gepubliceerd: 19-12 -2020

Fotoblog 1093

het tong losmakende museum van Groningen


tot op de dag van vandaag geeft het ontwerp van het Groninger museum aanleiding voor discussie over moderne architectuur

Het Groninger Museum werd in 1874 opgericht. Sinds 1894 heeft het Groninger Museum een eigen gebouw. Na een grote schenking in 1987 kreeg de organisatie de mogelijkheid om een nieuw gebouw te laten maken. Het huidige Groninger Museum gebouw werd in 1994 door koningin Beatrix geopend. Wat het eerst opvalt is het gebouw zelf. Dat alleen al is een bezoek waard. 

De toenmalige museumdirecteur Frans Haks (1938-2006) koos voor de Italiaanse ontwerper Alessandro Mendini. Haks presenteerde in 1988 een overzichtstentoonstelling van Mendini’s werk om het publiek en de politici van de stad en provincie Groningen te overtuigen van zijn artistieke kwaliteiten en veelzijdigheid. De samenwerking van Haks en Mendini verliep zo goed dat ze beiden haast als een artistieke tweeling beschouwd werden. Alessandro Mendini keek over alle grenzen heen en ontkende traditionele rangordes. Bijvoorbeeld dat schilderkunst verheven is boven toegepaste kunst. Een hiërarchie is er niet: alle kunsthistorische stijlen waren voor hem even belangrijk en konden met elkaar vermengd worden waardoor een nieuw geheel ontstond. Dit is een typisch kenmerk van het 20e-eeuwse postmodernisme.

Mendini zag het ontwerpen van het nieuwe gebouw als een chirugische operatie. Daarbij zou het museumgebouw het nieuwe hart van Groningen worden. Een nieuw decoratief kunsthart, dat afwijkt van de omgeving, dat later als de motor van de stad zou worden. In dit middendeel staat de goudkleurige toren centraal. De toren was bedoeld als depot. Hierdoor is het museum als het ware een moderne kathedraal vol met kunst en daar hoort een hoge toren bij. Boven op de toren wappert een vlag, dit is meestal een ontwerp van Mendini, soms van één van de gastarchitecten. De verschillende paviljoens van het museum zijn ontworpen door verschillende beroemde internationale architecten zoals De Lucchi, Starck en Coop Himmelb(l)au. Het totaal oogt spectaculair.

in 2010 is het museum een aantal maanden dichtgegaan. In die periode werd gewerkt aan de revitalisering van het gebouw. Zowel de binnen- als buitenkant van het museumgebouw zijn toen opnieuw aangepakt. 

foto: Dagblad van het Noorden
foto: Groninger museum
foto: Groninger Museum

Verstopt kunstwerk.

De H.N. werkmanbrug staat beter bekend als de Museumbrug. De brug vormt sinds 1994, na de opening van het nieuwe Groninger Museum, een rechtstreekse verbinding tussen het Hoofdstation en de Groninger binnenstad. Naamgever is de Groningse drukker en kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman. 

Maar de brug biedt nog meer aanknopingspunten met de beeldende kunst. Wie hier overheen loopt of fietst, beseft niet dat hij over een kunstwerk gaat. Onder de brug zitten grote stickers van de Belgische kunstenaar Wim Delvoye. Het zijn cartoons, die gebaseerd zijn op zeventiende-eeuwse emblemen, die ook wel op Oudhollandse tegeltjes staan. Het werk van Delvoye verwijst zo naar alle verzamelingen van het museum: de oude beeldende kunst, de verzameling keramiek waaronder Delfts blauw en naar de eigentijdse kunst, vanwege de moderne stripelementen. Dit kunstwerk is alleen te zien als de brug openstaat, vanaf de stadszijde.

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.