מסכת מגילה - י"ג. - שבע הנערות

שבע

רבא מסביר מדוע הייתה צריכה אסתר דווקא שבע נערות:

ואת שבע הנערות וגו'. אמר רבא: שהיתה מונה בהן ימי שבת.

נשאלת השאלה, לשם מה היא הייתה צריכה שבע נערות על מנת לדעת בכל יום מהו אותו יום. מדוע היא לא שאלה פשוט "איזה יום היום?" בכל יום?

מתרץ הרב יונתן אייבשיץ תירוץ מתוחכם (יערות דבש חלק ב', דרוש ב':

אבל הוא הטעם, כי אסתר היה מסתרת עמה ומולדתה לבל ידעו שהיא יהודית, ואמרו חז"ל בטלה בנשים מביא לידי זימה (כתובות נט:), וא"כ בלי ספק שכל ימי המעשה היתה אסתר עוסקת במלאכה כאישה חכמת לבב, ובשבת שמרה שבת חס וחלילה מחללו במלאכה. ואם כן, היו הנערות מרגישות שהיא שומרת שבת וידעו כי היא מבנות ישראל. ולכך הערימה וחילקה הנערות כל אחת ליום מיוחד בימי שבוע, ואם כן הנערות המשרתות בחול, הן לא היו אצלה בשבת, וחשבו כמו שעוסקת כל ימי שבוע במלאכה כמו כן עוסקת בשבת, ולהיפוך הנערה המשרתת בשבת ורואה שהיא אינה עוסקת במלאכה, אף היא תחשוב שגם בימי חול אינה עוסקת, וא"כ היה זה שהיא יהודית נעלם מכל הנערות המשרתות את המלכה.

סימנים טובים

אולם, רש"י מפרש כפשט הפסוק שהיא לא בחרה ב"סידור" הזה, אלא כך נקבע לה:

שהיתה מונה בהן ימי שבת - שהיתה משרתת לה אחת באחד בשבת ואחת בשני בשבת ואחת בשלישי בשבת וכן כולן וכשהגיע יום שפחה של שבת יודעת שהיום שבת.

לפי רש"י, מה חז"ל רצו שנלמד מכך? הרי לא מדובר שהיא עשתה זאת בכוונה.

ניתן לומר, שאסתר ראתה בכך סימן משמים שהקב"ה רצה שהיא תמשיך להיות יהודיה מקיימת מצוות. על כן, הקב"ה ארגן לה את כל מה שצריך כדי שתוכל לעשות זאת. לכן, אפילו אם אסתר יכלה לדעת ללא הסימן הזה מתי שבת, עצם העובדה שהקב"ה זימן לה שיביאו לה בדיוק שבע נערות ויחלקו אותם לשבעה ימים, זה היה בשבילה סימן שהקב"ה איתה ונתן לה את הכח להמשיך.

כך אדם שהקב"ה מאיר לו פנים, צריך להבין איזו נקודה הקב"ה רוצה שהוא יתחזק בה. דבר זה אפשר ללמוד גם מסימנים טובים ולא רק, חלילה, מצרות ועונשים.