gepubliceerd:  30-10-2023

Fotoblog 1276

geschiedenis van de Rooise 'Den Bonte Os' 

de eigenaar sloot de zaak vanwege de Elfstedentocht die hij wilde uitrijden

Het Griekse restaurant en de pizzeria op Heuvel 4-6 zijn gehuisvest in een oud pand. Boven de deur is het jaartal 1614 aangegeven. Volgens de protocollen en verpondingen moet dit inderdaad al een zeer oud pand zijn geweest. De naam ‘De Bonte Os’ komen we pas in 1725 voor het eerst tegen. Wegens executie werd het pand in 1725 verkocht aan Matijs Huijskens. Dan komen we het in de protocollen tegen als ‘Den Bonte Os’. Matijs werd rond 1735 opgevolgd door de volgende koper, Reinier van den Broek. Wanneer de weduwe van Reinier eigenaresse is komen we haar tegen in de huizenlijsten. Haar medebewoners in 1761 zijn Salomon Moses en de weduwe Hendrik van Hirtum.

Via Jan Peter van Dijk en later Gijsbert de Poorter komen we aan bij het kadaster in 1832. Daarin lezen we dat Hendrik Willem van den Boom de eigenaar was. Zijn zoon Reinier neemt de zaak over en komt in de patentregisters voor als: tapper, biljarthouder, looier van leer met een kuip en als houder van een overdekte kolfbaan.

Het pand komt circa 1888 voor met de naam ‘De Gouden Leeuw’, zijnde een logement met schuur, erf, en tuin, benevens vier huizen met erf die achter het pand stonden. Theodorus van Liempd, kuiper en herbergier, was de volgende koper. Opgevolgd door Martinus van Oorschot, caféhouder en schoenmaker. Hij zat in het linker gedeelte en Johannes van Oorschot, brood- en banketbakker, zat in het rechter gedeelte. Dat laatste gedeelte werd in 1947 gehuurd door Pieter van Aarle, hij runde daar met zijn familie een goedlopende bakkerij met winkel. Het was voor de huurder van Aarle en de pachter van het café van het linker gedeelte, de familie Koosje en Hans van Steijn, dan ook een hard gelag toen plotsklaps het pand werd verkocht aan “Etos” Coöperatieve Verbruiksvereniging en Broodbakkerij. Heel Rooi stond op z’n kop: twee hardwerkende gezinnen werden zomaar op straat gezet.

Maar het tij keerde bij het faillissement van Etos. De gebroeders van Aarle, zonen van Piet en Betsie, kregen de gelegenheid om het pand in 1974 terug te kopen. Jan begon er de bistro Sint Joris en Gijs een winkel en bakkerij in Anton Pieck stijl. Gijs bakte er brood tot 1989 en ondanks de drukke zaak wist hij in de winter van 1986 de Elfstedentocht uit te rijden. Op de winkelruit stond in grote letters ‘Wegens Elfstedentocht gesloten’. Wilhelmien, zijn vrouw, deed de winkel en vervaardigde met naald en draad de prachtigste naaldschilderwerken zoals Sint Joris en de draak voor het Rooise gilde.

bron: Willie Damen van de Mosselaer op BHIC.nl

Nu zit er weer horeca in het pand, een Grieks restaurant en een pizzeria, alleen met andere namen dan op mijn foto ui 2016. Het pand is een gemeentelijk monument.

foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
Collectie Jo van der Kaaij op BHIC.nl
Collectie Jo van der Kaaij op BHIC.nl
Collectie Jo van der Kaaij op BHIC.nl

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.