rondkijken in ....

Sint Anna ter Muiden

in Zeeuws-Vlaanderen vlak bij de Belgische grens

alles is gratis

Stadswandeling niet beschikbaar

naar alle andere stadswandelingen

InZicht video niet beschikbaar

naar alle andere InZicht video's

ZichtOp video over Sint Anna ter Muiden

fotovideo met muziek

understanding Dutch is not necessary


Fotoshow van Sint Anna ter Muiden. 

understanding Dutch is not necessary


foto: Jan Geerling cc-by-sa-4.0 

Geschiedenis van Sint Anna ter Muiden.

Op nauwelijks een paar honderd meter van de Belgish-Nederlandse grens ligt het schilderachtige dorpje Sint-Anna ter Muyden (St.-Anna ter Muiden).  De naam is wellicht afkomstig van het engelse mouth (mond/riviermonding), wat dan Mude in het Vlaams werd.  Mude onstond omstreeks 1200, dus voor dat er van grotere zus Sluis sprake was.  Het voorvoegsel Sint-Anna kwam er in de 15e eeuw.

Het dorp ontwikkelde zich zeer snel, het kreeg reeds stadsrechten in 1242 en werd al in 1252 lid vande Vlaamse Hanze in Londen.  Nauwelijks een eeuw later ging het al bergaf...   Het lijkt wel een slechte gewoonte geweest te zijn van buitenlandse heersers om de havens van het Zwin te plunderen.  Ze waren natuurlijk wel rijk en voortvarend en er waren niet overal verdedigingswallen.  Een makkelijke prooi dus.  De buitenlandse politiek van het machtige Brugge zal er ook wel niet veel goed aan gedaan hebben.   De Engelsen hadden blijkbaar een abonnement op plundertochten tegen Mude. In 1311 hadden zij handelsmaatregelen genomen tegen het Zwinstadje.  In 1405 werd Sluis (toen op de andere oever van het Zwin) door een engelse vloot onder leiding van Admiraal Thomas Clarence (graaf van Pembroke en zoon van de koning) belegerd.   De admiraal werd hierbij gedood en begraven in de kerk van Sint-Anna Ter Muyden.  De Engelsen plunderden het stadje, enkel de kerk werd gespaard.  Na een aantal dagen graafden ze hun bevelhebber weer op keerden ze terug naar Engeland.

De kerktoren is de enige getuige van de woelige geschiedenis van Mude.  De toren stamt uit de 14e eeuw en heeft zelfs de 80-jarige oorlog tussen Spanje en de Noordelijke Nederlanden overleefd.  Het formaat van de monumentale toren staat, op zijn zachtst gezegd, niet in juiste verhouding tot het kleine koor van de kerk.  Het koor is dan ook van jongere datum, toen het stadje niet meer zo welvarend was.  1653 om precies te zijn.

Wanneer u het dorp binnenkomt, kunt u niet naast de grote pomp kijken die op het marktplein staat.  De pomp is uit 1789 en is in Lodewijk XIV-stijl.  Op het pleintje staat ook het Raadhuis, waar geregeld tentoonstellingen worden gehouden.  Het dorp was in het begin van de 20e eeuw overigens een toevluchtsoord geweest voor kunstenaars. Het hele dorp is geklasseerd als beschermd monument.  U vindt er trouwens nog schuren terug waarvan de daken met riet bedekt zijn.  In 1880 werd het dorp bij Sluis gevoegd.