gepubliceerd: 12-11-2020

Fotoblog 1086

de tempel van Philipsdorp

hoog torent het PSV stadion uit boven de nietige huisjes van het Philpsdorp

De geschiedenis van het Philips Stadion begint in 1911. Het Philips-elftal, bestaande uit werknemers van de Eindhovense lampenfabrikant, speelde op 15 januari 1911 het eerste wedstrijd op een voetbalveld aan de Frederiklaan in het Philipsdorp, een wijk speciaal gebouwd voor werknemers van Philips. Het Philips Elftal won de wedstrijd tegen het tweede elftal van Hollandia uit Woensel met 4-0. 

Het Philips elftal bleef er zijn wedstrijden spelen, net als opvolger PSV. In 1916 werd er een 550-plaatsen tellende houten tribune langs het veld gebouwd. Deze tribune was een cadeau van Philips die dat jaar haar 25-jarig jubileum vierde. In 1933 werd deze tribune vervangen door een nieuwe, betonnen tribune met plaats voor 900 man. 

In 1941 werd er een sintelbaan aangelegd langs het veld, waarlangs er tribunes werden gebouwd voor circa 18.000 man. Tijdens de oorlog werd het stadion door de Duitsers gebruikt voor militaire doeleinden. Tijdens de oorlog raakte het stadion flink beschadigd door een bombardement, schade die direct na de oorlog werd hersteld.

In 1953 werd de hoofdtribune uitgebreid. In 1958 werd de sintelbaan verwijderd om het veld 5 meter langer én breder te maken. De club wilde toen eigenlijk al de rest van het stadion verbouwen, maar het duurde nog tien jaar voordat de gemeente akkoord ging. Tussen 1969 en 1977 werd het hele stadion onder handen genomen, met als laatste stap de nieuwe hoofdtribune. Het stadion telde nu 27.000 plaatsen, allen overdekt, waarvan 15.000 zitplaatsen. Het nieuwe stadion werd geopend met een oefenwedstrijd tegen Leeds United.

Het nieuwe hoofdtribune was gebouwd om decennia lang te blijven bestaan. Echter werden er eind jaren ’80 ernstige constructiefouten in het dak aangetroffen. PSV was genoodzaakt de tribune grotendeels te slopen. Enkel de funderingen en een deel van de tribune kon worden gebruikt in de nieuwe tribune. De club maakte van een nood een deugd door een tribune van twee ringen te bouwen, met daar tussenin 830 business-seats. Bovendien werd de tribune uitgerust met diverse commerciële ruimtes, zoals kantoren, persruimtes en een restaurant. De tribune werd in augustus 1988 feestelijk geopend met een oefenduel tegen AC Milan, op dat moment de titelhouder en de toekomstig titelhouder van de Europacup I. 

Begin jaren ’90 werden beide korte zijdes gelijkgetrokken met hun grote broer. De andere lange zijde volgde in 1996. Deze uitbreiding bracht de capaciteit naar 30.000 zitplaatsen. Het Philips stadion kende nu vier hoge losse tribunes, die via de onderste ring aan elkaar verbonden waren. De tochtgaten werden afgesloten door een kunststof windscherm. In het begin van het nieuwe millennium, gouden jaren voor PSV, werd er begonnen aan het dicht bouwen van de noordelijke twee hoeken. In 2002 was dit afgerond en was het hele stadion dicht gebouwd. De hoeken zijn echter zo gebouwd dat ze nog luchtdoorlatend zijn, wat de grasmat erg ten goede komt.

In de zomer van 2016 werd de onderste ring van de oost-tribune omgevormd tot een staantribune. Supporters van PSV kregen de mogelijkheid om voor 5 euro hun oude stoeltje te kopen. De huidige capaciteit van het Philips Stadion is 35.000. Er is een enkele keer sprake geweest van een verdere uitbreiding van het Philips Stadion. Zo zou het stadion worden uitgebreid naar 45.000 plaatsen als onderdeel van het WK 2018-bid. Op een trainingskamp in 2014 maakte de clubleiding van PSV bekend een stadion van 50.000 plaatsen te ambiëren, op de huidige plek of elders. Hier is echter al enkele jaren geen voortgang in waargenomen. 

tekst overgenomen van voetbaltempels.wordpress.com

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.