gepubliceerd: 29-10 -2021

Fotoblog 1151

een groot claustraal huis, gebouwd door een kanunnik

een kanunnik hoefde niet arm te zijn

Een claustraal huis is een (stads)woning die in de middeleeuwen en later bewoond werd door een seculiere kanunnik (= een lid van een seculier kapittel). Kanunnikenhuizen bevinden zich meestal binnen de claustrale singel of immuniteit van het kapittel, een afgebakend gebied rondom de kapittelkerk, waar slechts het kerkelijk recht van toepassing was.

Bij het vaststellen van de kloosterregel voor seculiere kanunniken in het begin van de 9e eeuw, werd ervan uitgegaan dat kanunniken gemeenschappelijk zouden leven, ook al hoefden ze geen kloostergeloften af te leggen en geen afstand te doen van hun bezittingen. Vanaf de 11e of 12e eeuw zeiden de kanunniken het gemeenschappelijk leven vaarwel. Zij lieten voor zichzelf binnen de immuniteit woonhuizen bouwen, die meestal waaiervormig om de kerk en de bijgebouwen heen kwamen te liggen.

Ook in Utrecht staan claustrale huizen. Bijvoorbeeld Achter de Dom 7. Daar bouwde een (beslist niet arme) kanunnik rond 1400 zo'n claustraal huis. Met een hoge toren met kantelen en een traptoren is het bepaald imposant. Rond 1500 is er een gepleisterde zijvleugel aan toegevoegd. Tijdens een restauratie in 1894 zijn de kantelen op de toren gereconstrueerd.

Ten tijde van het koninkrijk Holland was het de woning van de prefect van koning Lodewijk Napoleon. Het huis bleef particulier bewoond tot aan het begin van de 19e eeuw de gemeente Utrecht het in bezit kreeg en er een politiebureau in vestigde. Sinds 1867 is de oude kapittelzaal in gebruik door de Utrechtse universiteit.

foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: Google maps (bewerkt)
foto: microtoerisme.nl

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.