(05) - שמואל א' - ח' - חטא בני שמואל

תיאור הפסוקים

רגע לפני שהעם מבקש מלך, הפסוקים מתארים את בניו של שמואל[1]:

ויהי כאשר זקן שמואל וישם את בניו שפטים לישראל. ויהי שם בנו הבכור יואל ושם משנהו אביה שפטים בבאר שבע. ולא הלכו בניו בדרכיו ויטו אחרי הבצע ויקחו שוחד ויטו משפט.

ניתן לראות בפסוקים חמישה תיאורים:

  1. "שופטים בבאר שבע".
  2. "ולא הלכו בניו בדרכיו".
  3. "ויטו אחרי הבצע".
  4. "ויקחו שוחד".
  5. "ויטו משפט".

חז"ל

חז"ל דורשים את התיאורים הנ"ל ומסבירים מה היה חטאם של בני שמואל[2]:

א"ר שמואל בר נחמני א"ר יונתן: כל האומר בני שמואל חטאו אינו אלא טועה שנאמר:"ויהי... (כי זקן שמואל ובניו לא הלכו) בדרכיו". בדרכיו הוא דלא הלכו! מיחטא נמי לא חטאו! אלא מה אני מקיים "ויטו אחרי הבצע"?

1. שלא עשו כמעשה אביהם שהיה שמואל הצדיק מחזר בכל מקומות ישראל ודן אותם בעריהם שנאמר: "והלך מדי שנה בשנה וסבב בית אל והגלגל והמצפה ושפט את ישראל" (ז', ט"ז) והם לא עשו כן אלא ישבו בעריהם כדי להרבות שכר לחזניהן ולסופריהן.

* כתנאי (=מחלוקת תנאים) -" ויטו אחרי הבצע":

2. ר' מאיר אומר חלקם שאלו בפיהם (=היו לוים ובקשו חלקם במעשרות בפיהם במקום לחכות שיפנו אליהם)

3. רבי יהודה אומר מלאי הטילו על בעלי בתים (=השקיעו כספם אצל סוחרים שאחר כך באו לידון אצלהם וגרם להם לנטות לטובתם).

4. ר' עקיבא אומר קופה יתירה של מעשר נטלו בזרוע (=לקחו מעשר בכח ממש).

5. ר' יוסי אומר מתנות נטלו בזרוע (=לקחו מתנות כהונה על אף שלא היו כוהנים).

הפירוש הראשון מתייחס לפסוקים הקודמים[3]:

וישפט שמואל את ישראל כל ימי חייו. והלך מדי שנה בשנה וסבב בית אל והגלגל והמצפה ושפט את ישראל את כל המקומות האלה.

לפי חז"ל הכוונה ששמואל הסתובב ממש בכל ערי ישראל ודאג ללמד אותם תורה ולדון אותם. לעומתו, בני שמואל קבעו את מושבם בבאר שבע ולא דאגו לכלל ישראל.

אולם, קשה לומר שזה חטאם היחידי, הרי הפסוקים מתארים שהם הטו משפט ולקחו שוחד!

תורת השלבים

הרב קוק מסביר בעין איה על הגמרא הנ"ל שבני שמואל חטאו בכל אלו אלא שחז"ל מבארים שלא מדובר שבני שמואל החלו לחטוא בכל הנ"ל ביום אחד, אלא בהדרגה. יוצא מכאן ששורש כל הרעה אכן היה שהם לא הלכו בדרכי שמואל וקבעו את מושבם במקום אחד במקום להבין שעליהם לדאוג לכלל ישראל ולעבור ממקום למקום. דבר זה גרם להם להינות מהמצב החדש ולקבל טובות הנאה שונות ומכאן הדרך קצרה לקבלת שוחד ולהטיית המשפט, אפילו רק למראה עין.

הכיצד?

מכיוון שמהלך נפילה זו מתוארת בתנ"ך, יש להתבונן בכוונתם המקורית של בני שמואל. הרי שקשה לומר שהם היו רעים מלידתם, הרי הם חיו כבניו של שמואל שהקדיש את חייו כדי לתקן את הסתאבותם של בני עלי שאיתם גדל. הרי כל הקדשתו של שמואל באה בעקבות חטאים שכאלו, וכיצד יתכן שבניו יחטאו באותם חטאים בלי סיבה?

נראה שישנה מחלוקת עקרונית בין בני שמואל ובין שמואל עצמו בהגדרת משימת הדור (שלהם).

שמואל סבר שיש לחבר את כל העם לתורה, גם אם מדובר שבסופו של דבר כל חלק מהעם ישמע שיעור שלו רק פעם בשנה. הרי מהלכו של שמואל גרם לכך שאינו יכול להישאר מספיק זמן במקום אחד.

בני שמואל, סברו לעומתו, שיש להשקיע את הכוחות במקום אחד, ולדאוג שאותו מקום יהיה ברמה מספיק גבוהה שישמש אור לרבים וימשכם לדרך התורה.

חז"ל בגמרא הנ"ל מבארים לנו מה היה נימוקם של בני שמואל: "ישבו בעריהם כדי להרבות שכר לחזניהן ולסופריהן". בני שמואל הבינו שהם צריכים מערך לוגיסטי כדי שמהלך המשפט יתבצע כמו שצריך, ובכך שכרו "חזנים" (שוטרים) ו"סופרים" (כפשוטו). את הכסף הם לקחו מהציבור וכך נהיו תלויים בהם.

כמו כן, יתכן שאת השוחד לקחו ה"חזנים" אלא שמבחינת הציבור והנבואה, הם לא הבדילו בין בני שמואל ובין חזניהם. יתכן שאותם "משחדים" דאגו לדבר לטובה על חלק מהנידונים באוזני בני שמואל, ובכך גרמו להטיית המשפט. יתכן שבשם התפקיד החדש, המקורבים לא התביישו לדרוש מתנות ומעשרות מהעם, ובכך הבאנו הסבר גם לשאר החטאים המוזכרים.

חילול השם

אין אני מתכוון ללמד זכות על בני שמואל אלא לתת הסבר הגיוני למהלך הדברים. הרעיון הוא שהנקודה המרכזית היא התוצאה של אותם מעשים. התוצאה היא שבמקום להרבות תורה, בני שמואל השניאו את התורה בעיני העם. במקום שבאר שבע תהיה מרכז רוחני שישלח את דברו לכל ישראל, משם יצאו השמועות על ההתנהלות הלא תקינה של אותם שופטים, ובכך חיללו את כבוד ה' וכבוד התורה אותה ייצגו.

בהמשך הפרק נראה שהעם בבקשת המלך משתמשים בהתנהגות בני שמואל כנימוק לבקשה הייחודית שלהם.

-----------

[1] ח', א' - ג'.

[2] בבלי שבת נ"ו. (מתחיל בסוף נה:).

[3] ז', ט"ו - ט"ז.