gepubliceerd:  09-02-2023

Fotoblog 1230A

aftrap nieuwe fotoblogserie Delfzijl

nieuwe serie fotoblogs Delfzijl start met een geanimeerde fotovideo presentatie

Tot 2021 vormde Delfzijl een eigen gemeente. De gemeente Delfzijl ontstond in 1808 en werd bij de gemeentelijke herindeling van 1990 uitgebreid met de toen opgeheven gemeenten Bierum en Termunten. Op 1 januari 2021 fuseerde de gemeente Delfzijl met Appingedam en Loppersum tot een nieuwe gemeente met de naam Eemsdelta.

De naam "Delfzijl" betekent zijl (= sluis) in de Delf (= de oude naam van het Damsterdiep). Delfzijl ontstond in de dertiende eeuw toen er een sluis gebouwd werd in de Delf. Rond 1400 was er reeds sprake van een primitief havenbedrijf bij Delfzijl voor het overladen van zeeschepen op kleinere binnenschepen. De haven van Delfzijl werd vanaf de 16e eeuw in verschillende maritieme geschriften vermeld. Delfzijl vormde een belangrijke uitwijkhaven voor de Nederlanden, wanneer de havens van Holland en Zeeland wegens oorlogsomstandigheden onveilig waren. In 1591 veroverde Prins Maurits het Spaanse Delfzijl en vereerde de haven met een vloot van 150 schepen. Enige decennia later bezocht Piet Hein met de "Zilvervloot" Delfzijl.

In de Franse tijd werd een Frans garnizoen in Delfzijl gevestigd en werd begonnen met het versterken van de vesting. Pas in 1814 gaf ook het Franse legioen in Delfzijl zich over nadat keizer Napoleon Bonaparte bij Waterloo was verslagen. In 1875 werden de vestingwallen geslecht en kon begonnen worden met de stadsuitbreiding. Na de tweede wereldoorlog werd de binnenstad herbouwd. De wederopbouw leidde tot nieuwe uitbreidingen, waarbij in 1953 ook de gereformeerde kruiskerk van Delfzijl werd gerealiseerd. De echte ontwikkeling van de stad kwam echter pas na 1955 op gang. In de jaren daarna gaf de overheid flinke impulsen aan de havenontwikkeling. Toen de haven van Delfzijl in 1973 klaar was, was de economie inmiddels beland in de oliecrisis, mede waardoor de industriële expansie sterk verminderde. Economische neergang en bevolkingsdaling waren het gevolg. In het kader van de herstructurering van Delfzijl werd vanaf 2015 onder andere de oude binnenstad aangepakt. 

Nu wandelen door Delfzijl heeft iets weg van wandelen door de 19e eeuw. Veel panden zijn bewaard gebleven en zien er nu weer goed uit. De economische meewind in de 21=ste eeuw is ook aan Delfzijl niet ongemerkt voorbij gegaan. Maar de jarenlange bestuurlijke puinhoop en incompetentie hebben de stad geen goed gedaan.

Ik hoop dat jullie, net zoals Edith en ik, weten te genieten van dit charmante stadje zonder valse pretenties. Veel lees- en kijkplezier!

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.