Leacuri hepatice

Un ficat sanatos cu retete din batrani

Cu post si tratamente naturiste, ficatul se curata de toxine si functioneaza mai bine

  • Sucuri naturale si supa de legume

Tot pentru un ficat curatat de toxine, e indicat si urmatorul tratament: intr-un litru de apa de izvor se adauga 150 g de miere de albine, 0,5 kg de radacina de hrean ras, se astupa ermetic si se lasa 24 de ore. Se bea cate o lingura, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Ficatul se curata si cu un amestec din jumatate de pahar de moare de varza si jumatate de pahar de suc de rosii, consumate timp indelungat. Mai e bun amestecul din parti egale de suc de castraveti, sfecla si morcovi, care curata si vezica biliara. In afara de curatare, ficatul are nevoie si de sustinere alimentara. Foarte eficienta este supa de legume (cartofi, morcovi, sfecla, varza, ceapa) in care s-au adaugat cate o lingurita de seminte de marar, urzica, patrunjel, telina, foi de dafin. Supa se foloseste in caz de icter hepatic, hepatita, ciroza, pentru restabilirea functiilor hepatice.

  • Cele mai bune leacuri pentru ficat

Fara un ficat care functioneaza bine, nimeni nu e sanatos. Ficatul raspunde de metabolism, indeplineste 140 de functii, dupa cum spune medicina moderna, sau chiar cateva mii, dupa cea orientala. Acum, in post, cand mancam mai moderat, avem ocazia sa ne insanatosim ficatul, uzina care sustine intregul organism. Indiferent daca suferinta e veche, abia aparuta sau nu exista inca, este binevenita o cura naturista care sa regenereze acest organ vital. Asadar, sa invatam sa ne ingrijim ficatul cu sfaturi si leacuri din vechime.

  • Semnele suferintei

Proasta funtionare a ficatului poate duce la obezitate, boli cardiovasculare, oboseala cronica, dureri de cap, probleme digestive, alergii si alte suferinte. Ficatul este acela care protejeaza sistemul imunitar. Este responsabil de greutatea in exces, deoarece supraponderabilitatea este consecinta unui metabolism lenes. Ficatul este principalul organ care contribuie la arderea grasimilor. Urmand o dieta de curatare a ficatului, metabolismul se va imbunatati. O vorba veche spune ca daca dinttii se cariaza rapid, iar picioarele se scrantesc usor sunt semne ca functiile ficatului sunt dereglate. Alte simptome ale unui ficat suferand: balonari, greata in special dupa ce se consuma alimente grase, depuneri de grasime in jurul abdomenului si constipatie. Dimineaţa, la trezire, exista un gust neplacut in gura, limba incarcata. Pot aparea eczeme, cosuri, migrene, hipertensiune, nivel instabil al zaharului in sange, transpiratie, intoleranta la alcool si antibiotice. Daca aveti macar unul din aceste semne, trebuie sa ajutati ficatul sa-si revina cu metode naturiste simple si eficiente.

  • Prietenii si dusmanii ficatului

Un ficat bolnav are nevoie de cat mai multe fructe, legume, sucuri de fructe, salate si apa. Beti 8-12 pahare de apa zilnic, lichidul va curata ficatul de toxine. Beti apa cu inghitituri mici si dese, dar nu in timpul mesei. Evitati consumul excesiv de zahar, dar si indulcitorii artificiali deoarece sunt toxici pentru ficat si pot cauza hipoglicemie. Glucidele indicate sunt cele din fructe proaspete sau uscate si miere. Evitati alimentele cu conservanti, coloranti, indulcitori si arome artificiale. Nu mancati daca sunteti stresati. Alimentele care fac bine ficatului sunt: carnea de pui, peste, legume (soia, fasole, naut, linte), cereale, nuci si seminte (linte, floarea-soarelui, susan si dovleac). Pentru salate este bine sa folositi uleiurile obtinute prin presarea la rece, nerafinate, pastrate in sticle inchise la culoare. Uleiul de masline este foarte bun pentru ficat. Alimentatia abundenta, grasimile, prajelile, afumaturile, painea proaspata, clatitele, ciocolata sunt dusmanii ficatului. Nicotina si alcoolul distrug celulele hepatice. La fel, oboseala si culcatul la ore tirzii.

  • Ziua curateniei

O metoda recunoscuta de profilaxie si ingrijire a ficatului este curatarea acestuia si a bilei. Nu exista ocazie mai buna ca aceste zile de post, deoarece principala regula este sa mancati usor. Dupa 5-6 zile in care ati consumat legume si fructe din abundenta, mancati seara o salata de sfecla cruda sau fiarta cu varza proaspata sau murata si cu suc de lamaie. A doua zi dimineata, mancati fulgi de ovaz fierti cu 1/2 pahar de apa, astfel incat sa obtineti un terci moale. Dupa 2-3 ore, luati un purgativ. Apoi, beti un pahar de ceai de menta si pojarnita, suc de lamaie si miere de albine. La pranz, tineti peste ficat ceva caldut, perna electrica sau chiar o sticla cu apa calda. Pe seara, mancati cateva felii subtiri de paine neagra uscate in cuptor. Puteti lua si 150 ml ulei de masline, incalzit usor, dupa care se bea suc de lamaie. Va culcati pe partea stinga. Dupa aceasta terapie de o zi, ficatul dumneavoastra a intinerit si lucreaza mult mai bine. Mai puteti folosi suc de mere proaspat.

  • Mesteacan, nuci si castraveti

In cazul in care suferiti de o afectiune serioasa a ficatului, beti infuzie de flori de sofran din 2 lingurite planta la 300 ml apa clocotita. Ficatul se curata bine cu frunze sau muguri de mesteacan. La 500 ml apa clocotita se pun 2 linguri de frunze sau 1 lingura de muguri si 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu. 15 g de seminte de zamor, o data pe zi, curata nu numai ficatul, ci si rinichii, caile urinare, linistesc durerile din piept, ajuta la disparitia inflamatiilor. 100 g de nuci verzi mici se taie in 3-4 parti, se amesteca cu 800 g de zahar sau miere de albine si un litru de tuica. Se lasa 14 zile inchise ermetic, intr-un loc intunecos, se strecoara si se bea cate o jumatate de lingurita, de 3 ori pe zi. Cei care au cosuri generate de disfunctiile ficatului, trebuie sa bea suc de castraveti cu miere de albine, cate un sfert de pahar, de 2-3 ori pe zi.

  • Cura de 10 zile

Un pahar si jumatate de ovaz nedecorticat se spala bine, se amesteca cu o lingura si jumatate de muguri de mesteacan, o lingura de frunze de merisor si 2 1 de apa rece. Se lasa 24 de ore. Intr-un alt vas, cu 0,5 litri de apa, se fierbe o jumatate de pahar de maces strivit, timp de 19 minute, si se lasa 24 de ore. A doua zi, cratita cu ovaz se acopera bine, se fierbe la foc mic timp de 15 minute. Se ia de pe foc si se tine acoperita timp de 45 de minute. Ambele solutii se strecoara prin tifon, se scurg bine, se amesteca si se pastreaza in frigider, nu mai mult 5 zile, intr-un borcan de sticla. Tratamentul dureaza 10 zile. Lichidul se bea incalzit de 4 ori, cu 30 de minute inainte de masa, strict la aceeasi ora, cate 150 de ml. Persoanele sanatoase pot folosi aceasta metoda profilactic de 2 ori pe an, iar bolnavii, o data la 3 luni. Copiii de 2-3 ani pot lua cate o lingurita ca desert, cei de 3-5 ani cate o lingura, iar cei de 5-10 ani cate 25 ml

- consumul zilnic a 200 ml de suc de struguri intareste nu numai ficatul, ci si inima.- se beau de 3 ori pe zi cate 150 ml de suc de vinete, apoi, o lingura de dovleac ras.- pentru insanatosirea ficatului, a vezicii biliare si a splinei, se recomanda pilaf de mei.- in caz de hepatita si ciroza, batranii foloseau foarte des hreanul. Un pahar de flori de hrean se macereaza 10 zile in 500 ml de tuica si se bea cate o lingura de 3 ori pe zi, inainte de masa.- 1 kg de ceapa pisata se amesteca cu 2 pahare de zahar, se incalzeste in cuptor pana cand culoarea siropului devine galbena. Se consuma cate o lingura, dimineata pe nemancate, timp de cateva luni.- 1 kg de cartofi se spala bine cu periuta, dar nu se rade coaja. Se fierb in 6 litri de apa, la foc mic, timp de 4 ore. Se beau cate 2 linguri din acea apa, de 3 ori pe zi, cu 40 de minute inainte de masa.- pentru eliminarea pietrelor de la ficat, bunicile noastre faceau sirop din sfecla rosie, la foc mic, timp indelungat, pana apa se ingroasa.

- cafeaua trebuie inlocuita cu cea de cicoare sau din seminte de pepene galben.

- in caz de icter, 60 g coaja de salcie uscata si farimitata se fierb intr-un litru de apa 15-20 minute, se lasa in termos timp de 24 ore. Dupa strecurare, se beau cate 150 ml, de trei ori pe zi inainte de masa.

- pentru ciroza hepatica se prepara un amestec din ovaz pisat, matase de porumb si radacina de cicoare, cate 50 g, o lamaie taiata marunt. Se fierb in 500 ml apa timp de 5-8 minute. Dupa racire se adauga miere dupa gust. Se bea toata ziua in loc de orice bautura, timp de un an.

- cu patru ore inainte de culcare se amesteca 1/2 pahar de stafide cu un pahar apa clocotita, se culca pe partea dreapta, se mananca stafidele incet timp de 20 minute si se bea apa. Se repeta timp de 10 zile.

- se toaca marunt 300 g de ceapa, se amesteca cu 2 linguri de pelin uscat, 100 g de miere de albine si 700 ml de vin alb, sec. Se macereaza 20 de zile iintr-un loc racoros, la intuneric, se agita periodic, apoi se strecoara. Se beau cate 50 ml, de 3 ori pe zi, inainte de fiecare masa.

  • Primul ajutor naturist

in caz de dureri acute in zona ficatului:

1. Se dizolva1 lingura cu varf de zahar intr-o jumatate de pahar de apa si se bea.

2. Se mananca 2-3 banane foarte, foarte coapte. Bananele verzi nu au acelasi efect.

3. Se bea cat mai mult ceai fierbinte de menta.

4. Orice parte a mesteacanului, frunzele, mugurii, crengutele tinere, sau un amestec din ele se foloseste sub forma de ceai.

5. Folositi monede din cupru si aplicati-le pe toata zona ficatului cu leucoplast, timp

de 2 zile. Puteti incerca si cu bucati din staniol de la pachetele de tigari sau ciocolata.

Cititi si Silimarina si Rostopasca si PLANTE-dictionar si Detoxifierea si Frunze