מסכת מגילה - ג. - גילוי נסתרות

תרגום יונתן בן עוזיאל

תרגום של נביאים יונתן בן עוזיאל אמרו מפי חגי זכריה ומלאכי ונזדעזעה ארץ ישראל ארבע מאות פרסה על ארבע מאות פרסה. יצתה בת קול ואמרה: מי הוא זה שגילה סתריי לבני אדם? עמד יונתן בן עוזיאל על רגליו ואמר: אני הוא שגיליתי סתריך לבני אדם. גלוי וידוע לפניך שלא לכבודי עשיתי ולא לכבוד בית אבא אלא לכבודך עשיתי שלא ירבו מחלוקת בישראל.

  • מדוע כתיבת פירוש לנביאים גורמת לזעזוע של הארץ? לכאורה כתיבת פירוש לתורה לא אמור להיות דבר רע.


ניתן להבין מכאן שישנם דברים שאמורים להיות מוסתרים. על כן, גילוי של אותם הדברים עלול לגרום לזעזוע.

מורה בכיתה

משל למה הדבר דומה, למורה המלמד בכיתה. לעיתים המורה צריך לדעת להסתיר דברים ולא להגיד כל מה שהוא חושב, לפחות לא מיד.

למשל, אם המורה רואה שילד מתבייש לדבר, יהיה עדיף שהוא לא יעיר לו מיד. הדבר הנכון לפעמים לעשות הוא לגשת בסוף השיעור אל הילד ולהעיר לו בנעימות. אם המורה יקבל החלטה להעיר לילד מול כל הכיתה, הדבר יכול לגרום לתוצאה הפוכה. הילד עלול להתבייש עוד יותר.

כך גם עם תרגומו של יונתן בן עוזיאל. התרגום כבר נאמר על ידי חגי זכריה ומלאכי, אלא שהיה נסתר. יונתן בן עוזיאל החליט לגלות אותו, כנראה לפני הזמן.

לפי דבריו של יונתן בן עוזיאל, הוא חשש לריבוי מחלוקות בישראל. מצד שני, יתכן שזמן של ריבוי מחלוקות בישראל מעיד על חוסר מוכנות של העם לקלוט מסרים גבוהים. אולם יונתן בן עוזיאל טען שדווקא הגילוי הזה יכול למנוע מציאות של מחלוקות בישראל, או לפחות לצמצם את המחלוקות. דווקא הגילוי הזה יכול לבנות את הכלים ולהפוך את העם להיות ראויים לאותם הגילויים.

הרב קוק

הרב קוק ב"מספד בירושלים" (מאמרי הראי"ה עמוד 94) שאל על אמירתו של יונתן בן עוזיאל:

ולמה היה זה סייג שלא ירבה מחלוקת בישראל, ומה יחש הוא לענין הסתרים המיוחסים לשם יתברך?

על כך הוא ענה:

והנה באמת כל זמן הפירוד, שהאומה אינה מוכשרת לאחד הכוחות, וכל אחד מחליש את חברו, ההנהגה הולכת שאין כל נפש מסוגלת לקבל כי אם נטיה אחת, על כן לפעמים יבוא הפסד מוסרי או מדעי אם נעמול להכניס ב' הנטיות בבת אחת. אבל ההתפרדות העמוקה, הלא היא שורש המחלוקת בישראל. על כן אף על פי שהנביא דיבר ברמז, מכל מקום תרגם יונתן בן עוזיאל וגילה הדבר יותר, ועל ידי זה נזדעזעה ארץ ישראל ת"פ על ת' פרסה, כי כל זמן שלא הוכשר הדור להשוות הנטיות ולכוללם, כל אחד נכווה מחברו. ומכל מקום התחזק יונתן בן עוזיאל ואמר "גלוי וידוע לפניך שלא לכבודי ולא לכבוד בית אבא עשיתי, כי אם שלא ירבה מחלוקת בישראל", והפתח השכלי יכשיר הדעות לבקש עצות איך ללכת בעקבות שתי ההכנות, ששתיהן נחוצות.

הרב קוק מדבר על הבחינה החומרית והרוחנית שיש לשתיהם מקום, והם לא אמורות ליצור מחלוקות. על ידי גילוי הסודות של יונתן בן עוזיאל, אכן מתגלה שיש מקום לשני הכוחות והם יכולים וצריכים לשתף פעולה, וכך נמנעת המחלוקת. דברים אלו יכולים להיעשות באופן זה רק כאשר הדור מוכשר לכך, ועד לאותו הזמן יש לנהל את השיח בין שני הכוחות בצורה אחרת.

סברה נוספת

ניתן לומר שזעזוע הארץ הוא תגובה ישירה לגילוי הנסתרות. משל למה הדבר דומה, להבדיל כמובן, לפוליטיקאי שיצאה עליו שמועה רעה והציבור לא מפסיק לרנן עליו. אחד הטכניקות שהפוליטיקאים משתמשים בהם היא לייצר ספינים או להעלות לכותרות משהו שיזעזע את הארץ ובכך יסיטו את תשומת הלב של הציבור מהם.

הנמשל הוא כפי שהקב"ה עשה למרגלים עת היו בארץ. הוא גרם למוות של הרבה מתושבי הארץ ואלו התעסקו במתיהם ולא שמו לב את המרגלים שמסתובבים ביניהם.

כך גם כאן, מכיוון שהקב"ה רצה שהנסתרות ימשיכו להיות נסתרים, הוא זיעזע את הארץ והחדשות הגדולות של גילוי הנסתרות המשיכו להיות סמויות מהעין. בנקודה זו קם יונתן בן עוזיאל וריצה את הקב"ה ובכך נחה הארץ.


העיר על כך הרב הראשי לישראל, הרב דוד לאו

ראיתי שמפרשים עניין זה באופן אחר. תרגום יונתן בן עוזיאל גרם לכך שהעמל והיגיעה בתורה יפחת, כי כשמביאים לפני העם כשולחן ערוך את התורה ולא נדרש עמל בהבנתה יש פגם בעמלה. ועל זה עונה יונתן בן עוזיאל - הכל עשיתי לכבודך. כשנפגם עמל התורה יש בזה ריבוי לימוד תורה והבנה ומניעת מחלוקת בישראל.

העיר על כך הרב ליאור לביא

אחדות היא דבר חשוב מאוד.

עם זאת, מסוגייתנו אנו לומדים שכשם שפירוד ומחלוקת מסוכנים, כך גם אחדות קודם זמנה עשויה להיות מסוכנת.

מן הטעם הזה נשמר תרגום יונתן בן עוזיאל בסוד עד לרגע הנכון.

הלימוד שאנו מפיקים מכך הוא שצריך ללמוד איך להתאחד ולא רק להתאחד בכל מחיר. מצד אחד, הפירוד מסוכן אך מצד שני גם האחדות נשמרת בסוד. למה? כי צריך ללמוד איך להתאחד בזהירות ובתבונה.