gepubliceerd:  25-11-2023

Fotoblog 1281

 de Gouden Leeuw van Sint Oedenrode

het pand is na 2008 opnieuw opgebouwd met respect voor historische details

Het pand werd al vermeld in de cijnsregisters (een oude belastingvorm) van de Heer van Helmond. In het eerste kwart van de achttiende eeuw werd de familie van Hombergh eigenaar van het pand. Dan komen we voor het eerst in 1737 de naam tegen van Sint Joris.

Den dag van de verkopinge vant voorsreven goet sal gehouden worden op saterdag den tweede meert 1737 na de middagh ten twee uren ten huise van Jacobus Homberge in de Sint Joris binnen de vreijheijt Sint Oedenrode. Aldus gepubliciceert en geaffigeert op Sondag den 24 februarij 1737 binnen de vreijheijt Sint Oedenrode met kennisse vant Officie.

Circa 1832 (begin van het kadaster) zien we Jan van Homberg de herbergier als eigenaar. Hij was ook de burgemeester van het dorp en gehuwd met Maria Brox. Jan overlijdt in 1837, zijn vrouw Maria in 1859. Tot haar dood bleef zij tapster en logement houdster. Dochter Helena huwde in 1839 met Johannes Theodorus van Rijsouw. Na zijn overlijden huwde zij in 1852 met weduwnaar molenaar en bierbrouwer Henricus van den Elzen. Helena bleef tot haar overlijden in 1879 eigenaresse om na de verdeling van haar goederen opgevolgd te worden in 1881 door haar dochter Johanna Theodora Sibilla Rijsouw. Volgens het kadaster volgde er circa 1883 een afbraak en vernieuwing. In de voorgevel werd een hardstenen gevelsteen gemetseld met als opschrift J.T.S. Rijsouw 17 juni 1881, haar geboortejaar en het jaar wanneer het pand haar eigendom werd.

In 1910 nam J.N.L. Alsem het hotel over en kreeg dit de naam Hotel 'Alsem', N.J. Koster nam in 1920 het hotel over en vanaf dat moment stond deze uitspanning bekend als 'Hotel Café Restaurant De Gouden Leeuw'. Later werd Piet Barten eigenaar; op 10 mei 1940 kwam hij in Blerick om het leven bij gevechtshandelingen. Dorotheus van Hastenberg en echtgenote Annie Bakker kochten in 1961 de zaak. In 1965 voorzagen ze Hotel Pension De Gouden Leeuw van een extra etage, waarbij de nokhoogte gelijk bleef. Ook kwam er een nieuwe houten veranda. In 1971 deden ze de zaak over aan hun dochter Mia en schoonzoon Harrie Dahmen. Vanaf het moment dat Mia en Harrie in 2002 hun zaak verkochten aan Van Stiphout staat het pand leeg. Omdat delen van het pand monumentaal zijn, was het jarenlang onderwerp van discussie tussen de gemeente en de projectontwikkelaar. De dichtgetimmerde Gouden Leeuw stond op de Markt te verkommeren. 

In 2008 is de zaak gesloopt. Bij die gelegenheid werd archeologisch onderzoek verricht. Toen bleek dat De Gouden Leeuw voorouders heeft met een respectabele leeftijd. De archeologen zijn tot de conclusie gekomen, dat de kelder in de 15e of 16e eeuw moet zijn gebouwd. Hoe vaak het pand is herbouwd en verbouwd is niet na te gaan, omdat de plaatselijke archieven uit de Middeleeuwen zijn verbrand tijdens de brandschattingen van o.a. de overste van IJsselstein en de troepen van de Graaf van Gelre tussen 1300 en 1543. De opeenvolgende panden door de eeuwen heen zijn telkens weer op de oude fundamenten herbouwd. De locatie is herbouwd met oog voor historie en architectonische waarden. Op het perceel waren twee grote Middeleeuwse kelders met een tongewelf aanwezig, waarvan er één behouden is gebleven en in de nieuwbouw (2013) is geïntegreerd. Het is nu een Café-Restaurant. Het pand is een gemeentelijk monument.

foto: microtoerisme.nl

Café Restaurant De Gouden Leeuw in 2016

foto: ed.nl

Hotel Restaurant De Gouden Leeuw in de jaren 30 van de vorigie eeuw

foto: microtoerisme.nl

een tevreden roker is geen onruststoker ?

foto: microtoerisme.nl

Poort in pad dat vroeger naar
bleekveld bij de Dommel leidde

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.