gepubliceerd:  25-05-2021

Fotoblog 1121

Sint Anthony Gasthuis Groningen

patiënten van het dolhuis vormden op zondagmiddag een toeristische attractie

Het Sint Anthony Gasthuis in Groningen is een Rijksmonument. Het is in 1517 gesticht voor de opvang van armen en zieken. Bij de bouw van het gasthuis werd gebruik gemaakt van materiaal afkomstig uit het afgebroken kasteel aan de Rademarkt.  In eerste instantie werd het gasthuis bewoond door arme bejaarden, maar later ook door pestlijders (1608-1644). Dat deze mensen terecht kwamen in dit gasthuis is niet zo verwonderlijk. De Stadjes hadden de zieken en gekken liever niet al te dicht bij ze in de buurt. De ligging van het gasthuis, net buiten de Oosterpoort aan de rand van de stad was dan ook ideaal.

Vanaf 1702 (tot 1844) nam het Anthony Gasthuis de status van dolhuis over van het Peper- en het Pelstergasthuis. Vanaf dat moment kregen geesteszieken hier onderdak. Een lucratieve ontwikkeling voor het gasthuis, want het kostgeld van de patiënten zorgde voor een stabiel inkomen. Daarbij vormden de patiënten op zondagmiddag een toeristische attractie, die veel bekijks trok. De opheffing van het dolhuis in 1844 betekende dan ook een gevoelige klap en er moest een grote inzameling onder de bevolking aan te pas komen om in 1851 het gast huis open te houden.

Aan de voorzijde (aan de Rademarkt) is het hofje toegankelijk via een zeventiende-eeuwse, fraai gebeeldhouwde zandstenen poort. De achterste hof is in 1927 gerealiseerd met de bouw van een aantal woningen in een eenvoudige Amsterdamse Stijl. Aan de verschillende gevelstenen is goed te zien dat het Sint Anthony Gasthuis flink wat verbouwingen en renovaties heeft doorgemaakt in de loop der eeuwen.

Door de eeuwen heen woonden er zogenaamde conventualen in het gasthuis, bewoners die zich inkochten en zich daarmee verzekerden van een verzorgde oude dag. In de 20ste eeuw komt het verschijnsel van gewone huur op doordat er te weinig mensen zijn die zich nog willen inkopen. De laatste conventuaal vertrok in 1993. 

De belangstelling voor het gasthuis (Hofje) nam af toen overal bejaardenhuizen verrezen. Vanaf 1957 werden daarom ook jongere bewoners toegelaten, waaronder studenten. Nu zijn de huurders tussen de 30 en ruim 90 jaar. Het streven is de populatie een afspiegeling te laten zijn van de samenleving. Het Hofje is een oase van rust en een aantrekkelijke woonplek, er is een wachtlijst voor in totaal 40 woningen, waarvan een is ingericht als Bed & Breakfast.

foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto:microtoerisme.nl
foto:microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.