rondkijken in ....

Leerdam

de Glasstad

alles is gratis

Stadswandeling niet beschikbaar

naar alle andere stadswandelingen

InZicht video niet beschikbaar

naar alle andere InZicht video's

ZichtOp video over Leerdam

fotovideo met muziek

understanding Dutch is not necessary


Fotoshow van Leerdam 

understanding Dutch is not necessary

Leerdam


foto: Jan Geerling cc-by-sa-4.0 

Geschiedenis van Leerdam

Leerdam is ontstaan in de middeleeuwen op de plaats waar een dam het veenriviertje de Lede afsloot van de rivier de Linge. In 1382 ontving Leerdam stadsrechten van Otto van Arkel. Leerdam lag op een belangrijke en strategische plaats in het machtsgebied van de heren van Arkel, tussen Holland en Gelre in. Het stadje had in de vijftiende en zestiende eeuw dan ook veel te lijden van de Arkelse Oorlog en de Gelderse oorlogen. 

De bevolking leefde in hoofdzaak van de akkerbouw, met name de verbouw van graan en hennep, en de fruitteelt. Door ontginningen en bedijking van de Vijfheerenlanden begon het maaiveld te dalen (inklinking), zodat akkerbouw geleidelijk plaats moest maken voor veeteelt. De afzet van vlees, boter en kaas in de Hollandse en Vlaamse steden was goed. Ook werden er paarden gefokt. 

In de achttiende eeuw kreeg Leerdam enige industrie. Zo werd van hout uit de grienden stoelen gemaakt. Vanaf het begin van de negentiende eeuw ontwikkelde Leerdam zich tot een industriestadje met een leerlooierij, een scheepstimmerwerf en houtzaagmolens. Uit de houtzagerij kwamen timmerfabrieken voort, waar veel mensen werk vonden. Hout uit Scandinavië en de Oostzeelanden werd in vlotten over de Linge aangevoerd. 

Leerdam kreeg echter internationale bekendheid als producent van glas en kaas. De eerste glasblazerij werd in 1765 langs de Linge gesticht. In de negentiende eeuw groeide dit aantal verder. Ook Leerdammer kaas, die in het bij Leerdam behorende Schoonrewoerd wordt gefabriceerd is wereldwijd bekend. Eind negentiende eeuw kreeg Leerdam een aansluiting op het spoorwegnet. De Leerdamsche Stoomboot Maatschappij verzorgde het transport over water. De timmerfabrieken werden in de jaren tachtig van de twintigste eeuw gesloten en maakten plaats voor woningbouw en een glascentrum. De bevolking van Leerdam De groeide gestaag van 9500 in 1910 tot bijna 21.000 in 2005. Dit aantal is inclusief de dorpen Kedichem, Oosterwijk en Schoonrewoerd.