gepubliceerd: 17-10-2020

Fotoblog 1083

de goedkope steentjeskerk

bij de Steentjeskerk moest op de steentjes worden bezuinigd

De Steentjeskerk in Eindhoven is een kerkgebouw uit 1919 aan de St. Antoniusstraat 5-7 in het stadsdeel Strijp. De kerk is gebouwd voor de parochie van de H. Antonius van Padua te Strijp. De bouw vond plaats na de Eerste Wereldoorlog. De loon- en materiaalkosten waren toen aanzienlijk gestegen. Om de kosten te drukken werd geen gebruikgemaakt van baksteen maar van goedkopere op mergel lijkende stenen uit Kunrade in Zuid-Limburg, de zo genaamde Kunradersteen.  De naam Steentjeskerk is eraan blijven kleven. Het is een bijzonder gebouw geworden.

De groei van het aantal katholieken in de toenmalige gemeente Strijp, met name door het ontstaan van Philipsdorp, leidde in de jaren 1910 tot het inzicht dat een nieuwe parochie nodig was naast de bestaande St. Trudoparochie. Na eerst geweigerd te hebben, ging Mgr. Van de Ven op zoek naar een bouwpastoor. Die werd gevonden in de persoon van pastoor Pulskens, aan wie op 1 september 1916 de opdracht werd verleend. 

Pulsken wilde een niet-Gotische kerk bouwen in de stijl van Romeinse basilieken. De bouw liep vertraging op. Pas op 28 februari 2019 werd de kerk, nog niet helemaal afgebouwd, in gebruik genomen. Zoals gezegd, met de goedkopere Kunradersteentjes. Op het hoogtepunt konden 1000 gelovigen een zitplaats in de kerk vinden.

Op 20 juni 1971 werd de kerk gesloten. De kerk raakte in verval, maar werd in 1977 voor sloop behoed door plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst. Na een grondige opknapbeurt werd het gebouw in 1983 bestemd als museum. Het gebouw werd betrokken door Museum Kempenland. In 2001 kreeg het de status van Rijksmonument. Wegens bezuinigingen van de gemeente Eindhoven is Museum Kempenland gesloten op 8 januari 2012. De kerk is voor een bedrag van 1,18 miljoen euro gerenoveerd (onder andere herstel van de glas-in-loodramen en aanbrengen van dubbel glas). Herbestemming van de kerk als podium voor cultuur-historische tentoonstellingen en projecten bleek niet haalbaar. De kerk is in 2015 verkocht aan Harrie Kolen, eigenaar van Kolen Keramiek en Natuursteen. 

Eind 2018 loopt een verschil van inzicht tussen de gemeente Eindhoven en Kolen over het juiste gebruik van de Steentjeskerk zodanig uit de hand dat de gemeente gaat aansturen op ontbinding van de koop- en bruikleen overeenkomst. Het laatste nieuws is dat op 29 mei 2020 duidelijk wordt dat de CDA fractie in de gemeenteraad zich ernstig zorgen te maken over de toekomst en de huidige staat van de Steentjeskerk. Ben benieuwd hoe dit afloopt. . . . . .

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.