gepubliceerd: 03-02-2023

Fotoblog 1229

Tilburg - Gasthuisring 5

Studio de Gruyter

Studio De Gruyter biedt professionele kantoorruimte voor zzp'ers en voor organisaties met één of enkele medewerkers. Het pand is in 1933 gebouwd als kruidenierszaak voor winkelketen P. de Gruyter & Zn. Beneden was de winkel, boven het magazijn. Het familiebedrijf stond in die tijd voor hoge kwaliteit en dat toonde ze in de luxe vormgeving van haar panden. Het gebouw aan de Gasthuisring (destijds Gasthuisstraat) is gebouwd in een expressionistische stijl en heeft, als enige van de circa tien filialen in Tilburg, nog de oorspronkelijke uitstraling. Mede daarom is het een Rijksmonument.

bron: studiodegruyter.nl

De Gruyter was een winkelketen in Nederland, in de 19e eeuw en 20e eeuw. Op het hoogtepunt, in de jaren zestig van de vorige eeuw, waren er meer dan 550 winkels en bijna 7.500 werknemers. Een belangrijk element in de verkooppolitiek was het geven van 10% korting bij inlevering van de kassabonnen. De slagzin van De Gruyter luidde dan ook: En betere waar èn tien procent, alleen De Gruyter. Hierdoor werden trouwe klanten beloond. Als klantenbinder gaf De Gruyter vanaf 1948 elke week een klein cadeautje weg voor kinderen: het legendarische Snoepje van de week. Het werd geïntroduceerd toen na de Tweede Wereldoorlog de suiker van de bon ging en er te veel suiker in aanbod was. Bij enkele guldens aan boodschappen werd ongevraagd snoep voor de kinderen meegegeven. Later werd het "snoepje" een plastic speelgoedje, een spelletje, een poppetje of een boekje. Elke week iets anders. Een langdurige actie was die van kartonnen bouwplaten van huizen en gebouwen. De neergang kwam toen De Gruyter de omslag naar de moderne supermarkt volledig miste. Te lang hield het bedrijf vast aan zijn eigen merken en winkelconcept. In 1976 viel het doek definitief.

De winkels van De Gruyter waren meestal op een hoek gevestigd en hadden vaak een opvallende architectuur, waardoor sommige voormalige winkels nog steeds te herkennen zijn. De winkels kenmerkten zich door luxueuze interieurs, waarbij gebruik werd gemaakt van koper, tegeltableaus, kristallen kroonluchters en houten voorraadbakken.

bron: wikipedia

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.