gepubliceerd:  20-07-2023

Fotoblog 1257

 Roermond - Munsterkerk

de Munsterkerk maakte architect Pierre Cuypers (1827-1921) beroemd en berucht

Een van de mooiste overblijfselen van de romaanse bouwkunst in Nederland is de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk op het Munsterplein in Roermond. De kerk is gebouwd in het begin van de 13e eeuw en in verschillende tijden verbouwd en gerestaureerd. Daardoor heeft de westelijke zijde van de kerk gotische kenmerken en is de oostelijke zijde in laat-romaanse stijl gebouwd.

Graaf Gerard stichtte in 1218 de Munsterabdij. De Munsterkerk werd oorspronkelijk gebouwd als onderdeel van een klooster: de cisterciënzer vrouwenabdij. Twee jaar later werd de kerk gewijd. Alleen enkele afbeeldingen herinneren nog aan de ooit zo fraaie kloostervertrekken. En de straatnaam Abdijhof herinnert nog aan de plaats waar de kloostergebouwen gestaan hebben.

Gerard IV was graaf van Gelre en Zutphen van 1207 tot 1229. Dankzij Gerard IV groeide Roermond tussen 1224 en 1229 uit tot een stad, daarvoor was het niet meer dan een handelsnederzetting. Gerard gaf Roermond ook stadsrechten. In 1229 overleed de graaf. Kort na de dood van de graaf, overleed ook zijn vrouw Margaretha van Brabant. Ze werden samen begraven in de abdijkerk van Roermond waar tot op de dag van vandaag hun praalgraf nog te bewonderen is.

Begin 19e eeuw was de Munsterkerk erg verwaarloosd. Koning Willem II kwam op bezoek, hij was onder de indruk van de slechte toestand van de kerk en schonk de kerk 4000 gulden voor onderhoud. De toestand van de kerk was zo slecht, dat besloten werd om de kerk geheel te restaureren.

De Munsterkerk is sindsdien onlosmakelijk verbonden met de naam van de Roermondse architect Pierre Cuypers. Die kreeg de leiding over de ingrijpende en langdurige restauratie van de kerk tussen 1863 en 1890.  Hij verving de barokke klokkentoren door twee vierkante hoektorens en de twee torens boven het priesterkoor door twee kleinere varianten. Daarnaast pakte Cuypers ook het interieur van de kerk aan. Zo werden de oude kalk en pleisterlagen verwijderd en vervangen door nieuwe. Ook werd de vloer weer teruggebracht tot het oorspronkelijke, lagere niveau, waarna het praalgraaf op een sokkel werd geplaatst.

De architect werd verketterd en vereerd. Sommige niet-katholieken vonden dat hij met zijn architectuur Nederland terugvoerde naar de 'donkere middeleeuwen'. De Franse architect Viollet-le-Duc schaarde zich achter Cuypers, wiens naam daarmee internationaal was gevestigd. Hoewel Cuypers’ plannen vrijwel ongewijzigd werden uitgevoerd, was de controverse – hij vond niet alleen zijn rivaal Carl Weber tegenover zich, maar ook zijn voormalige rechterhand F.F. van Schoubrouck – voor hem reden om in 1865 Roermond te verlaten en naar Amsterdam te vertrekken.

Epiloog.
Van 1959 tot 1964 vond wederom een restauratie plaats, waarbij onder andere Cuypers’ neogotische interieur weer werd verwijderd. Alle externe wijzigingen bleven echter behouden. Nadat in 1992 de aardbeving bij Roermond de twee koortorens zwaar had beschadigd, werden ze volgens Cuypers’ plannen herbouwd.

foto: microtoerisme.nl
                     foto: microtoerisme.nl
foto: kerkfotogratie.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: Eddy79 op zoom.nl
foto: wimjee op Flickr

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.