gepubliceerd:  15-01-2023

Fotoblog 1226

Tilburg - Tuinstraat 60

een mooi maar (nog?) niet monument

Dit winkel- woonhuis op de hoek met de Telefoonstraat is (nog?) geen monument. Het tweelaags pand met zolderverdieping is in eclectische stijl gebouwd in 1900, zoals de gevelstenen onder de dakgoten laten zien. Niet bekend is wie opdrachtgever en architect waren.

De gevels met respectievelijk één en twee vensterassen zijn opgetrokken in baksteen. De afgeschuinde hoek steekt als risaliet iets naar voren en omvat de hoofdingang, de erker en eindigt in een puntgevel. De rondboogvensters van het winkelgedeelte hebben een getrapte hardstenen omlijsting met druiplijst. Ook het getoogde venster naast het winkelraam heeft een getrapte hardstenen bovendorpel. De kleine zijdeur heeft een massieve versierde omlijsting met bovenlicht. De vensters op de verdieping zijn getoogd met massieve bovendorpel.

De gevels eindigen in getrapte massieve hoekstukken, ook doorgetrokken in de risaliet. Boven de bakgoten met geprofileerde klossen een mansardedak gedekt met kruispannen en met twee dakkapellen. De houten erker rust op consoles en heeft een deels opengewerkte borstwering en een taps toelopend zinken dak met getande druiplijst. De ramen met roedeverdelingen zijn vermoedelijk origineel; de deuren zijn dit zeker niet. Enkele vroegere gebruikers van dit pand zijn bekend: ‘De Nederlandsche Apotheek’ van A.A.M. van Nunen (1911 tot circa 1914), slijterij Van der Loo (1926-1928), de ‘Amsterdamse Confectiehandel’ (tot 1929) en sigarenwinkelier A.J.A. van Gurchom (1939-1971).


bron: monumententilburg.nl

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.