rondkijken in ....

Arnhem

alles is gratis

InZicht video niet beschikbaar

naar alle andere InZicht video's

ZichtOp video over Arnhem

fotovideo met muziek

understanding Dutch is not necessary

Openlucht museum


Fotoshow van Arnhem

understanding Dutch is not necessary


Openluchtmuseum


foto: Jan Geerling cc-by-sa-4.0 

Geschiedenis van Arnhem

De geschiedenis van Arnhem is oud en bewogen. In de 9e eeuw stond er op die plaats een kerkje, dat behoorde tot de St. Salvatoreabdij in Prüm (Duitsland). Drie eeuwen later werd door de graaf van Gelre tol geheven en ontving Arnhem stadsrechten. Geruime tijd was Arnhem lid van de Hanze. Vooral in de zestiende eeuw werd Arnhem een belangrijke stad, nadat keizer Karel V de stad als de feitelijke hoofdstad en regeringscentrum van Gelderland benoemde. Van 1672 tot 1674 werd Arnhem bezet door Franse troepen. 

In 1820 telde Arnhem slechts 9000 inwoners. In 1859 was dit aantal gegroeid tot bijna 24.000. Vooral in de tweede helft van de 19e eeuw werd het gebied rond Arnhem en Nijmegen erg populair onder de gegoede Hollandse burgerij en gepensioneerden, die terugkeerden uit Nederlands-Indië. Deze mensen verhuisden vanuit het westen van het land naar het oosten. Door deze rijke burgers kreeg Arnhem een elitaire uitstraling. De stad werd in deze tijd ook wel het 'Haagje van het Oosten' genoemd.

1944 was een rampjaar voor Arnhem. Via het westen bij Oosterbeek leverden de Britse Eerste Parachutisten (Airborne) Divisie en een Poolse brigade onder leiding van Stanislaw Sosabowski strijd tegen de Duitsers in een poging om de verkeersbrug over de Rijn open te houden voor de naderende strijdmacht van maarschalk Montgomery. De Britten en Polen leden zware verliezen en moesten zich tenslotte over de rivier terugtrekken.

 Tijdens deze strijd werden veel historische gebouwen zwaar beschadigd of vernield, zodat overal in de stad restauratiewerken noodzakelijk waren. In mei 1945 waren in de binnenstad slechts enkele gebouwen geschikt voor onmiddellijke bewoning. Na de mislukte Slag om Arnhem moesten de Arnhemse burgers op last van de Duitse bezetter de stad in september 1944 verlaten. Grote delen van de stad waren verwoest of in brand gestoken. 95.000 Arnhemmers werden ondergebracht bij gastgezinnen in andere plaatsen in Nederland.