gepubliceerd: 01-07-2020

Fotoblog 1067

Eersel is zalig

Eersel is één van de Acht Zaligheden van de Kempen

De Acht Zaligheden is een verzamelnaam voor acht dorpen in de streek De Kempen, in de provincie Noord-Brabant. De plaatsnamen van deze dorpen eindigen, of eindigden, allemaal op -sel. Duizel (vroeger: Duisel), Eersel, Hulsel, Knegsel, Netersel, Reusel, Steensel en Wintelre (in het Brabants: Wentersel). Soms wordt beweerd dat Bladel de achtste zaligheid is, in plaats van Wintelre. Een logische verklaring is daar echter niet voor te geven. Wel noemt Bladel zichzelf soms "de Negende Zaligheid". 

Mogelijk is de naam "Acht Zaligheden" ontstaan tijdens de Belgische revolutie in 1830. Hollandse militairen die in de Kempen gelegerd waren vonden deze streek maar armzalig. Sarcastisch spraken zij van Zaligheden. Een andere verklaring is, dat de term "Zaligheden" een verbastering is van het oud-Nederlandse "Sheligheden", wat verwijst naar het achtervoegsel -sel. Dat is dan weer afgeleid van het Latijnse "sele", op zijn beurt een verbastering van "sala", wat woning of hoofdverblijf betekent. 

 De streek was vroeger heel arm. Er was weinig industrie en de boeren leidden er, door de onvruchtbare grond, een zwaar en armoedig leven. Pas in de vorige eeuw nam de welvaart toe en kwam er meer industrie, zoals sigarenfabrieken en zuivel. Nu is het zelfs zover dat Bladel in de top 10 staat van economisch sterkste gemeentes van Nederland. 

De oudst bekende geschreven vermelding van Eersel vinden we in het Liber aureus van de Abdij van Echternach. Tot ongeveer in het jaar 1000 behoorde Eersel tot het graafschap Toxandrië. Rond de 14e eeuw werd Eersel welvarend en werd de monumentale toren van Eersel gebouwd. Na de middeleeuwen werd de streek armer en groeiden de dorpen niet tussen 1500 en 1800. Dit is de periode van de Teuten. De Eerselse Teuten waren kooplui die voornamelijk handelden in koper en vrouwenhaar (en ook wel varkenshaar). Een overblijfsel uit deze tijd zijn de "Teutenhuizen" aan de Markt. 

Sinds 1900 vond ontginning van de bossen plaats en kwam de sigarenindustrie op. Tijdens de crisistijd zorgde de sigarenindustrie ervoor dat de werkloosheid niet erg groot was, hoewel het leven ook in Eersel toen karig was. De bekendste fabriek is die van Henri Wintermans, welke in 1934 te Eersel startte. Eersel geniet nog steeds bekendheid als grootste sigarenexporteur van Nederland en neemt nog altijd een belangrijke plaats in op de wereldmarkt van sigarenproducenten.

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.