gepubliceerd:  26-08-2021

Fotoblog 1139

hypermoderne industrie als toeristische attractie.

de Meyer werf in Papenburg is een grote toeristentrekker

Tegenwoordig is de Meyer werf in Papenburg een belangrijke attractie. Zo'n 300.000 bezoekers per jaar! Via luchtbruggen in de bouwhallen kunnen de bezoekers het bouwproces van de grote schepen goed volgen. Deze gigantische werf uit 2001 is de laatste in een serie steeds grotere werven. De oude werf aan het Havenkanaal van Papenburg is anno nu heringericht als congrescentrum, opleidingscentrum en restaurant. De eerste Meyer Werf werd in 1795 opgericht. Ook de nieuwste werf is nog steeds in bezit (van de zevende generatie) van de familie Meyer.

Voor de Eerste Wereldoorlog was de Duitse Keizerlijke marine een belangrijke klant van de werf, vooral voor de bouw van hulpschepen, maar ook voor torpedoboten, mijnenleggers en andere kleine oorlogsschepen. De periode tussen de wereldoorlogen was moeilijk. Vlak voor de tweede wereldoorlog trok de scheepsbouwmarkt weer aan. Men bouwde zelfs schepen voor Engelse koloniën. In de Tweede Wereldoorlog werd voor de Kriegsmarine gebouwd. In de laatste weken van de oorlog werd de werf door krijgshandelingen vernield. 

Het duurde tot 1950 voordat de Duitse scheepsbouw de vleugels weer kon uitslaan. De werf Meyer bouwde vooral wat grotere kustvaartuigen en veerschepen voor de vaart op Duitse Waddeneilanden. In 1963 bouwde men de eerste veerboot voor de Oostzee. Dit zou de basis vormen voor een langdurige relatie met Scandinavische veerdiensten. De veerschepen werden steeds groter en werden geleidelijk tot cruiseferry's. Een order voor 6 gastankers voor een Sowjet rederij uit Letland leidde in maart 1974 tot het besluit van de bouw van een nieuwe werf. Al gedurende de aanleg van de nieuwe werf aan het havenkanaal van Papenburg werd het eerste schip gebouwd. De nieuwe werf had een dwarshelling en kreeg later ook een droogdok. De dwarshelling is een methode die in Nederland was bedacht door Cornelis Verolme. 

In 1985 bouwde men op deze dwarshelling het cruiseschip ‘Homeric’. Dit schip van 42.000 brt is waarschijnlijk het grootste schip dat ooit op een dwarshelling is gebouwd. Vertraging in de bouw van de Homeric door het slechte weer, leidde tot het besluit tot de bouw van een overdekt bouwdok. Dit bouwdok kreeg een lengte van 258 meter. De lengte van de hal is 275 meter. De breedte is 101 meter. De hal werd in 1987 in gebruik genomen. Het eerste schip was het cruiseschip ‘Crown Odyssey’ van 34.000 ton. Later kwam de Homeric terug om te worden verlengd in het bouwdok. Het verlengde schip vertrok als ‘Westerdam’ van de Holland America Line.

De cruiseschepen werden snel groter. In 2000 werd besloten tot de bouw van een nog groter overdekt bouwdok. In 2001 begon de bouw van de ‘Norwegian Star’, een cruise schip van 92.000 ton. De nieuwe hal was 375 meter lang, 125 meter breed en 75 meter hoog en de montagehal was 360 meter lang, 100 meter breed en 15 meter hoog. In deze hal wordt gewerkt met bouwblokken van 800 ton. De rivier de Ems moest verder worden uitgediept. Sinds 1997 maakt Meyer Werft onderdeel uit van de Meyer Neptun Group, samen met de Neptun Werf uit Rostock. Van de twintig scheepswerven die in 1920 in Papenburg waren gevestigd is de Meyer Werf als enige overgebleven. 

foto: microtoerisme.nl

de oude werf heeft een nieuwe bestemming gekregen: congrescentrum, opleidingscentrum, restaurant

foto microtoerisme.nl
foto microtoerisme.nl
foto microtoerisme.nl
foto microtoerisme.nl
foto microtoerisme.nl
foto microtoerisme.nl
foto microtoerisme.nl
foto microtoerisme.nl

Deze scheepsboeg is door leerlingen van de Meyerwerf gebouwd. De boeg laat de band zien tussen de economie van Papenburg en de scheepsbouwtraditie  die de stad kent.

foto microtoerisme.nl
foto microtoerisme.nl
foto: Nicole Koeler op wikimedia

De gigantische nieuwste Meyerwerf.

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.