gepubliceerd:  05-02-2024

Fotoblog 1294

 de Rooise reuzenklomp
herinnering aan de bloeiende klompenindustrie

de originele reuzen klomp verdween in de Dommel

In het Dommelplantsoen langs de Corridor staat sinds 1974 een reuzenklomp, maar liefst 281 cm lang. Hij werd geplaatst na initiatief van de Rooise VVV. Hij was niet van hout, maar van polyester en door kwajongens in de Dommel geduwd. De gemeente had zich bereid verklaard de klomp te onderhouden. Die liet daarom een nieuwe maken van beton. Hij weegt 5 ton en kostte tienduizend gulden!

bron: fotorooi.nl

De Reuzenklomp herinnert aan het verleden van Sint-Oedenrode als centrum van de klompenindustrie en de klompenbeurs. In de glorietijd van de klomp werden er zo’n 9.000.000 paar per jaar gemaakt. Ongeveer een kwart van de Nederlandse klompenindustrie bevond zich in het hart van de Meierij: Schijndel, Liempde, Sint-Oedenrode en Best. Bedrijven, mensen en het landschap van de vier dorpen zijn voor een belangrijk deel gevormd door de klompenindustrie. In de hoogtijperiode rond 1900 waren hier per dorp zestig tot tachtig klompenmakerijen die veel werk verschaften aan de vaak grote gezinnen. Ongeveer drie vierde deel van de gemeenschap leefde van de klompenmakerij. 

De unieke leemgrond in deze streek bleek enorm geschikt voor het kweken van populieren. Boeren kregen een voorpootrecht. Ze mochten bomen planten op gemeentegrond langs de weg en verdienden er op die manier een mooi centje bij. Zo is het typerende coulissenlandschap ontstaan dat nu nog steeds beeldbepalend is in de Meierij.

In Best en Sint-Oedenrode is er een klompenmaker vakschool geweest. Sint-Oedenrode organiseert nog steeds een nationale klompenbeurs waarbij een Nederlands kampioen klompenmaken wordt gekozen. De klompindustrie zal in de toekomst vooral door het toerisme blijven voortbestaan. Toeristisch gezien is de klomp een mooi symbool om de dorpen Best, Schijndel, Liempde en Sint-Oedenrode op te sieren.

bron: omroepmeierij.nl - boekpresentatie 'Op klompen naar school'

In de jaren '20 werden er minder klompen verkocht, aangezien steeds meer mensen voor leren schoeisel kozen. Voor die tijd waren leren schoenen duur en alleen weggelegd voor de rijken. Ook de klompen uit België werden steeds goedkoper en daarmee interessanter voor Nederlanders. Om de concurrentie het hoofd te bieden en de klomp weer hip te maken is in Sint Odenrode de klompenbeurs in het leven geroepen. Tot een aantal jaar geleden heeft die plaatsgevonden op de Markt. Nu wordt voor de beurs uitgeweken naar een kleinere locatie.

Mensen droegen vroeger ook veel verschillende klompen. Voor elke gelegenheid was wel een modieuze klomp bedacht. Mensen hadden klompen voor thuis, voor op het werk en er bestonden zelfs zondagsklompen. Om het nog maar niet te hebben over klompen voor bruiloften of geboortes. De verschillende kramen op de klompenbeurs laten de vrouwen, mannen en kindermode zien. Bovendien is klompen dragen gezond

bron: omroepbrabant.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.