gepubliceerd:  29-09-2021

Fotoblog 1145

Siebel Utrecht is chique gehuisvest in jugendstil pand

één jaar na verkrijgen predicaat "Koninklijk" ging fa. Siebel failliet

Bakkerstraat 27-29 in Utrecht is een winkelpand van de firma Siebel, juweliers. Het pand is rond 1906 gebouwd op de hoek van de Bakkerstraat met de Lange Elisabethstraat. Het gebouw is een ontwerp in jugendstil van de architect R. Rijksen voor de firma Jos ten Berg. Deze verkocht er huishoudelijke en luxe artikelen. De winkel stond ook bekend onder de noemer de Vergulde Klok. Tot omstreeks 1975 bleef Jos ten Berg er gevestigd waarna de juwelier Siebel zich er vestigde.

De jugendstil of art nouveau is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was. Kenmerkend voor de Jugendstil zijn: een optimistisch wereldbeeld en geloof in de toekomst, een voorliefde voor het gebruik van nieuwe, moderne technieken (in de architectuur bijvoorbeeld grote glasoppervlakken), een afkeer van symmetrie en een voorkeur voor ornamentiek, waarbij bloem- en vogelmotieven domineren.

Arij Siebel opende op 30 maart 1912 aan de Weste Wagenstraat in Rotterdam zijn eerste winkel. Binnen twee jaar had Siebel drie vestigingen in Rotterdam. Na de Tweede Wereldoorlog heropende Siebel in juni 1945 en het bedrijf groeide in de jaren 50 uit tot een bekende juwelier in de Randstad. Na enkele overnames groeide Siebel uit tot grootste keten in middel- tot hooggeprijsde segment. Begin jaren 80 werd het bedrijf verkocht aan Vendex en samen met andere bedrijven ondergebracht in de IMAS Groep (InkoopMaatschappij Arij Siebel).

De keten bleef wel zelfstandig werken en had op het hoogtepunt 42 winkels verspreid over heel Nederland. Medio 2008 nam het management samen met NoorderHuys Participaties de keten over van Retail Network. In 2012 werd het honderdjarig bestaan gevierd en in 2013 kreeg de keten daarom het predicaat Koninklijk en de naam werd Koninklijke Siebel Juweliers.

In 2013 fuseerde Siebel met juweliersgroothandel Aurum. Op 17 januari 2014 werden alle 36 filialen en de webshop gesloten. Bij Siebel werkten anno 2014 170 mensen. Door tegenvallende bedrijfsresultaten werd op 21 januari 2014 het faillissement over Siebel uitgesproken. Op 11 februari 2014 gingen twaalf Siebel winkels weer open. Ongeveer twee weken later werd de failliete boedel als geheel verkocht . Begin april heropende Siebel dertig van haar winkels. Waaronder deze Siebel in Utrecht.

Privé bewaren Edith en ik goede herinneringen aan Siebel. Meer dan een halve eeuw geleden, in 1969, kochten we bij Siebel Rotterdam onze verlovingsringen. Die dragen we tot op de dag van vandaag, maar dan als trouwringen.

foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: Rijksdienst voor het cultureel erfgoed / Wikimedia
foto: Rijksdienst voor het cultureel erfgoed / Wikimedia

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.