gepubliceerd:  -2023

Fotoblog 1252

 Roermond - Stadspark Karthuis

met kunstwerk 'De weg naar verzoening'.

Achter een stevige gemetselde kloostermuur ligt het Stadspark van Roermond: de 'Karthuis'. Het park beslaat een groot gedeelte van de tuinen van het voormalige Karthuizer klooster Onze Lieve Vrouwe van Bethlehem dat heeft bestaan van 1376 tot 1783. Van 1841 tot 1961 bood het kloostergebouw onderdak aan het Groot Seminarie van het bisdom Roermond.

Het Karthuizer park is in 1984-1985 aangelegd. Het park herbergt een schat aan culturele en archeologische waarden. Veel hiervan (monnikcellen, middeleeuwse woningen, schuren en kruisgangen) ligt onder de grond. Een monnikcel is opgegraven en in de bestrating zichtbaar gemaakt. Enkele devotiekapellen uit de 19de eeuw staan verspreid over het terrein. Verder wordt het park verfraaid door diverse moderne en oude beelden. Maar vooral, is er het bronzen kunstwerk 'De weg naar verzoening' te zien.

foto: microtoerisme.nl

Kunstwerk: de weg naar de verzoening / Pierre Habets 

foto: flowart.nl
foto: flowart.nl

In december 2011 heeft voormalig minister Deetman zijn rapport over sexueel misbruik in de katholieke kerk gepresenteerd. Er was sprake van 10.000 tot 20.000 slachtoffers binnen de Rooms Katholieke Kerk alleen al in Nederland. Er ontstond een soort schokgolf in de media. Dat raakte kunstenaar Pierre Habets heel erg en het leek voor hem alsof er helemaal niets meer goed was aan het geloof. Hij bleef beseffen dat er elke dag, wereldwijd gezien, miljoenen mensen zijn die oprechte steun ervaren aan het Rooms Katholieke geloof.

Zijn kunstwerk 'De weg naar verzoening' visualiseert wat slachtoffers en misbruikers verbindt: erkenning van het misbruikverleden. Dat is een hoopgevend uitgangspunt. Een weg naar verzoening start met de erkenning van zaken die nooit hadden mogen gebeuren.

Een tweede uitgangspunt bij de ontwikkeling van dit kunstwerk is dat mensen hetzelfde kunnen zien maar iets anders beleven. Ook wanneer slachtoffers en misbruikers oprecht naar elkaar luisteren, kan het zijn dat ze bij hun eigen overtuiging blijven. Zo kan voor de een het boek de Bijbel voorstellen, en voor de ander bijvoorbeeld het Deetman-rapport. De symbolen hebben voor ieder een eigen betekenis; daardoor kan een gesprek tot stand komen.

Als u het kunstwerk goed bekijkt kunt u het volgende ontdekken:
-  Het boek is te ervaren als de Bijbel of als een ander boek, zoals het Deetman-rapport of het Samson-rapport.
- Het misbruikte kind, met een afgeschermd gezichtje, kan zowel een meisje en een jongen zijn.
- De knuffel Dinky (bij de voeten van het kind) verbeeldt de kindertijd. Dat is gebaseerd op het zeer bijzondere slachtofferverhaal van Anita Bosch-Wiss. Sommige kinderen hebben door het misbruik hun kindertijd verloren.

Overige kunstwerken in De Karthuis

foto: microtoerisme.nl

Twee herten - Dolf Wong

foto: microtoerisme.nl

Het gesprek - Wim Rijvers

foto: microtoerisme.nl

Het meisje met de gouden handen - Sjer Jacobs

foto: microtoerisme.nl

Jo Hansen (heemkundige, literator, folklorist en dichter)  - Piet Schoenmakers

foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl

De hertog van Gelder - Joep Thyssen

foto: microtoerisme.nl

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.