gepubliceerd:  14-03-2021

Fotoblog 1108

het Oude Stadhuis is niet oud meer

het Nieuwe Stadhuis van Groningen is in 1994 afgebroken

Het stadhuis van Groningen staat aan de Grote Markt. Het huidige gebouw, ontworpen door architect Jacob Otten Husly in Hollands classicistische, neoclassicistische bouwstijl, staat op de plaats waar al sinds de dertiende eeuw een raadhuis stond. Het werd door Groningers jarenlang aangeduid als Oude Stadhuis, maar sinds de sloop van het Nieuwe Stadhuis in 1994 is het weer gewoon stadhuis.

Het ontstaan van dit gebouw verliep niet bepaald vlekkeloos. Het stadsbestuur had in 1774 een prijsvraag uitgeschreven waarop 36 ontwerpers hadden ingeschreven. De jury bestond uit 1 persoon, Petrus Camper. Een intieme relatie van de burgemeester. De prijsvraag werd gewonnen door Jacob Otten Husly, een kennis van Camper. Zijn oorspronkelijke ontwerp kon echter wegens geldgebrek niet uitgevoerd worden. 

In 1792 maakte Husly een versoberd ontwerp, waarin echter wel de gewenste 'perystyle' (als benaming voor de verhoogde zuileningang aan buitenzijde) was opgenomen. Met de bouw werd in 1793 begonnen, maar door geldgebrek en in inval van Franse troepen rond 1800 liep het project veel vertraging op: het werk laag jarenlang stil. Bij de hervatting van de werkzaamheden in 1802 was het nog net geen bouwval. Pas in 1810 werd het stadhuis in gebruik genomen. Oorspronkelijk had het gebouw een U-vormige plattegrond. In 1872 werd de voorheen open westzijde, de achterkant, echter volgebouwd vanwege ruimtegebrek in het gebouw. Zo ontstond alsnog de binnenplaats die Husly in eerste instantie voor ogen had. In deze periode kreeg het stadhuis ook het vlaggetje geschonken door W.A. Scholten, die tegenover het stadhuis woonde en graag wilde zien waar de wind vandaan kwam. Het vlaggetje staat er nog altijd.

In 1962 werd een uitbreiding (in Groningen aangeduid als het Nieuwe Stadhuis) voltooid naar ontwerp van architect Jo Vegter, een veel bekritiseerd wit marmeren gebouw dat met een luchtbrug verbonden was met het Goudkantoor en het Oude Stadhuis. Zowel inwoners van de stad Groningen als Monumentenzorg waren tegen de bouw van het nieuwe stadhuis omdat dit het historische karakter van het oude stadhuis zou aantasten door de moderne loopbrug tussen het oude en nieuwe gedeelte. Na lang aandringen door de bevolking werd het in 1996 gesloopt, na slechts 34 jaar in gebruik te zijn geweest. Sinds die tijd is het Oude Stadhuis niet meer oud, maar gewoon 'Stadhuis'.

Vanaf 2020 wordt het stadhuis bouwkundig aangepakt. Daarom is In augustus 2020 voor het stadhuis een groot doek gespannen met daarop een afbeelding op ware grootte van het gebouw. Het doek vervult een dubbele functie. Naast het verhullen van de steigers aan het monumentale pand, beschermt het ook de bouwvakkers en de nieuwe beglazing tijdens de restauratie tot 2022.

foto: noorderlink.nl

foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl

Stadhuis  - achterzijde

foto's:  microtoerisme.nl
foto: Henk Tammens

de 'valse' façade voor de gevel van het Groningse stadhuis (2020)

foto: wikipedia

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.