gepubliceerd: 31-08 -2021

Fotoblog 1140

Meyer's molen had wind- en stoomaandrijving.

de jongste molen van Papenburg is ook de laatste

Vroeger drukten meerdere molens hun stempel op het silhouet van Papenburg. Meyer's molen, een 3 verdieping hoge Hollandse  bovenkruier, werd in 1880 door molenaar H.G. Vosberg gebouwd. Het is daarmee de jongste en de laatste molen van Papenburg. Het is een korenmolen, anders dan de toen aanwezige zaagmolens die het hout voor de scheepsbouw leverden. De molen was uitgerust met roterende rollen waarmee het koren wordt gebroken en tussen roterende rollen wordt gemalen. De aandrijving kwam eerst alleen door windkracht. Maar al snel werd, voor het malen van graan bij windstil weer, een stoommachine ingebouwd die met turf en kolen gestookt kon worden. Een voor die tijd zeer moderne toepassing. Na 1930 kwam de molen, door de omringende bebouwing, steeds meer in de "windschaduw" waardoor alleen nog maar met stoomkracht werd gemalen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de stoommachine vervangen door een elektromotor.

Toen de kosten van de molen te hoog werden verkocht de eerste molenaar Vosberg de molen aan Julius Samson, die de molen pas in gebruik nam nadat zijn molen aan de Umländerwiek afbrandde. In 1906 kocht de naamgever van de molen, Christoph Meyer, de molen aan. Na de Tweede Wereldoorlog raakte de molen in verval. In 1953 werd de stelling afgebroken en werden de wieken verwijderd. Lange tijd bleef de molen onttakeld staan, totdat in 1998 de gemeentelijke overheid het bouwwerk aankocht en de molen liet restaureren. De molen is sinds 2000 weer maalvaardig. Sindsdien is Meyer's Molen een pronkstuk aan de buitenkant en een spannend stukje technische geschiedenis aan de binnenkant. Naast de grotendeels authentieke inrichting uit de 19e eeuw, beschikt de Meyer's Molen ook weer over de stoomaandrijving die de molenaar onafhankelijk maakte van de schommelingen van de wind.

foto microtoerisme.nl
foto microtoerisme.nl
foto microtoerisme.nl
foto microtoerisme.nl
foto microtoerisme.nl
foto microtoerisme.nl
foto microtoerisme.nl

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.