מצוה לקדש על הראיה

מצוה לקדש על הראיה.

הגמ' אומרת שמצוה לקדש על הראיה. ביה"ד יושבים ומקבלים עדות מפי שני עדים שראו את החודש, ע"פ עדותם של העדים מכריע בית הדין שהחודש אכן התחדש, ומודיע בזאת שהיום התחיל חודש חדש.

המצוה הזאת היא כה חשובה, עד שהמשנה אומרת שעד שראה את החודש בשבת, יחלל שבת וילך להעיד. יתרה מזאת, גם אם כבר הלכו כמה עדים להעיד, חיב כל עד שראה לחלל שבת ולבא להעיד, כדי ללמד את העדים שגם להבא עליהם לבא בכל פעם שראו את החודש.

מה רואים?

כמובן שכאן יש לשאול, מה המראה שעליו צריך העד להעיד?

כידוע, מקיף הירח את כדור הארץ מדי חודש. הקפה זו יוצרת את המראות השונים של הירח. באמצע החודש נמצא הירח בצד הנגדי לשמש, כלומר: כדור הארץ נמצא בין השמש לבין הירח. לכן, צדו של הירח הפונה אל כדור הארץ הוא הצד הפונה אל השמש (שהרי השמש וכדור הארץ נמצאים באותו צד של הירח). כמובן, שהצד הפונה אל השמש הוא הצד המואר, וכיון שהוא הצד הפונה אל כדור הארץ, רואים אנו מכדור הארץ ירח מלא, כלומר: ירח שכולו מואר. לעמת זאת, ברבע החודש נמצא הירח בצד כדור הארץ, לכן מכדור הארץ אנו יכולים לראות את חצי צדו המואר ואת חצי צדו המוסתר מהשמש, לכן נראה חצי ירח.

בסוף החודש נמצא הירח בין השמש לבין כדור הארץ, לכן ביום זה לא נוכל לראות את הירח כלל. הצד הפונה אלינו אינו הצד הפונה אל השמש. בנוסף לכך: כיון שהוא נמצא ביננו לבין השמש, לא נוכל לראותו כיון שאם נסתכל לכוון ההוא נסתנוור ע"י השמש.

כדי לראות את הירח עלינו לחכות לכך שהוא יתקדם קצת בהקפתו את כדור הארץ, ולא יהיה ממש ביננו לבין השמש.

בסוף החודש נמצא הירח ביננו לבין השמש, אם נרצה להצביע על הכוון שבו הוא נמצא, נצביע על הכוון בו נמצאת השמש, באותו צד נמצא גם הירח. כלומר: הוא זורח בזמן זריחת השמש ושוקע עם שקיעת השמש.

כיון שהירח מקיף את כדור הארץ, הוא הולך ומתרחק מהנקודה שבין הארץ ובין הירח. לכן אם הוא שוקע היום עם השמש, הרי שמחר ישקע כ48 דקות אחרי השמש. כעבור יום נוסף תתאחר שקיעתו בעוד 48 דקות, כך שהוא ישקע כשעה ו36 דקות אחרי שקיעת השמש.

ע"פ החשבון הזה, באמצע החודש ישקע הירח 12 שעות אחר השמש. כלומר: הירח יהיה מצדו השני של כדור הארץ, לכן נראה אותו זורח עם שקיעת השמש, ושוקע עם זריחתה.

לקראת סוף החודש, יזרח וישקע הירח כמעט 24 שעות אחר השמש, כלומר: יזרח וישקע קצת לפני השמש. (שהרי 24 שעות אחרי שקיעת השמש, יש עוד שקיעת שמש).

בסביבות ראש חודש, כאמור, קשה מאד לראות את הירח, כיון שהוא נמצא באותו צד של השמש, והשמש מסנוורת. כדי לראות אותו אנו צריכים לחכות שהוא יתרחק קצת מהנקודה שביננו לבין השמש. גם כשהירח קצת התרחק, עדיין אנו מתקשים לראותו במשך היום, כי השמש מסנוורת. ואולם, כיון שהוא כבר התרחק קצת, הוא שוקע קצת אחרי שקיעת השמש, ובאותו זמן קצר שבו השמש כבר שקעה אבל הירח עדין לא שקע, נוכל לראות אותו במערב כשהוא עומד לשקוע, בסמוך למקום שבו ראינו לפני כן את השמש שוקעת.

(בדומה לכך, אפשר בסוף החודש לראות את הירח זורח במזרח בבוקר, קצת לפני זריחת השמש, אך משתתקרב זריחת השמש שוב לא נוכל לראות את הירח, כי אור השמש יסנוור אותנו).

א"א לראות את הירח מיד אחרי שקיעת השמש, כי עדין קרניה מסנוורות שם. הירח יראה כעבור כ20-30 דקות.

מי שראה את הירח במערב, אחרי שקיעת השמש, יכול להעיד בוודאות שהחודש החדש התחדש. אילו היה זה הירח של החודש הישן, לא היה נראה במערב אחר שקיעת השמש אלא במזרח לפני זריחת השמש. אם הוא נראה אחר שקיעת השמש, סימן שהוא כבר עבר את הקו שבין הארץ והשמש. מי שראה את הירח במערב אחר שקיעת השמש, הולך להעיד.