gepubliceerd: 03-08 -2021

Fotoblog 1134

huis Eem

een Mennistenhemel huis met concertzaaltje

Hoewel de voorgevel anders doet vermoeden, ligt de oorsprong van het pand “Eem” aan de Hoge der Aa rond 1330. Het aanvankelijk 17 meter lange huis had als  hoofdvertrek een 4,50 meter hoge zaal, met daaronder een kelder en daarboven een verdieping en een zolder. In de 17e eeuw werd in de zaal een tussenverdieping aangebracht voor extra opslag en werd de woonruimte in tweeën en later zelfs in drieën gesplitst. Doordat bij de restauratie een van de tussenwanden niet terugkeerde, zitten de bewoners er nu warmpjes bij met een middeleeuwse en een 18e-eeuwse haard in één vertrek.

Oorspronkelijk had het pand een topgevel. Blijkens twee zandstenen neuten, links en rechts van de voordeur, werd deze in 1730 naar 18e-eeuwse inzichten vervangen door een klokgevel met grote schuiframen. De huidige zware kroonlijst en de pakhuisraampjes zijn overigens pas van 1839. Het vanaf de straat niet zichtbare achterhuis werd op z’n laatst in de 17e eeuw gebouwd als bedrijfsruimte, maar werd in de daaropvolgende eeuw aan de oostkant ingekort. Zo ontstond de ‘keucken met de hoff. Een overdekte gang, van in totaal 40 meter, verbindt nu beide delen. Het zuivere water van de A maakte de Hoge der A tot een ideale vestigingsplaats voor bierbrouwerijen. Ook dit pand wordt in een koopakte uit 1695 een ‘brouwerije’ genoemd. Als de eigenaar het na zestien jaar weer verkoopt, is hiervan echter niets meer terug te vinden. De toenmalige gebruiker zag kennelijk meer in zeep dan in gerstenat, want er wordt dan gesproken van een kleine en een grote zeepketel. Na de brouwers en de zeepzieders kwamen er zeilmakers, zaadtelers, graan- en aardappelhandelaren in het pand, dat altijd zowel woon- als pakhuis is geweest.

Een aantal eigenaren en hun buren was ‘mennist’ (doopsgezind). Aangezien zij door hun handel en wandel niet bepaald onbemiddeld waren, werd de Hoge der A wel de ‘Mennistenhemel’ genoemd. Met de aanleg van nieuwe kanalen en havens verplaatste de graanhandel zich vanaf het eind van de vorige eeuw en ging het ‘hemelse’ karakter van de buurt verloren. Veel panden, waaronder ook Hoge der A 6, raakten in verval. Voor dit pand kwam na 1974 het herstel in de vorm van een grondige restauratie. Bij deze verbouwing richtten de bewoners een deel van het voorhuis in als concertruimte.

foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.