gepubliceerd: 19-11-2021

Fotoblog 1155

het huis met de rode luiken

nu een chique appartementen complex in hartje Utrecht

Domkanunnik Evert Zoudenbalch behoorde tot een voorname familie in Utrecht. Hij was schatbewaarder van de Dom. Omstreeks I467 liet hij een groot huis aan de Donkerstraat bouwen. Het huis bestond eigenlijk uit meerdere oude panden, waar In twee fases een grote nieuwe natuurstenen gevel voor werd geplaatst. Door de achterliggende oudere huizen was de nieuwe gevel niet geheel symmetrisch en waren de afstanden tussen de vensters niet overal even breed. Evert Zoudenbalch was rond 1460 ook verantwoordelijk voor het ontstaan van de 3e Buurkerksteeg, een steeg die van het huis Zoudenbalch naar de Buurkerk (zie fotoblog  1154) voert.

ZoaIs de dure voorgevel in Naamse steen al suggereerde. was ook het interieur rijk uitgevoerd.  Na het overlijden van Evert Zoudenbalch In 1503 bleef het huis voor lange tijd nog in bezit van de familie Zoudenbalch. Na de Reformatie van 1580 fungeerde het pand enige tijd als schuilkerk. In de achttiende eeuw werd er een rooms-katholiek weeshuis ondergebracht. In 1903 brandde het huis In de Donkerstraat grotendeels af. De gevel werd onder leiding van architect Pierre Cuypers in 1905 in de oude staat hersteld. Het grootste deel van het achterliggende huis werd echter door nieuwbouw vervangen. Huis Zoudenbalch is in 2011 verbouwd en er bevinden zich nu 24 appartementen in het pand.

Aan de achterzijde, aan de Mariaplaats, staan enkele panden die deel uit maakten van het Zoudenbalch bezit.  Op Mariaplaats 28 staat de voormalige achterpoort van huis Zoudenbalch. Dat gebouw stamt uit de 2e helft van de 15e eeuw en is voorzien van een balustrade langs het dak. Mariaplaats 9 en 10 betreft een in de 17e eeuw achter één gevel samengevoegd pand. Het pand bestaat uit twee bouwlagen met een kap evenwijdig aan de straat en een kelder. Het middeleeuwse huis is, ondanks de latere verbouwing, grotendeels gehandhaafd. Van oorsprong was het vierkant stenen huis uit de 14e eeuw met een daarnaast gelegen poort met een steeg. In de eerste helft van de 15e eeuw werd het pand vergroot en kwamen de poort en een deel van de steeg binnen de muren te liggen. Het resterende deel van de steeg is tot op heden gehandhaafd. Dat dit pand deel uitmaakte van het Zoudenbalch bezit wordt in het huis ook bevestigd door muurschilderingen van wapens. In de 17e eeuw worden de huizen Mariaplaats 9 en 10 achter een gevel samengetrokken. In de 18e eeuw wordt het huis aan de achterzijde met een travee uitgebreid. Het pand is een monument omdat het van groot bouwhistorisch belang is vanwege zijn plaats binnen het Zoudenbalch-bezit. Tevens is het pand van architectonisch belang vanwege zijn markante ligging.

foto: nicrotoerisme.nl
foto: nicrotoerisme.nl
foto: nicrotoerisme.nl
foto: nicrotoerisme.nl
foto: nicrotoerisme.nl
foto: nicrotoerisme.nl
foto: Francuys op wikimedia

Gezicht op het voormalig poortgebouw
van het huis Zoudenbalch

foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

binnenzijde voormalig poortgebouw  van het huis Zoudenbalch

foto: UtrechtAltijd

Gezicht op het voormalig poortgebouw
van het huis Zoudenbalch

foto: Rijksmonumenten.nl

Mariaplaats 9-10 maakte in de middeleeuwse opzet deel uit van het Zoudenbalch bezit.

foto: Marina op Flickr

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.