rondkijken in ....

Damwoude

met de Bonifatiuskerk

alles is gratis

Stadswandeling niet beschikbaar

naar alle andere stadswandelingen

InZicht video van de Bonifatiuskerk

Nederlands gesproken


ZichtOp video niet beschikbaar

naar alle andere ZichtOp video's

Fotoshow van Damwoude 

understanding Dutch is not necessary

Damwoude


foto: Jan Geerling cc-by-sa-4.0 

Geschiedenis van Damwoude

Tot het jaar 1971 bestond dit dorp uit verschillende plaatsnamen die eindigden op woude. Maar in de jaren 70 ontstond Damwoude. De plaatsnamen Dantumawoude, Akkerwoude en Murmerwoude waren de oorzaak van de nieuwe dorpsnaam. Zo werd namelijk de eerste letters van elke plaatsnaam genomen om zo weer een nieuwe naam te vormen. Wel is het zo dat Dantumawoude vaak al afgekort werd naar Damwoude. 

Het oude gemeentehuis uit 1881 dat gevestigd is in Murmerwoude, behoort tot de monumentale gebouwen. Eerst was het gemeentehuis gevestigd in Rinsumageest, maar omdat de ligging gunstiger was, werd in datzelfde jaar het besluit genomen om het gemeentehuis te verplaatsen naar Murmerwoude. Niet iedereen van de raad was het hier mee eens en er vond een hoop verzet plaats. Na ongeveer een half jaar werd toch de bouw ingezet en zo’n 5 maanden later werd het nieuw gebouwde gemeentehuis in gebruik genomen. Tot de jaren zeventig van de 20e eeuw was dit gebouw in gebruik. Boven de ingang is een balkon dat op twee consoles rust. Helaas is het stadswapen verdwenen nadat dit gebouw niet meer dienst deed als gemeentehuis en zijn originele waarde verloor.

Ook Herberg de Kruisweg is een onderdeel van de monumentale panden in Damwoude. En net als bovengenoemd pand, is ook deze herberg in 1881 gebouwd. Vanaf toen heeft deze plek altijd gefunctioneerd als horeca. Wat je waarschijnlijk vast interessant vind om te weten is dat deze herberg oorspronkelijk een halteplaats was van de paardentram die van Veenwouden naar Dokkum ging. Hier werden ook paarden gestald.

De hervormde kerk in voormalig Akkerwoude werd gebouwd ter vervanging van een middeleeuwse kerk. Op de gevelsteen boven de ingang staat: "Den 25 juni 1849 is de eerste steen aan dit Godshuis gelegd door Lambert Willem van Kleffens oud elf jaren. Zoon van den predikant dezer Gemeente P. van Kleffens." De driezijdig gesloten zaalkerk is voorzien van geveltoren met opengewerkte achtkantige bekroning. De oorspronkelijke luidklok (1655) werd in 1943 door de Duitse bezetter gevorderd. De klok werd in 1950 vervangen. Het orgel uit 1819 is gebouwd door L. van Dam en Zonen en is afkomstig uit de Dorpskerk van 's-Gravenzande en werd in 1899 door Bakker & Timmenga in de kerk geplaatst. Het orgel is een rijksmonument.