rondkijken in ....

Buren

alles is gratis

Stadswandeling in Buren

een VIA-VIA stadswandeling

een stadswandeling door historisch Buren van 5,8 km.

Op een klein oppervlak presenteert het Gelderse Buren de glorieuze nalatenschap van rumoerige eeuwen, bouwlustige graven en bezielde bouwmeesters. Het vestingstadje is vooral om in te wandelen.  

download: stadswandeling historisch Buren



InZicht video niet beschikbaar

naar alle andere InZicht video's

ZichtOp video over Buren

fotovideo met muziek

understanding Dutch is not necessary


Fotoshow van Buren

understanding Dutch is not necessary


foto: Jan Geerling cc-by-sa-4.0 

Geschiedenis van Buren

Buren mag zich Oranjestad noemen, vanwege de band met de koninklijke familie. Oranjestad Buren en het koningshuis delen een lange geschiedenis. Willem van Oranje trouwde er in 1551 met Anna van Buren. Prinses Maxima en koning Willem-Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren. De korenmolen op de wallen draagt dan ook de toepasselijke naam De Prins van Oranje. In Buren stond één van de grootste kastelen van Nederland het Huis Buren, waarvan de laatste bewoner Frederik Hendrik, prins van Oranje was. De Oranjes gebruiken soms de schuilnaam Van Buren als ze incognito willen zijn. Laatstelijk gebeurde dat bij de Elfstedentocht van 1986, waaraan Willem-Alexander meedeed onder de naam W.A. van Buren.

In het Betuwse vestingstadje trouwde in 1551 prins Willem van Oranje met zijn eerste bruid, de rijke Anna van Buren-Egmond. Beiden waren pas achttien jaar. Dit eerste in Nederland gesloten Oranjehuwelijk, maakte gravin Anna een prinses en de prins werd de rijkste edelman van onze Lage Landen. Anna van Buren is niet alleen de eerste, maar ook de enige Nederlandse bruid van ons regerende koningshuis. 

De ‘Burense papieren’ blijken nog ouder te zijn. De eerste echtgenote van Willem van Oranjes vader, graaf Willem van Nassau-Dillenburg, was Walburgis van Egmond, een volle nicht van Anna van Burens grootvader. Deze grootvader heette Floris van Egmond 2e graaf van Buren. Na het overlijden van Walburgis trouwde graaf Willem van Nassau-Dillenburg met gravin Juliana van Stolberg. Hun oudste zoon is Willem van Nassau, die op 11-jarige leeftijd Prins van Oranje werd door de erfenis van zijn neef Rene van Chalon-Orange. 

Maria van Nassau (Breda, 7 februari 1556 - Buren, 10 oktober 1616) was het derde kind en de tweede dochter van Willem van Oranje en Anna van Egmont. Zij voerde na het overlijden van haar moeder de titel gravin van Buren. Na het overlijden van haar echtgenoot in 1606 stichtte Maria in 1612 in Buren een weeshuis, waarin tegenwoordig het Marechausseemuseum is gevestigd. Maria overleed daar in 1616 op 60-jarige leeftijd en is op 23 oktober bijgezet in de grafkelder van haar Egmondse voorgeslacht in de Sint-Lambertuskerk te Buren.