gepubliceerd:  21-01-2023

Fotoblog 1227

Tilburg - Heuvelring 122 + 124

Sint Jozef kerk & Pastorie

een kerk als een kathedraal

De kerk, gebouwd in 1872 naar een ontwerp van Hendrik van Tulder, heeft de afmetingen van een kathedraal. Omdat de parochie ‘t Heike te groot werd, moest er een kerk bijkomen. Het eerste bouwdeel kwam in 1872 gereed. Daarna heeft de kerk 14 jaar onafgebouwd gestaan. Het moet een bijna middeleeuws aandoend gezicht zijn geweest. Van Tulder voltooide de kerk pas in 1888 in een neogotische stijl, die een kathedraal niet zou misstaan. Dan wordt ook een kruis op de torenspitsen geplaatst. Van Tulder bracht rijke polychromie aan (veelkleurigheid) en plaatste ook veel beelden, zoals in de neogotiek gebruikelijk. 

Op de spits van het dak staat het verguld koperen beeld van de patroonheilige: Sint Jozef (1889, geschenk van Caspar Houben). Boven de hoofdingang van de kerk is een kunstwerk aangebracht van Henricus van Tielraden (1890): 'De vlucht naar Egypte'. Het interieur van de kerk is indrukwekkend. De kerk heeft een zeer hoog, statig middenschip met stenen kruisribgewelven. Boven de viering en het priesterkoor zijn stergewelven. De plattegrond is die van een driebeukige kruisbasiliek. Rijk gelede pijlers trekken de blik naar boven. Bijzondere aandacht verdienen de ramen, het hoofdaltaar, de kruisweg, de Mariakapel, de beide orgels en de vele bijzondere beelden in de kerk.


bron: monumentenintilburg.nl

De kerk is een rijksmonument

Het witte pand naast de kerk is pastorie. Dit rijksmonument siert al meer dan 200 jaar de Heuvel, langer dan de bijbehorende kerk. Dit achttiende-eeuwse gebouw is pas in 1872, toen de naastgelegen St. Jozefkerk in gebruik werd genomen, als pastorie gaan functioneren. Als eerste bewoner staat Cornelis de Bresser geregistreerd, nog voordat het pand in 1795 als een veldhospitaal van het Franse leger ging functioneren. Onder koning Lodewijk Napoleon wordt het in 1809 het eerste raadhuis van Tilburg. Ook is de gendarmerie er gelegerd geweest. In 1819 wordt het een armenweeshuis en na een brand in 1821 wordt het kantongerecht en postkantoor.

In 1872 wordt het pand in eclectische stijl verbouwd tot pastorie en krijgt het in grote lijnen het huidige uiterlijk. Een tweelaags gebouw met zadeldak belegd met Oudhollandse pannen en rechts een onopvallende aanbouw. De gevel van het hoofdgebouw is in zes traveeën in te delen en heeft hoekpilasters en een risaliet, waarin de ingangspartij is opgenomen die nog eens extra geaccentueerd wordt door een kroonlijst. Wat verder aan deze gevel opvalt is de eenvoud. De herhaling van de zesruits vensters, boven omgeven door een geprofileerde stuclijst en onder opgenomen in veld van blokpleisterwerk. Ook verdient aandacht dat de entree niet in het midden van de gevel zit.

bron: monumentenintilburg.nl
foto:microtoerisme.nl
foto:microtoerisme.nl
foto:microtoerisme.nl
foto:microtoerisme.nl
foto: reliwiki.nl
foto: reliwiki.nl
foto: rijksmonumenten.nl

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.