, creste pofta de mancare. Uneori, poate provoca insomnie, pentru ca are efecte similare cafelei.

CASETE

  • Unde ne poate duce stresul?

De-a lungul timpului, daca situatiile stresante persista, ar putea fi afectat sistemul imunitar, persoana imbolnavindu-se mai des. Iar atunci cand este prezenta o boala cronica, stresul va inrautati simptomele. Inima poate avea de suferit. Va creste tensiunea arteriala si vor aparea aritmiile, cheagurile de sange, arteroscleroza. Cercetarile au demonstrat ca exista o stransa legatura intre stres si bolile coronariene, atacul de cord si insuficienta cardiaca. Tensiunea constanta ca urmare a stresului poate duce la dureri lombare, de gat si umeri. Stresul va agrava simptomele artritei reumatoide. Daca exista deja boli gastroesofagiene, stresul poate determina aparitia de complicatii. Stresul econsiderat una din cauzele infertilitatii, a problemelor de erectie, a diferitelor complicatii din timpul sarcinii si a perioadelor menstruale dureroase. Tot stresul poate inrautati si simptomele de astm si boli pulmonare obstructive cronice. Acneea si psoriazisul sunt agravate de stres. Pot aparea si: incontinenta, psihoze, depresie, ulceratii bucale, caderea parului. Stresul duce la tulburari metabolice, acestea fiind printre primele simptome care se instaleaza, manifestandu-se prin: fluctuatii in greutate, ingrasare. Daca stresul persista, se ajunge ulterior la tulburari hormonale (ale tiroidei, glandelor sexuale). Diabetul zaharat este strans legat de stres si nu tine cont de varsta. Studii recente au scos la iveala dovezi ca stresul accelereaza degradarea materiei nervoase, favorizand leziunile neuronale. Astfel, aceste procese degenerative pot conduce la boala Alzheimer.

Cititi si Sistemul nervos si Antioxidantii si Personalitatea si Rasul