"Φοιτήτριες ζητούν εργασία" σχετικά με την παράσταση

μανία θεάτρου 

nobody, not even the rain, has such small hands 
κανένας, ούτε ακόμη η βροχή, δεν έχει τόσο μικρά  χέρια
E.E. Cummings


 

«Φοιτήτριες ζητούν εργασία» Ή η φιλοσοφία στο θέατρο. Είναι το  θεατρικό έργο του Γιάννη Φαρμακίδη το οποίο παρουσιάστηκε στον Βόλο, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα, στο κινηματοθέατρον Αχίλλειον, από 25 έως και 28 Μαΐου 2012. Έπαιξαν  η Κατερίνα Βαϊράμη και η Ματίνα Τριανταφύλλου. 

 Δελτίο Τύπου 

 Η φιλοσοφία στο θέατρο 

 Γνώθι σαυτόν. Έτσι έλεγε μιά επιγραφή στο μαντείο των Δελφών. Και αυτήν την προτροπή ο Σωκράτης την έκανε βάση της προσωπικής ζωής και θεμέλιο της φιλοσοφίας του. Αλλά πώς μαθαίνει κανείς τον εαυτό του; Την απάντηση δίνει ο μαθητής του Πλάτωνας στον διάλογο «Αλκιβιάδης Α΄». Και ψυχή ει μέλλει γνώσεσθαι αυτήν, εις ψυχήν αυτή βλεπτέον. (133b) Που θα πει, αν η ψυχή είναι να γνωρίσει τον εαυτό της, σε ψυχή πρέπει να κυττάξει. Αυτή η ιδέα του κυττάγματος σε μιά άλλη ψυχή στάθηκε η αφορμή για να γράψει ο Γιάννης Φαρμακίδης ένα θεατρικό έργο με τίτλο «Φοιτήτριες ζητούν εργασία» και θέμα την αναζήτηση του εαυτού.

 Η φιλοσοφία δεν είναι ενασχόληση επί αφηρημένων ζητημάτων και για αργόσχολους ανθρώπους. Η φιλοσοφία, όπως την διαμόρφωσε ο Πλάτωνας, αφορά καθημερινά, πρακτικά, χειροπιαστά ζητήματα που όλα τους απολήγουν στην ανάγκη του Γνώθι σαυτόν. Διότι όταν κάποιος δεν ξέρει τι πραγματικά είναι, τι θέλει, τι μπορεί να κάνει, τότε ούτε σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό μπορεί να ακολουθήσει, ούτε στην εργασία του να πετύχει, ούτε στις προσωπικές του σχέσεις να βρει γαλήνη. Η φιλοσοφία, λοιπόν, είναι ανάγκη καθημερινή, όπως ο καφές, ας πούμε.

 Και τι βγαίνει με το κυττάξει κάποιος σε μιά άλλη ψυχή; Σε μιά οποιαδήποτε ψυχή; Όχι, βέβαια. Χρειάζεται να κυττάξει στην αρετή της άλλης ψυχής, μιάς ενάρετης ψυχής, και να συγκρίνει τον εαυτό του μ’ εκείνη την αρετή. Και ν’ αποκτήσει έτσι σημείο αναφοράς. Και τι είναι αρετή; Είναι αυτό που ο καθένας θεωρεί ως υπέρτατο αγαθό. Ο αθλητής τον έλεγχο του σώματός του, ο τεχνίτης την αφομοίωση της τεχνικής, ο ασκητής την άρνηση των εγκοσμίων. Αυτοί οι τρεις του παραδείγματος, θα διαλέξουν μιά άλλη ψυχή που θα την θεωρήσουν (το ρήμα «θεωρώ» σημαίνει στην κυριολεξία «βλέπω») ως πρότυπο και επιδιώκοντας την εγγύτητα προς αυτήν την ψυχή, θα γνωρίσουν τον εαυτό τους.

 Οι φοιτήτριες του θεατρικού έργου που αναφέραμε, ψάχνουν να βρουν μιά εργασία. Κι αυτό το ψάξιμο τίς οδηγεί στην αναζήτηση ενός προτύπου αρετής, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ζωής. Και τότε ανακαλύπτουν τις αδυναμίες τους , αλλά και τις δυνατότητές τους. Το έργο δεν είναι διδακτικό, δεν προσφέρει παραδείγματα προς μίμηση. Απλά δείχνει την διαδικασία αναζητήσεως του εαυτού, του Γνώθι σαυτόν, μέσα από το κύτταγμα σε μιά άλλη ψυχή.

 Οι ηθοποιοί θα βρίσκονται πάνω στην σκηνή μία ώρα πριν την τυπική έναρξη της παραστάσεως και θα ζουν από πριν την ζωή των ηρωίδων που υποδύονται. Οι θεατές είναι ευπρόσδεκτοι να ανεβούν και οι ίδιοι στην σκηνή, να μιλήσουν, να συναναστραφούν με τις ηθοποιούς, ακόμη και να παραμείνουν δίπλα στις ηθοποιούς κατά την διάρκεια της παραστάσεως. Είναι πιθανό, και εφ’ όσον οι ηθοποιοί έχουν ανάλογη διάθεση, να ζητήσουν από κάποια θεατή να συμμετάσχει σε κάποιες σκηνές του έργου.

 Οι συντελεστές της παραστάσεως δεν αποτελούν τυπική θεατρική ομάδα, κάτι τέτοιο θα ήταν ανυπόφορα ανιαρό. Οι συντελεστές της παραστάσεως είναι ελεύθεροι έως και ελευθεριάζοντες εραστές και ερωμένες της Τέχνης. Και προσκαλούν όσους ελευθερογνώμονες διακατέχονται από τον ίδιο έρωτα και που δεν αντέχουν τα τετριμμένα και τις πεπατημένες οδούς να έρθουν σε γνωριμία μαζί τους.
 Μπορούν να γράψουν στην διεύθυνση maniatheatrou999@gmail.com και να επισκεφθούν τον ιστότοπο https://sites.google.com/site/maniatheatrou/  

Συνεπείς στην πολυετή συνήθειά μας να δίνουμε στους θεατές των παραστάσεών μας ένα λογοτεχνικό δώρο, αυτή τη φορά προσφέρουμε ένα ποίημα του συγχρόνου, από την Βενεζουέλα, ποιητή Πάμπλο Μόρα. Η μετάφραση είναι του Γιάννη Φαρμακίδη.

 Ίσως ξαφνιαστεί ο αναγνώστης από απρόβλεπτες προστακτικές όπως π.χ. «μούνωσέ με»,   «καφεκοκκίνισέ με», «γυναίκωσέ με», «ερωτοποίησέ με», επειδή δεν υπάρχουν τέτοιες λέξεις. Το ίδιο έχει ξαφνιαστεί  και ο αναγνώστης του πρωτοτύπου επειδή ούτε στην ισπανική υπάρχουν οι αντίστοιχες λέξεις «pubísame», «ensiéname»,  «hembréame»,  «amórame». Αυτές και άλλες λέξεις αποτελούν επινοήσεις, ποιητικῇ ἀδείᾳ, του Πάμπλο Μόρα.

            Το πρωτότυπο κείμενο μπορεί να βρει κανείς σε  κάποιον από τους ακόλουθους ιστότοπους.

http://www.fotolog.com/ninfaurbana/38382597 

http://expresionculturarte.forums2u.com/t10p16-desde-el-alma

 

RÉZAME       ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕ ΜΕ

 

παρακάλεσέ με μάγεψέ με σημάδεψέ με  πάρε με σήκωσέ με

ξεπέρασέ με    κανέλωσέ  με περιχόρεψέ με έχε με

χρόνωσέ με   περδίκλωσέ με τύλιξέ με μούνωσέ με φυλάκισέ με

διάλεξέ με   ξύπνα με ζάλισέ με φώτισέ με μετακίνησέ με

ονόμασέ με σιώπησέ με διαφοροποίησέ με διάτρεξέ με

ξεχώρισέ με  χύσε μου γονιμοποίησέ με άνοιξέ με δέξου με

δέσε με  λύσε με καταδίωξέ με σκέπασέ με

ψιθύρισέ μου  λύγισέ με τάραξέ με νικοτινίασέ με

ταλαιπώρησέ με  διάτρησέ με ανάστησέ με κύκλωσέ με

υλοτόμησέ με αναπτέρωσέ με  νανούρισέ με κύησέ με

κάθισέ με ποντάρισέ με δίδαξέ με καφεκοκκίνισέ με

σώσε με κάλπασέ με κυάνισέ με γυναίκωσέ με

αδέρφωσέ με  ξημέρωσέ με   τρύπησέ με παραμόνευσέ με

αιώρησέ με στερέωσέ με ζύμωσέ με δάσωσέ με ψάρεψέ με

Απρίλωσέ με  γλύψε με κατούρισέ με πυρπόλησέ με

τόξευσέ με μαχαίρωσέ με αΰπνωσέ με κατάκλυσέ με

χαροποίησέ με    ανατάραξέ με  πρόβαλέ με νευρίασέ με

στράβωσέ με   διακλάδωσέ με όπλισέ με πόθησέ με

ερωτοποίησέ με  τρόμαξέ με ενόχλησέ με φεγγάρωσέ με

θέοσέ με  διάφθειρέ με κιθάρωσέ με θρυμμάτισέ με

προστάτεψέ με  οδήγησέ με   πακετάρισέ με σκίασέ με

διάτρεξέ με  σύνδεσέ με  λέρωσέ με βρες με

πάλεψέ με  κρύψε με σύντριψέ με έκπληξέ με

κομμάτιασέ με    αντιστάσου με αισθάνσου με γονάτισέ με

υπόταξέ με  σέλωσέ με καβάλησέ με αποκάλυψέ με

ηρέμησέ με  προστάτεψέ με τύφλωσέ με μπαρκάρισέ με

σκίσε με  στρίμωξέ με εισόδευσέ με απομάκρυνέ με

πλακόστρωσέ με πικάντωσέ με πυγολαμπίδωσέ με καστάνωσέ με

στέψε με  καρδίωσέ με σκόρπισέ με ανόρθωσέ με

κατοίκησέ με   βούϊξέ με ξέρανέ με ευτύχισέ  με

ικανοποίησέ με  περπάτησέ με απόλαυσέ με ζούληξέ με

πρόσβαλέ με   αναστάτωσέ με τεμάχισέ  με αναπτέρωσέ με

χτύπησέ με  κατάστρεψέ με κάψε με μύρωσέ με

πολέμησέ με   σταμάτησέ με ελευθέρωσέ με ανάδειξέ με

αποδυνάμωσέ με  ευλόγησέ με επιτάχυνέ με

καλλιέργησέ με  κάλυψέ με θεοποίησέ με σατανοποίησέ με

σπάσε με  ξύπνα με  γοήτευσέ με θέλξε με αναζήτησέ με

θέλε με  θόλωσέ με αρνήσου με

απόρριψέ με    θάψε με    εξόρισέ με    ξέθαψέ με

Comments