Rostopasca

Rostopasca, leacul magic al verii

Aceasta planta recunoscuta ca remediu in bolile ficatului, vindeca si cancerul

  • Utila in tratamentul leucemiei

Rostopasca mai e buna si in tratarea cataractei. Se ia o frunza proaspata, se spala, iar codita frageda se zdrobeste intre degete. Zeama obtinuta se pune cu degetul pe colturile ochilor tinuti inchisi. Pentru dezintoxicarea generala a organismului, se recomanda clisma cu infuzie de rostopasca: se clocotesc 2 l de apa distilata intr-un vas de 3 l, se pun doua linguri de rostopasca si se infuzeaza 2 minute. Se lasa 10 minute acoperit cu capac. Dar rostopasca este recunoscuta pentru proprietatile ei tamaduitoare in cancere, unele medicamente avand in compozitia lor si aceasta planta. Astfel pentru leucemie, se recomanda bai cu cimbru si rostopasca: se fierb 100 g cimbru si 100 g rostopasca in 10 l apa, timp de 1/2 ora. Ceaiul rezultat se adauga in apa de baie. Nivelul apei din cada trebuie sa fie pana imediat deasupra rinichilor (se sta in cada in sezut). Baia dureaza 20 de minute. Se fac 4-6 bai consecutive, pauza apoi 2-3 zile.

  • Stopeaza dezvoltarea tumorilor

In tratamentul fibromului uterin si al cervicitei, se foloseste infuzia de rostopasca cu care se fac spalaturi. Acestea ajuta si in tratarea trichomonas-ului, candidei, cancerului uterin, infectiilor cu candida, chlamydia. Tumorile benigne si maligne se trateaza cu cataplasme cu rostopasca, timp de minimum 49 de zile. Rostopasca opreste dezvoltarea tumorilor si, in timp, determina chiar retragerea lor. Eficienta sa creste daca in cataplasme este combinata in proportii egale cu radacina de tataneasa. Dupa cum vedeti, rostopasca este o planta fara egal. Culegeti-o, uscati-o dupa cum am indicat mai sus si nu ezitati s-o folositi ca remediu. Rezultatele sunt 100% benefice.

  • Respectati cu strasnicie doza optima!

Cine nu cunoaste banala rostopasca, cu flori galbene, asezate in cruce si care, atunci cand sunt rupte, secreta un suc galben-portocaliu? Cine n-a auzit de minunile pe care aceasta planta le face in vindecarea bolilor de ficat si a cator si mai cator afectiuni? I se mai zice buruiana de negi, buruiana de pecingine, galbenare, oiasca, Crucea Voinicului sau chiar Buruiana Cele Sfinte. Folosita inca din antichitate, rostopasca a fost considerata o planta adusa din rai pentru nenumaratele ei virtuti curative. Practic, in frunzele ei sunt sintetizate mii de medicamente. Cum vara este anotimpul acestei buruieni de leac, e bine s-o culegeti si s-o puneti deoparte pentru tot restul anului. Daca aveti in casa rostopasca, aveti o intreaga farmacie.

  • In paduri sau in ghivece

Rospotasca poate fi gasita din mai pana toamna tarziu pe margini de drumuri si de padure, in locuri umbroase. Anotimpul puterii ei maxime e acum. Cand o recoltati, nu duceti mana la ochi sau la gura, deoarece e iritanta. Uscati-o in locuri ferite de soare, intorcand-o zilnic de pe o parte pe alta. Din 6-8 kg de planta proaspata se obtine 1 kg de planta uscata. Poate fi cultivata si in ghivece. Daca veti avea in casa rostopasca, nu veti regreta. E un adevarat combinat chimic, cu putere vindecatoare de exceptie. Stimuleaza activitatea bilei si a ficatului, refacerea celulei hepatice, secretia externa a pancreasului, distruge bacterii si ciuperci parazite, are actiune citostatica (motiv pentru care este recomandata in tratamentul extern al cancerului de piele), este dilatator coronarian, are actune antitumorala.

  • Infuzie, decoct si pulbere

Ce puteti obtine din rostopasca? in primul rand, pulberea. Partile aeriene inflorite si uscate se macina fin cu rasnita de cafea, apoi se cerne. in principiu, doza la adulti este de un varf de cutit (0,5 g) de 3 ori pe zi. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa. La copiii intre 6 si 12 ani, doza se injumatateste, iar la copiii de 2-6 ani, se aduce la o treime sau chiar la un sfert. Tinctura se prepara astfel: 20 de linguri de pulbere se pun intr-un litru de alcool de 75 de grade. Se lasa 10 zile, agitandu-se zilnic. Se stoarce, se filtreaza si se toarna in sticlute mici, inchise la culoare. Cel mai simplu de preparat este ceaiul de rotopasca. Se pune o lingurita de planta maruntita in 250 ml de apa calduta si se lasa la macerat 8-12 ore. Se filtreaza, iar pulberea ramasa dupa filtrare se pune la infuzat in 250 ml de apa fierbinte timp de 15-30 de minute. Ceaiul obtinut se combina cu maceratul. Se consuma in 24 de ore si trebuie piastrata la maximum 10 grade Celsius.

  • Tinctura, cataplasma si sucul proaspat

Pentru uz extern, se poate prepara extractul fluid de rostopasca. Se pun 20 de linguri de pulbere intr-un vas, se adauga apoi alcool de 75 de grade si se lasa la macerat vreme de 10 zile, apoi se stoarce si se filtreaza. Tinctura astfel obtinuta se pune intr-o farfurie intinsa, curata si se lasa vreme de 12-24 de ore la evaporat, pana cand scade de 3 ori. Se obtine o pasta inchisa la culoare, care adera pe piele. Sucul de rostopasca se obtine din tijele proaspat culese. Se rupe tija si se unge locul afectat cu suc. Cataplasma cu rostopasca se obtine din frunze si tije date prin blender, pana devin o pasta. Se inveleste in tifon si se pune pe zona afectata timp de o ora. Cataplasma poate fi preparata si cu planta uscata

  • Prietena ficatului sanatos

Ce boli vindeca rostopasca? in primul rand, e folosita in tratamentul hepatitei si a oricaror boli de ficat. Rezultatele cele mai spectaculoase in tratamentul hepatitei A si B se obtin prin asocierea cu alte doua plante cu efecte deosebite asupra ficatului: turita mare si sunatoarea. Se recomanda sub forma de infuzii, jumatate de litru pe zi, cite un pahar la doua ore. in tratamentul cirozei hepatice, se foloseste un amestec de tincturi de rostopasca, armurariu si pedicuta, in proportii egale. Se ia o lingurita din acest amestec de tincturi, diluata in jumatate de pahar de apa, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul dureaza minimum 6 luni, perioada in care nu se consuma alcool, tutun, carne, margarina, prajeli, alimente conservate. in caz de dischinezie biliara, se face un amestec din 1/2 lingura tinctura de rostopasca, 1/2 lingura tinctura de anghinare, o lingura tinctura de sovarf si 1/2 litru de apa. Se ia jumatate de pahar din acest remediu pe stomacul gol, cu un sfert de ora inainte de masa.

  • Leac digestiv si pentru dereglari hormonale

Contra constipatiei, pulberea de rostopasca trebuie sa insoteasca ceaiurile de plante laxative, pentru ca peristaltismul sa-si revina la normal pe perioada mai lunga. Pentru digestie lenta si tulburari de asimilatie, se ia un varf de cutit de pulbere combinat cu o jumatate de lingurita de cimbrisor. Se tine sub limba un sfert de ora, inainte de masa, apoi se inghite putina apa. Acest remediu este indicat si ca adjuvant in tratamentul obezitatii, dispepsiei, anemiei, anorexiei. Pentru colesterol crescut, una din cele mai puternice combinatii de plante hipocolesterolemiante contine tincturi de rostopasca, mesteacan si anghinare, in parti egale. Se fac cure de minimum 30 de zile, cite o lingurita, cu jumatate de ora inainte de fiecare masa. Rostopasca este renumita in vindecarea dereglarilor hormonale la femei. Se foloseste o combinatie de sucuri proaspete: 20 ml suc de frunze de telina, 20 ml tulpini de marar, 2 ml tije rostopasca, 10 ml tulpini cretisoara. Jumatate se bea dimineata, pe stomacul gol, si jumatate seara, tot pe stomacul gol. O cura dureaza 21 de zile. Sucul se tine la frigider, maximum 24 de ore.

Atentie! Folosita in doze mari, rostopasca e toxica. Provoaca voma, colici abdominale, purgatii, scaune cu sange si ameteli. De aceea trebuie sa respectati intocmai dozele optime. taranii nu gresesc niciodata, o folosesc de mii de ani cu succes, dar au grija cat sa ia din preparatul cu rostopasca astfel incat efectele sa fie maxime si fara reactii adverse. Iata cateva reguli:- Infuzia de rostopasca (o jumatate de lingura la 200 ml apa clocotita) nu se supradozeaza, deoarece produce intoxicatii grave manifestate prin arsuri stomacale, voma, respiratie incetinita, delir, halucinatii.- 20-30 de grame ingerate duc la o intoxicatie severa, iar 50-60 grame produc intoxicatie mortala. in stare uscata, este mai putin toxica.

- preparatele nu se lasa la indemana copiilor, nu se aplica pe ranile deschise, singerinde, nu se administreaza gravidelor dupa luna a patra de sarcina.

La primele semne de intoxicatie, pacientul va fi dus la medic. Se actioneaza prin provocarea de varsaturi cu mari cantitati de apa calda, apoi prin administrarea de ceaiuri de nalba sau seminte de in, diuretice, carbune de lemn, argila.

  • Rostopasca, leac de piele

- pentru acnee: cura de 30 de zile, un litru de ceai zilnic, pe stomacul gol, adaugand, pentru cei care au avut probleme hepatice, o jumatate de lingurita rasa de iarba de rostopasca, la litrul de ceai.

- pentru chelie: se amesteca suc de rostopasca, sapun alb si unguent camforat, in parti egale. Cu aceasta alifie se aplica mai intai o cataplasma emolienta, apoi se spala pielea capului si se aplica o alta cataplasma cu un decoct preparat din 200 g planta uscata la 1 l apa. Se lasa pielea capului sa „respire“ timp de 10 minute, apoi se frectioneaza din nou cu alifie. Remediul e bun si contra matretei.

- pentru negi: infuzie de rostopasca, 2 lingurite la 200 ml apa, sub forma de comprese. Sucul laptos al plantei se aplica direct pe negi. Se mai poate prepara o alifie din pulbere de rostopasca (30g), lanolina (15 g), vaselina (15 g), acid salicilic (0,5 g). Se unge negul de trei ori pe zi.

- pentru panaritiu si ciuperca picioarelor: suc de rostopasca aplicat direct pe zonele afectate.

Cititi si Plantele amare si Bitterul suedez si Silimarina.