rondkijken bij ....

Deurze

herfstwandeling Deurzerdiep en familiepad Beekdal Drentsche Aa

alles is gratis

Stadswandeling niet beschikbaar

naar alle andere stadswandelingen

InZicht video niet beschikbaar

naar alle andere InZicht video's

ZichtOp video over omgeving Deurze

fotovideo met muziek

understanding Dutch is not necessary


Fotoshow bij Deurze 

understanding Dutch is not necessary

herfstwandeling Deurzerdiep

familiepad Beekdal Drentsche Aa


foto: Jan Geerling cc-by-sa-4.0 

Geschiedenis van het beekdal Drentsche Aa

De Drentsche Aa is een gebied met heel veel beekjes. Een groot gedeelte van dit gebied ligt in de gemeente Tynaarlo. Als je het gebied op de kaart bekijkt dan vormen de beekjes samen de letter A. Daarom wordt dit gebied de Drentsche Aa genoemd. Vanuit Tynaarlo kan je het gebied bezoeken.

De Drentsche Aa is ontstaan tijdens de ijstijd. De beekjes stroomden door dalen die eruit zien als rivieruiterwaarden. Eigenlijk zijn deze dalen grote erosiegeulen. Zij ontstonden bij de afvoer van massa's smeltwater na de derde ijstijd, het saalien. Ook zie je in dit gebied heel veel stenen. Bijvoorbeeld de hunebedden die werden gebouwd van stenen die tijdens de ijstijd hier naartoe zijn gekomen.

In de prehistorie gingen mensen graag in dit gebied wonen. Dit waren de jagers en later de boeren. Ze konden hier goed wonen en werken. Maar ook was dit een uitstekende plek om hun doden te begraven. Daarom zie je hier nog veel hunebedden, grafheuvels en Celtic fields. Celtic fields zijn akkertjes uit de ijzertijd. Deze akkertje zijn vrij klein, 35 bij 50 meter. Op deze akkertjes verbouwden de mensen granen. Je kan de akkertjes herkennen door de wal van grond erom heen.

Veel beekjes werden vroeger rechtgetrokken. De mensen deden dit zodat het water sneller weg liep. Dan was er minder kans op wateroverlast door overstromingen. De Drentsche Aa is nog wel een kronkelend beekje. Dat is heel bijzonder. Geen mens die heeft geprobeerd om de Drentsche Aa recht te maken. En nu nog steeds mogen de beekjes van de Drentsche Aa vrij door het landschap stromen.

Het gebied van de Drentsche Aa is een esdorpenlandschap. Het is ook heel bijzonder dat dit nog steeds zo is. Dat hebben we ook te danken aan de Drentsche Aa. Omdat de mensen de Drentsche Aa niet recht gingen maken, bleef het landschap behouden. Een esdorpenlandschap kan je op meerdere manieren herkennen. Er zijn dorpjes met brinken. Rondom die brinken staan boerderijen. De akkers liggen op de hoger gelegen gronden. En op de lager gelegen gronden liggen de weilanden.

Het Deurzerdiep is een van de bovenlopen van de Drentsche Aa in de Nederlandse provincie Drenthe. Het Deurzerdiep begint bij Schieven, waar het Amerdiep en het Anreeperdiep samenvloeien. Het diep stroomt vervolgens in noordelijke richting langs Deurze. Het gekanaliseerde gedeelte buigt af naar het westen en mondt uit in het Havenkanaal, een zijtak van het Noord-Willemskanaal. Het oorspronkelijke Deurzerdiep meandert door het gebied ten westen van Kampsheide en gaat ten zuiden van Loon over in het Looner Diep.

Het gebied rond het Deurzerdiep maakt deel uit van het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.