Jan Geerling (1947)


Dag, ik ben Jan Geerling, voorzitter van de Stichting Microtoerisme InZicht.

 In dit onderdeel van de website vind ik het leuk iets meer over mijzelf te vertellen en over de apparatuur en programmatuur die ik gebruik. Mijn vrouw Edith en ik behoren tot de bevoorrechte categorie van de “gouden genieters”; zeg maar  de actieve post-actieven.  Al een groot aantal aantal jaren zijn we enthousiaste microtoeristen. Trouwens, als u wilt weten wat ik in mijn werkzame leven heb uitgespookt moet u hier klikken.

 Mijn eerste apparatuur.

Mijn eerste echte computer (met tekstverwerking, spreadsheet en database) kocht ik in 1980, een TRS80 model III. Sindsdien zijn er steeds nieuwe, snellere en betere computers aangeschaft. Mijn eerste digitale camera kocht ik in 2002, een 3 megapixel Fujifilm FinePix S602 Zoom. En toen kwam alles bij elkaar: microtoerisme - computers -fotografie. Sinds die tijd ben ik gegrepen door digitale fotografie en alles wat daarbij komt kijken.

 Het begin.

In de loop van de jaren heb ik vele duizenden foto’s van mooie steden in Nederland en daarbuiten, op mijn harde schijf staan. En dit aantal groeit jaarlijks. Een aantal jaren geleden ben ik begonnen, met behulp van het programma Magix Video de Luxe DVD’s samen te stellen van een aantal mooie steden waarvan ik foto’s heb genomen. Dat programma is ideaal om foto’s en film te combineren met muziek, titels en ingesproken teksten. Wil zo’n video presentatie van foto’s een beetje vaart houden, dan moet je al gauw rekenen op 100 - 200 foto’s per 15 minuten presentatie.

U ziet, als foto verwerkende micro-toerist is het hard werken. Met Magix Video de Luxe maak ik de InZicht video's. De InZicht video's zijn ingesproken en geven veel historische informatie over de steden. De ZichtOp video's hebben een ander karakter: een korte visuele kennismaking met mooie steden, met alleen een achtergrond muziekje. Voor het vervaardigen van de ZichtOp video's maakte ik gebruik van het programma Paint Shop Photo Project Creator van Corel.

Mijn website.

De documentaire DVD’s van mooie steden waren in het eerste jaar leuk tijdens bezoek van vrienden en familie, bijvoorbeeld als pauze programma, als wij de laatste hand leggen aan het diner. Maar veel meer dan dat deed ik  er niet mee. Toen ben ik op het idee gekomen een website samen te stellen met, per mooie stad, een selectie van foto’s en foto-video’s met bijbehorende historische achtergrond info: “het plaatje met een praatje”. Ik voel mij geslaagd in mijn opzet als mensen door het zicht op het heden (het plaatje) hun inzicht in het verleden (het praatje) vergroten: In Zicht. Inmiddels is de eerste website  in 20212 vervangen door een nieuwe website. En  nu, in 2020  is de hele site weer op de schop gegaan. De nieuwe Google Sites maakt het mogelijk responsieve websites te bouwen. Responsief wil zeggen dat desite rekening houdt met het soort scherm waarop de site wordt bekeken: portret afmeting op een smartfoon, min of meer vierkant op een iPad en landschap afmetingen op een laptop of desktop.

 Mijn apparatuur anno 2020.

In de praktijk gebruik ik sinds enkele jaren uitsluitend mijn Panasonic DMC-TZ100 een high-end compact zoom camera. Een ideale camera om semi professionele foto's en video's mee te schieten. Twee andere veel zwaardere camera's bezit ik nog wel maar, eerlijk is eerlijk, gebruiken doe ik ze bijna niet meer. De smartfoon gebruik ik alleen in noodgevallen om mee te fotograferen. 

Mijn software anno 2020.

Als primair foto bewerkingsprogramma gebruik ik nog steeds Paint Shop Pro, maar dan versie 2020. Voor het vervaardigen van panorama foto's gebruik ik het gratis Microsofts Image Composite Editor. Daarnaast gebruik ik ook nog 2 plug-in programma's: GRFX Studio Pro en de NIK collectie met 8 verschillende filters. Je ziet het, een uitgebreide set waarmee ik grote aantallen foto's 'te lijf' kan gaan.

De InZicht video's  stel ik samen met Magix Video de Luxe Premium. Dat programma gebruik ik ook voor het vervaardigen van ZichtOp video's. Maar dat wissel ik af met het programma Ashampoo Slideshow Studio HD 4. Het opnemen en bewerken van gesproken tekst (voor de InZicht video's) gebeurt met Magix Audio & Music Lab Premium.

Deze nieuwe website heb ik gebouwd met behulp van de nieuwe Google Sites. Dit gratis programma kan ik iedereen aanbevelen die een eenvoudige website wil maken. Ik beschouw het als een lichtend voorbeeld van geniale eenvoud.

 Webruimte.

De foto-video filmpjes die in de site worden vertoond heb ik ondergebracht op de site van YouTube (Google). Het complete foto archief is ondergebracht bij Google Foto's. De website is ontwikkeld met en ondergebracht bij de nieuwe Google Sites. Alle bestanden staan op de Google Drive. De wandelingen en audiotours staan op de OneDrive van Microsoft. 

 Persoonlijke achtergrond.

In mijn jonge jaren heb ik geroken aan de analoge fotografie. Dat heb ik niet lang volgehouden omdat ik merkte er geen gevoel voor te hebben en het allemaal te bewerkelijk was. In 1975 ben ik afgestudeerd als civiel technisch verkeersingenieur aan de Universiteit Delft. Van 1975 tot 1996 heb ik in diverse functies gewerkt als medewerker en manager bij de gemeentelijke overheid. Van 1996 tot 2004 heb ik mij als zzp-er toegelegd op verander management. Toen heb ik de 'Gouden Driehoek' van organisatieverandering met draagvlak ontwikkeld. In het gelijknamige video college hieronder komt u meer daarover te weten.

Tekst loopt door na de video

In 2004 ben ik 'gouden genieter' geworden: aan mijn werkzame leven kwam een einde. In 2002 had ik mijn eerste digitale camera gekocht. Een ware ontdekking. Je kon net zoveel foto's maken als er op het geheugenkaartje paste, En dat waren er heel veel. En die foto's kon je zelf bewerken met software! Dat was het moment dat ik fotograferen leuk begon te vinden. Met die grote hoeveelheid foto's kan je foto-video's vervaardigen die je op YouTube kan zetten. En zo is het begonnen. ...

Edith (mijn echtgenote) en ik hebben inmiddels vele steden in Nederland, Frankrijk, Duitsland en België bezocht. Tijdens de fotoshoots kregen we het idee ook stadswandelingen te vervaardigen die we gratis op een daarvoor ontwikkelde website gingen aanbieden. In 2012 besloot ik de activiteiten onder te brengen in een stichting: de Stichting Microtoerisme InZicht, een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Kort daarop vond een inspecteur van de belastingen het zo'n leuk initiatief dat het zelfs het predicaat mocht gaan voeren van een Culturele ANBI.

Het resultaat tot nu toe (maart 2020):