כ"ב: - נפילת אפיים

אדם חשוב

רבי אלעזר סובר שלא כל אחד יכול ליפול אפיים (להשתטח):

דאמר רבי אלעזר: אין אדם חשוב רשאי ליפול על פניו אלא אם כן נענה כיהושע בן נון. דכתיב: "ויאמר ה' אל יהושע קום לך…" (יהושע ז', י')

  • מה היה מיוחד אצל יהושע?


התלמוד ירושלמי, תענית פרק ב' הלכה ו', משלים את הסיפור:

רבן שמעון בן לקיש בשם רבי ינאי: שיתף הקדוש ברוך הוא שמו הגדול בישראל (=שנקראו ישראל). למלך שהיה לו מפתח של פלמנטריא קטנה. אמר המלך: אם אני מניחה כמות שהיא - אבידה היא. אלא הריני עושה לה שלשלת, שאם אבדה השלשלת תהא מוכחת עליה. כך אמר הקדוש ברוך הוא: אם מניח אני את ישראל כמות שהם - נבלעין הן בין העכו"ם. אלא הרי אני משתף שמי הגדול בהם והן חיים... ומה תעשה לשמך הגדול שהוא משותף בנו! מיד "ויאמר ה' אל יהושע קום לך". קם לך ההוא דאדכרת. ר' ינאי זעירא בשם אבהתיה כל מי שאינו כשר כיהושע שאם יפול על פניו ויאמר לו הקב"ה קום לך אל יפול. ובלבד יחיד על הציבור.

הירושלמי מפרט מה הייתה תפילתו של יהושע. תחילה מזכיר יהושע ששמו של הקב"ה משולב בשמו של עם ישראל. על כן הוא אומר, שאם הכנעני חלילה יכה בישראל, הדבר יפגום גם בשמו של ה'. הקב"ה ענה לו "קום לך", כאשר הכתיב החסר הוא "קם לך". הכוונה בצורה חיובית, שקם לו ליהושע מה שהוא ביקש (בצורה החיובית). לסיום, מביאים את דבריו של רבי ינאי (רבי אלעזר בבבלי), שכל מי שאינו כשר (בבלי מופיע "חשוב") כיהושע לא יפול על פניו, וזאת כאשר הוא יחיד (שליח ציבור) שמתפלל על הציבור.

הרמב"ם

הרמב"ם שילב בין הנוסחים וכתב בהלכות תפילה פרק ה' הלכה י"ד:

ואין אדם חשוב רשאי ליפול על פניו אלא אם כן הוא יודע בעצמו שהוא צדיק כיהושע.

כותב על כך הכסף משנה:

… והטעם דכשמרבה תחנה על הצבור בצבור ואין נענה הויא ליה כיסופא

נראה לומר, שכאשר הציבור נושאים עיניהם אל שליח הציבור, אם הוא יפול על פניו (השתטחות) בצעד חריג לחלוטין, ולא יענה, הדבר יגרום לו לבושה, ולחילול שם שמים (אמרי מהרא"ב על מגילה כ"ב וכן מהרש"א על תענית י"ד:).


מעניין שנקודה זו של חילול שם שמיים היא בדיוק הדבר לו חשש יהושע בנפילת האפיים. על כן, אם נפילת האפיים יכולה חלילה לגרום לחילול שם שמיים היא אסורה.

שמו של יהושע, הוא ה' יושיע, וזוהי המהות של תפילתו. לכן הוא התפלל על הנקודה הזו של שיתוף שם ה' עם שמו של עם ישראל.