rondkijken in ....

Sleen

alles is gratis

Stadswandeling niet beschikbaar

naar alle andere stadswandelingen

InZicht video niet beschikbaar

naar alle andere InZicht video's

ZichtOp video over Sleen

fotovideo met muziek

understanding Dutch is not necessary


Fotoshow van Sleen

understanding Dutch is not necessary


foto: Jan Geerling cc-by-sa-4.0 

Geschiedenis van  Sleen

De oudste sporen van bewoning in Sleen dateren van zo'n 4500 jaar geleden. De hunebedden in deze omgeving zijn daarvan de stille getuigen. Ooit was Sleen de hoofdplaats van de dingspel Zuidenveld. Dit dingspel was een rechtsgebied dat bestond uit de kerspelen Sleen, Emmen, Odoorn, Zweeloo, Oosterhesselen, Dalen, Schoonebeek en Roswinkel. In 1518 is Sleen een zelfstandige schultambt. 

Op 6 januari 1811 vaardigde Keizer Napoleon van Frankrijk een decreet uit dat ook voor Drenthe gevolgen had. Drenthe werd in communes verdeeld en in elke commune moest een Maire (burgemeester) worden benoemd. In het Rapport van Zuylen van 25 februari 1811 worden 29 gemeenten genoemd. Sleen wordt dan tot de gemeente Zweeloo gerekend. De opsomming van de Drentse gemeenten vinden we in het Koninklijk Besluit van 14 nov. 1815, waarin Sleen ook als zelfstandige gemeente wordt genoemd. 

In 1928 kreeg Sleen een gemeentewapen. De ramskoppen symboliseren de van oudsher belangrijke schapenteelt, tevens duiden ze op de drie dorpen in de gemeente, namelijk Sleen, Erm en Diphorn en tenslotte op de drie grondsoorten in de gemeente. De wildemannen slaan op de vroege bewoning van de streek. De beschrijving is als volgt: "In azuur 3 aanziende zilveren ramskoppen. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels en gehouden door 2 wilden, omkranst en omgord met loof en in de vrije hand eene knots over den schouder houdende, alles van natuurlijke kleur." 

In 1848 werd een gemeentekamer gehuurd, de gemeente had toen 1291 inwoners. In 1890 werd de school nabij de Nederlands Hervormde kerk verbouwd tot gemeentehuis. Deze voormalige school deed dienst als gemeentehuis van 1890 tot 1938. Op 3 oktober 1938 werd een nieuw gemeentehuis aan de Brink in Sleen geopend door de Commissaris der Koningin, Baron de Vos van Steenwijk. Het gebouw is gebouwd in de Neo-klassieke stijl naar een ontwerp van architect B.N.A. Baart te Leeuwarden. In 1979 werd het gemeentehuis uitgebreid naar een ontwerp van architectenburo Wieringa en Dijkstra te Emmen. Op 9 mei 1980 werd deze uitbreiding officieel in gebruik genomen. Tot de gemeentelijke herindeling in 1998 heeft het gemeentehuis dienst gedaan als bestuurscentrum en secretarie. Nu is het voormalige gemeentehuis verbouwd tot een multifunctioneel centrum. Daarnaast is de voormalige raadszaal nog een populaire locatie om te trouwen.