rondkijken in ....

Gouda

alles is gratis

Stadswandeling in Gouda

de InZicht 'Veerstal' stadswandeling

een wandeling door historisch Gouda van 6,5 km.

Een stadswandeling waarin u veel te weten komt over de rijke geschiedenis van Gouda, met de Waag, het stadhuis met klokken- en poppenspel, de Sint Janskerk, de Haven en vele mooie panden. Te veel om op te noemen. En dat alles op een paar vierkante kilometer. 

kies: print (pdf) of audiotour (zip)


InZicht video niet beschikbaar

naar alle andere InZicht video's

Fotoshow van Gouda

understanding Dutch is not necessary


foto: Jan Geerling cc-by-sa-4.0 

Geschiedenis van Gouda

Gouda is ontstaan in de elfde eeuw bij de monding van de Gouwe in de Hollandse IJssel. De nederzetting werd snel van grote betekenis. De monding van de Gouwe werd uitgebreid tot haven. De stad profiteerde vooral van de drukke binnenvaart tussen Vlaanderen en Holland. In 1272 kreeg Gouda stadsrechten van graaf Floris V van Holland. In de middeleeuwen ontwikkelde Gouda zich tot een belangrijk handels- en nijverheidscentrum. In de veertiende en vijftiende eeuw werd de stad geteisterd door grote stadsbranden. Veel inwoners werkten in de verschillende bierbrouwerijen die de stad rijk was. Bovendien bestond er een aanzienlijke lakennijverheid en werden pijpen en plateel geproduceerd. Goudse lakens, Goudse pijpen en Gouds aardewerk werden ook geëxporteerd en genoten grote nationale en internationale bekendheid. Gouda werd de vijfde stad van Holland.

De stad vervulde ook een belangrijke regiofunctie. De kaas uit het uitgestrekte veenweidegebied rond Gouda werd eeuwenlang in de Goudse waag gewogen en op de markt gebracht. Deze kaas was als ‘Gouda volvet’ een begrip. Daarnaast bezat de stad tot 1977 de grootste varkens- en biggenmarkt van Nederland. Midden negentiende eeuw kreeg de stad een spoorwegverbinding met Utrecht. In de negentiende en twintigste eeuw verdienden veel inwoners hun brood in de fabricage van kaarsen en siroopwafels. Gouda werd een echte industriestad, later in de twintigste eeuw kwamen daar distributie en informatietechnologie bij. Met twee spoorwegstations aan de drukke spoorlijn Den-Haag, Rotterdam en Utrecht, een lightrailverbinding met Alphen aan den Rijn en rijksweg A12 heeft Gouda uitstekende verbindingen over land. Veel toeristen bezoeken de stad met haar vele oude gebouwen en monumenten. In de twintigste eeuw is de bevolking gegroeid van 22.000 inwoners aan het begin van de eeuw tot ruim 71.000 in 2005.