gepubliceerd:  19-02-2021

Fotoblog 1102

een Gronings openbaar yin-yang toilet

een openbaar man-vrouw toilet als een kunstwerk

Dit openbaar toilet is ontworpen door de fotograaf Erwin Olaf en uitgevoerd door architect Rem Koolhaas. Twee melkglazen wanden lopen rond en maken samen een yin- en yangteken. Het yingedeelte vormt het vrouwentoilet, het yanggedeelte dat voor de mannen. Met roestvrij staal is erboven een zwevend dak gemaakt. Er zitten gaten in die opgevuld zijn met als regendruppels vormgegeven, transparante glasdelen. Overdag valt het daglicht op een steeds wisselende manier door de wanden en de glazen druppels in het dak naar binnen. 's Nachts draait dit om en wordt het toilet van binnenuit verlicht.

In de wanden zijn foto’s van Olaf opgenomen van mannen en vrouwen. Ze hebben een blauwpaarse kleur en zijn tegen een melkwitte achtergrond geplaatst. Hiermee doen ze denken aan traditioneel Delfts blauw aardewerk De mannen en vrouwen hebben Afro-Amerikaanse kapsels en zijn spaarzaam gekleed in hiphopkleding of traditionele Afrikaanse tooien. Ze dragen blinkende sieraden en attributen als een deegroller, een zwaard, een speelgoedpistool en een bokshandschoen. Als in een traditionele krijgsdans gaan ze een interactie met elkaar aan. Een man staat voorovergebogen naar een vrouw, die achteruitdeinst, als in een choreografie. Hij houdt een speelgoedpistool op haar gericht, zij heft dreigend een deegroller op, die ingelegd is met sieraden. Op de andere wand dreigt een vrouw met haar boksbal een wegbuigende man te raken. Ze heft haar rechterbeen speels op, hij steekt bijna theatraal zijn handen omhoog, alsof het een kinderspel betreft. In de boven- en onderrand van de wanden keren de figuren als decoratieve miniaturen terug.

Erwin Olaf heeft met zijn foto’s de strijd der seksen willen verbeelden. Hij doet dit op een cartooneske manier. Sommige figuren zien eruit alsof ze rechtstreeks uit een hiphopvideo zijn gestapt, met veel ‘bling bling’ en getrainde jonge lichamen. Anderen doen, met hun kapsels en neusringen, meer denken aan oeroude Afrikaanse krijgsheren. Olafs strijd der seksen is er één van alle tijden, en met een speelse knipoog. De attributen verwijzen niet alleen rechtstreeks naar de onderlinge machtsworsteling, maar indirect ook naar de veranderende rolverdeling tussen man en vrouw. Olaf heeft één van zijn vrouwen dan wel een deegroller laten vasthouden, maar deze is bijna antiek en veredeld door de ingelegde sieraden en een andere vrouw hanteert de bokshandschoen die traditioneel tot het domein van de man behoort.


tekst overgenomen van 'staatingroningen'
foto: microtoerisme.nl
foto: microtoerisme.nl
foto: staatingroningen.nl

Iedere week een mooie stad bekijken? Abonneer u op de Microtoerisme Nieuwsbrief!

Vul uw email adres in en bevestig met 'Subscribe'. U krijgt daarna op dat email adres eerst nog een mailtje dat u moet bevestigen. Pas dan is de inschrijving voltooid.