gepubliceerd:  20-03-2022

Fotoblog 1178

de voormalige Ambachtsschool van Heerlen

wegens de enorme stroom nieuwe leerlingen was de school in 1913 al gauw te klein

Op 1 augustus 1913 startte de bouw van de Heerlense  ambachtsschool. In de door Jan Stuyt ontworpen school werd de ambachtsschool en de mijnschool gevestigd. Het doel van deze scholen was om de mijn te voorzien van technisch personeel (arbeiders en beambten). Het gebouw was niet opgewassen tegen het groeiend aantal leerlingen. Uitbreiding volgde op uitbreiding. Vele duizenden leerlingen later, in 1980, wordt de school gerenoveerd en 13 jaar daarna is het gedaan met het onderwijs in de ambachtsschool, de LTS vertrekt en het gebouw komt leeg te staan. Het gebouw werd door ABP aangekocht. Heel Heerlen is in shock als op 31 oktober 1996 een grote brand het gebouw verwoest. Gelukkig wordt er besloten tot renovatie en uitbreiding en in 1999 is het pand klaar om de nieuwe eeuw in te gaan. APB verkocht de voormalige ambachtsschool nadat haar verzekeringsbedrijf Loyalis en hypotheekverstrekker Obvion waren overgedaan aan respectievelijk ASR en Rabobank. Het kantoorgebouw is anno 2020 in eigendom bij Florisse Lindestaete B.V. te Amsterdam.

Dit bouwwerk heeft een hiërarchische structuur en bestaat uit een dominante hoofdpartij en inschikkelijke zijgedeelten. Deze driedeling is kenmerkend voor het oeuvre van Jan Stuyt. Hij heeft daarover gezegd dat architectuur een uiting is van geestelijke intentie. Stuyt ontleedde eerst de onderdelen van een gebouw, om deze vervolgens weer samen te stellen tot een groter (paleisachtig) geheel met een zelfstandige waardigheid. De onderdelen zijn klassiek aandoende blokken met een tentdak, fries, speklagen en hoeklisenen. De markante vista (zichtas) met daktorentje en façade speelt de voornaamste rol, terwijl de linker en rechter L-vormige vleugels bijdragen aan de invulling van de straatwanden in de omgeving van het schoolgebouw. Het ijzeren hekwerk met de medaillons van de verschillende ambachten dateert uit 1927. Het ontwerp is van Victor Hubert Laudy, die op deze school tekenleraar was. 

Bij de latere uitbreiding van 1929-1930 werd de gevel doorgetrokken tot het puntdak. Toen pas werd de gevelversiering met de aanduiding A(nno) D(omini) 1913 aangebracht. De brand van 1996 heeft het gebouw achter de voorgevel vrijwel geheel verwoest. Er volgde in opdracht van het ABP in 1999 een renovatie door het architectenbureau MBM architecten uit Barcelona (Josep Martorell, Oriol Bohigas, David Mackay) waarbij veel van de oude schoonheid werd hersteld en de zwarte gevel van glas op de derde verdieping werd toegevoegd. Aan de achterzijde zijn betonnen draagconstructies aangebracht met trappenhuizen om de bovenverdiepingen te bereiken. 

David Mackay bezocht Heerlen diverse keren. Bij rondleidingen in Schunck en het raadhuis viel hij van de ene verbazing in de andere. Hij uitte zijn grote bewondering over het werk van Peutz, de Heerlense architect die we al vaker in deze serie fotoblogjes zijn tegengekomen. Een tot dan voor Mackay onbekende architect.

De directeurswoning is gebouwd in 1917 voor de directeur van de Ambacht- en mijnschool aan het Burgemeester de Hesselleplein. De woning ligt eveneens aan dit plein in de straatwand schuin tegenover de school. Het pand is gebouwd in traditionalistische stijl met elementen van Hollandse Renaissance. Volgens de eigenaar was het ontwerp van architect de Beyer van bureau Wolfs te Heerlen. 

foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: openmonumentendagheerlen.nl
foto: openmonumentendagheerlen.nl
foto: www.microtoerisme.nl
foto: openmonumentendagheerlen.nl
foto: rijksmonumenten.nl

de woning van de directeur van de Ambachtsschool

E  I  N  D  E

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.